https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-mlade-orlosupa-z-liberecke-zoo-vypusti-ve-spanelsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní mládě orlosupa z liberecké zoo vypustili ve Španělsku

26.6.2021 10:48 | LIBEREC (ČTK)
"Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem. Jde především o otravy či zastřelení," uvedl liberecký zoolog a ornitolog Jan Hanel.
"Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem. Jde především o otravy či zastřelení," uvedl liberecký zoolog a ornitolog Jan Hanel.
Ve španělském pohoří Sierra de Cazorla vypustili mládě orlosupa bradatého, které se před třemi měsíci vylíhlo v liberecké zoo. Jde o 15. mládě tohoto ohroženého druhu, které zahrada v rámci záchranného programu bezplatně poskytla pro vypuštění do volné přírody, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

"Rodiči ptáčete je mladý pár, který úspěšně odchoval již tři mláďata. První, vylíhlé v roce 2019, zůstalo v chovu v zoologických zahradách, druhé, odchované minulý rok, bylo vypuštěno do volné přírody v oblasti francouzského národního parku Baronnies," uvedla Tesařová. Letošní mládě obohatí populaci orlosupů bradatých žijících v horách Sierra de Cazorla, kde se aktuálně vyskytuje pouze několik málo hnízdících párů. "Důvodem rapidního poklesu populace těchto majestátních dravců nejen v této lokalitě je především vysoká mortalita způsobená člověkem. Jde především o otravy či zastřelení," uvedl liberecký zoolog a ornitolog Jan Hanel.

Spolu s libereckým dravcem budou v pohoří vypuštěná i mláďata ze zahrad v Ostravě a Berlíně a také ze španělského chovného centra Guadalentín. Před vynesením do předem připraveného hnízda v nadmořské výšce asi 1500 metrů nad mořem dostali mladí orlosupi identifikační kroužek a byli jim obarvené některé letky, aby je ochránci přírody později na obloze snáze rozpoznali. Mláďata ještě neumí létat, a proto budou po dobu několika měsíců přikrmována člověkem. Pak už jsou ale schopna najít si dostatek potravy sama, dodal Hanel.

Liberecká zoo orlosupy bradaté chová od roku 1993, do volné přírody první mládě vypustila v roce 2001. V Liberci se zatím podařilo úspěšně odchovat 25 mláďat a vypuštěno bylo 15 z nich. "V oblasti Sierra de Cazorla bude vypuštěno již čtvrté liberecké mládě," dodala Tesařová.

Orlosup je jeden z největších dravců, v rozpětí křídel měří 2,8 metru. Žije v horách a jako potrava mu slouží mršiny zvířat, hlavně kosti. Projekt návratu orlosupů do volné přírody podle ředitele liberecké zoo Davida Nejedla naplňuje hlavní poslání zahrad, což je ochrana biodiverzity a záchrana ohrožených druhů. "Zároveň představuje konkrétní nápravu škod, která byla přírodě napáchána nezodpovědnou lidskou činností. Na záchraně orlosupů bradatých se podílejí ale i návštěvníci naší zoo, protože dvě koruny z každé prodané vstupenky věnujeme právě na naše terénní projekty," dodal Nejedlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2021 19:24
Nezbývá než bradáčovi popřát hojnost velkých kostí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.6.2021 19:43 Reaguje na Karel Zvářal
Zároveň je mu třeba přát, aby nepřišel do kontaktu s blbci, kteří střílí na vše, co se v přírodě pohne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.6.2021 08:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Možná by nebylo od věci zkusit reintrodukci někde v Tatrách. Když dříve žil v Alpách a v místech současného výskytu mají problémy s trávením, nebál bych se investovat do "domácího" projektu. Vlci, medvědi, rysi a orli nechávají kosterních zbytků dostatek, při nejhorším může fungovat umělý příkrm z jatek. Je to silný pták, zimu zvládne hravě, a o potravu se kromě šelem postará i přirozený úhyn u ovcí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.6.2021 19:40
Loni byl na ČT seriál pořadů o ochraně některých druhů zvířat. Moderoval ho Dan Bárta. Jeden díl byl věnován právě orlosupovi bradatému. Mladí ptáci se do přírody vysazují v době, kdy ještě neumí létat. Umístí se na skálu a potrava (kosti) je mu na stanoviště spouštěna dlouhou rourou, aby mlaďoch nepřišel do kontaktu s lidmi a ti ho nevylekali. Stejně je to zajímavé, že tento druh má tak silné žaludeční šťávy, že rozloží i relativně velké kosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist