https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-zrusi-krajska-reditelstvi-chteji-usetrit-desitky-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR zruší krajská ředitelství, chtějí ušetřit desítky milionů korun

30.12.2020 17:15 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Podnik věří, že na režijních nákladech ušetří desítky milionů korun.
Podnik věří, že na režijních nákladech ušetří desítky milionů korun.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude mít od 1. ledna novou organizační strukturu, kdy místo 11 krajských ředitelství vznikne sedm oblastních ředitelství s posílenými pravomocemi. Podnik věří, že na režijních nákladech ušetří desítky milionů korun. Již od 1. září podnik zřídil nový Závod lesní techniky, který má vlastní kapacity na těžbu kůrovcového dříví. ČTK to řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.
 

Počet provozních zaměstnanců, revírníků a dalších lidí, kteří jsou potřeba v lese, zůstane po reformě stejný nebo se zvýší. "Ubudou referentské administrativní režijní pozice," řekla mluvčí. Uvedla, že pod sedm oblastních ředitelství budou spadat i vodohospodáři, kteří dosud působili na samostatných správách toků. Změny se na Moravě dotknou i lesních správ, kdy se v Olomouckém kraji sloučí šest lesních správ do tří.

Do konce března 2021 by z podniku mělo postupně odejít 42 zaměstnanců. Zejména půjde o úřednické pozice, například administrativní pracovnice, referenty pozemkové evidence, účetní, stavební techniky. Naopak v technicko-hospodářských a dělnických pozicích v ochraně lesa, na pěstebních a těžebních pracích a v expedici dříví může vzniknout až 150 míst.

Specializovaný Závod lesní techniky by měl pomoci podniku především v boji s kůrovcovou kalamitou a jinými neočekávanými událostmi a kalamitami. "V závodě budou soustředěné naše kapacity - lidi i stroje. To podniku umožní zasahovat rychle a samostatně," uvedla mluvčí.

Lesy ČR letos čekají zisk na úrovni 70 milionů korun. Dostat výsledek do plusu mu pomohou státní příspěvky. Na hospodaření a kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kalamity by měl stát firmě poslat 2,25 miliardy korun. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě letos utrpí ztrátu až 1,9 miliardy korun.

Hospodářské výsledky podniku nadále negativně ovlivňují nízké ceny dříví a prodej dříví horší kvality z kůrovcových těžeb. Na podnik dopadá i růst nákladů na pěstební činnost.


reklama

 
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

30.12.2020 15:47
Každopádně kvituji založení vlastní těžební firmy a pokud budou fungovat
i ta reorganizovaná oblastní ředitelství, tak si myslím, že to nemusí být
špatné. Hlavně bude přínosem ta vlastní těžební firma, která bude "hasit"
ty "požáry", které nestrpí odklad. Zrušení vlastních služeb byla fatální chyba, která se podepsala taky i na kůrovcové kalamitě. Snad to nová vláda
zase nezruší jako ideologicky nepřípustnou státní těžební firmu bez mocné ruky trhu soukromých firem.
Odpovědět
MG

Milan G

1.1.2021 18:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Souhlas, prvořadé je založení Závodu lesní techniky. Ale trvalo to, až když jsme přišli kvůli jedné mantře pomalu o všechny lesy, tak konečně někdo našel odvahu. Pozdě, ale přece.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

1.1.2021 15:01
Asi dobrý krok...Měly by se zrušit i ty malé kraje, předhánějí se, kdo z nic vymyslí větší ptákovinu...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.1.2021 17:21 Reaguje na Karel Pavelka
To navýšení počtu krajů byl totální nesmysl, kterým se měly zrušit
okresy a ejhle, ono se vše mimo samosprávu stále člení podle okresů,
protože to byly funkční celky s vybudovaným zázemím. Pouhým zřízením
nových krajů se proinvestovaly miliardy a vznikly paskvily, kdy se
sousední kraje neumí ani domluvit na dopravě. Ta tak často končí
na nefunkční "hranici" a je nutný přestup i tam, kde se jezdilo
"přeshraničně" pouze proto, že mají vysoutěženy rozdílné dopravce.
Bylo prostě třeba zrušit vše minulé a zavést vše po novu. Nic se
neušetřilo, ale spíše naopak, protože čísla o množství úředníků
hovoří jasně.
Odpovědět
VJ

Václav John

5.1.2021 21:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Kam lidská paměť sahá, tak se správní celky a ředitelství různých podniků a organizací podle momentálná nálady buď slučují nebo rozdělují. Když chci slučovat, odůvodním to tím, že šetřím (a pokud skutečně ušetřím, pak jen za cenu zhoršení poskytovaných služeb, případně propouštění), když chci rozdělovat, odůvodním to tím, že chci poskytovat lepší služby (ale zase to stojí víc peněz). Oboje má výhody, oboje má nevýhody, ale hlavně každé sloučení zakládá možnost pro budoucí rozdělení a naopak každé rozdělení zakládá možnost pro budoucí opětovné sloučení :-)
Odpovědět
ZK

Zan K.

4.1.2021 19:01
Zrušit měly už dávno, především onu zakázkovou těžbu a v lesích hospodařit jako kdysi. Probírkami. Neměli bychom dnes vyprahlé pláně plné býlí a náletů místo stromků...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist