https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-archa-loni-osetrila-dvakrat-vic-zvirat-nez-obvykle-poprve-pres-3000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká Archa loni ošetřila dvakrát víc zvířat než obvykle, poprvé přes 3000

15.1.2024 19:19 | LIBEREC (ČTK)
Rorýsi často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi – přestože ještě nejsou letuschopní – vyskočí ven a dopadnou na zem. "K nám do péče tak dostalo 71 jedinců tohoto druhu," uvedla vedoucí stanice.
Rorýsi často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi – přestože ještě nejsou letuschopní – vyskočí ven a dopadnou na zem. "K nám do péče tak dostalo 71 jedinců tohoto druhu," uvedla vedoucí stanice.
Foto | Klaus Roggel, Berlin / Wikimedia Commons
Liberecká záchranná stanice pro volně žijící živočichy Archa poprvé za rok ošetřila přes 3000 zvířat. Loni jich přijala 3033, což je dvojnásobek dlouhodobého průměru, informovala vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.
 

Předchozím maximem pro Archu bylo 1933 ošetřených zvířat z roku 2021. Do volné přírody se loni podařilo vrátit 69 procent přijatých zvířat, i to je nové maximum. Rekordní byl loni také počet výjezdů k odchytům, pracovníci Archy jich měli 539.

Za loňským výrazným nárůstem počtu přijatých živočichů byly mimořádně početné kolonie invazních netopýrů hvízdavých, meziročně jich v Arše ošetřili zhruba o 900 více. "Koncem léta jsme na 12 různých lokalitách v Libereckém kraji odchytili celkem 1523 netopýrů. Nejvíce jich bylo nalezeno v panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kde jsme v jediném pokoji nalezli 499 kusů," uvedla Hancvenclová. Další velká kolonie byla tradičně v liberecké nemocnici, loni se jich tam ukrylo 449.

Neobvykle vysoký byl i počet přijatých ježků nebo rorýsů obecných. O ně se v Arše starali hlavně na konci července za tropických teplot. "Rorýsi totiž často hnízdí v mezerách pod střechami a při vysokých teplotách se plechy na střechách natolik rozpálí, že mladí rorýsi – přestože ještě nejsou letuschopní – vyskočí ven a dopadnou na zem. K nám do péče tak dostalo 71 jedinců tohoto druhu," uvedla vedoucí stanice.

Archa loni přijala i tři labutě vážně zraněné po kousnutí neznámou šelmou či labutí samici, kterou někdo postřelil na Markvartickém rybníce v Jablonném v Podještědí. Všechny se podařilo zachránit. Úspěšná byla i záchrana liščete, které zapadlo do meliorační skruže na louce pod vrchem Javorník na okraji Liberce. "Skruž byla bez jakéhokoliv zabezpečení, navíc skrytá v křoví a v úrovni s terénem. Další podobně nebezpečné skruže jsme našli v okolí. Spolu s liščetem leželo v této pasti též uhynulé srnče. Situaci jsme zdokumentovali a předali podnět na magistrát města Liberec, který přiměl majitele pozemku skruže zabezpečit," řekla Hancvenclová.

Asi nejexotičtějším druhem, kterému v Arše loni pomohli přežít, byl podle ní leguán zelený nalezený v Liberci. "Dostali jsme telefonát, že nějaká exotická ještěrka okusuje třešně na zahradě jednoho rodinného domu v Horním Hanychově. Odchyt nebyl úplně jednoduchý, protože leguán šplhal na nejvzdálenější tenké větve mimo umístěnou odchytovou síť. Nakonec se nám ho podařilo ulovit a dočasně jsme ho ubytovali u nás v Arše. Majitel se o leguána později přihlásil a byl značně překvapený, že zvíře přežilo v dobré kondici několik týdnů na útěku. V tu dobu se totiž noční teploty pohybovaly dlouhodobě kolem pěti stupňů Celsia, takže už nedoufal, že by se jeho mazlíček mohl najít živý," dodala vedoucí stanice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist