https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-produkce-vina-bude-podle-odhadu-jedna-z-nejnizsich-za-poslednich-60-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní produkce vína bude podle odhadů jedna z nejnižších za posledních 60 let

28.11.2021 00:29 | PAŘÍŽ (ČTK)
Rozsáhlý propad výroby se očekává v Evropské unii, kde hlásí pokles tři největší výrobci vína - Itálie, Francie a Španělsko.
Rozsáhlý propad výroby se očekává v Evropské unii, kde hlásí pokles tři největší výrobci vína - Itálie, Francie a Španělsko.
Letošní světová produkce vína bude podle prvních odhadů jedna z nejnižších za posledních 60 let. Uvedla to Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV). Velký propad výroby se očekává v Evropské unii, kde menší objemy hlásí tři největší výrobci - Itálie, Francie a Španělsko. V Česku se podle OIV očekává mírný růst produkce.
 

Organizace očekává, že letos se v 28 zemích světa, odkud pochází 85 procent celosvětové produkce vína, objem výroby tohoto alkoholického nápoje sníží o čtyři procenta na cirka 250 milionů hektolitrů. Třetí rok za sebou tak výroba bude pod dlouhodobým průměrem. Letošní údaj se přibližuje tomu z roku 2017, který byl nejnižší za posledních 60 let, uvedla agentura Reuters. Tehdy se vyrobilo 248 milionů hektolitrů vína.

"Očekáváme, že světová spotřeba (vín) ve srovnání s rokem 2020 vzroste," uvedl šéf organizace Pau Roca. V loňském roce se odvětví muselo vyrovnat s uzávěrami restaurací, barů i specializovaných prodejen v mnoha zemích světa. Vinaři proto více vsadili na prodej po internetu, i přesto ale tržby klesly o tři procenta. Letos prognózy předpovídají dvouprocentní meziroční růst, který ale omezuje pokles poptávky v Číně.

Rozsáhlý propad výroby se očekává v Evropské unii, kde hlásí pokles tři největší výrobci vína - Itálie, Francie a Španělsko. Vinice v západní Evropě postihly jarní mrazy a pak silné deště a s nimi spojený výskyt plísni. V EU tak podle OIV objem meziročně klesne o 13 procent na 145 milionů hektolitrů. Ve Francii se očekává propad o více než čtvrtinu na 34 milionů hektolitrů. Největším světovým producentem bude podle odhadů i letos Itálie s 44,5 milionu hektolitrů vína následovaná Španělskem s 35 miliony hektolitrů.

Mezi většími unijní výrobci hlásí růst Německo, Portugalsko či Rumunsko. V Česku se očekává o dvě procenta vyšší výroba než vloni. Růst hlásí i některé mimoevropské státy na severní polokouli. Například v USA se očekává růst objemu vyrobeného vína o šest procent na 24 milionů hektolitrů.

Prudký nárůst hlásí státy jižní polokoule, kde se očekává výroba kolem 59 milionů hektolitrů, o pětinu vyšší než v roce 2020. Díky dobrým povětrnostním podmínkám, které podle OIV způsobil fenomén El Niňo, se velmi dařilo vinařům v Latinském Americe. V Chile, který je největším výrobcem v oblasti, se očekává největší objem za posledních 20 let, a to 13,4 milionu hektolitrů. O 30 procent vyšší se očekává produkce vín v Austrálii, která by měla letos dosáhnou 14 milionů hektolitrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist