https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecti-zastupitele-souhlasili-s-prevodem-zoo-a-botanicke-zahrady-na-kraj-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberečtí zastupitelé souhlasili s převodem zoo a botanické zahrady na kraj

3.5.2021 00:01 | LIBEREC (ČTK)
Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam. Zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých.
Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam. Zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých.
Zdroj | ZOO Liberec
Zastupitelé Liberce schválili bezúplatný převod nejstarší zoo a nejstarší botanické zahrady v zemi na Liberecký kraj. Naopak město od kraje převezme dva domovy seniorů ve Vratislavicích a Františkově s bezmála 300 klienty. Ekonomický náměstek primátora Zbyněk Karban (ANO) odhaduje, že Liberec tím ročně ušetří zhruba 45 milionů korun. Směnu kritizovala opozice. Za jednodušší variantu její zástupci považovali, pokud by se kraj zavázal, že do zoo a botanické zahrady bude každý rok přispívat. "Pokud by byl ochotný, tak se nemusí dělat tak složitá operace," uvedla opoziční zastupitelka za LOL Zuzana Kocumová.
 

Náměstkyně hejtmana a městská zastupitelka Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) uvedla, že jde o kompromis. "Jednání byla dlouhá, těžká a oboustranně velmi tvrdá. Toto je výsledek kompromisu. Myslím, že se vyjednala dobrá dohoda," řekla. Podle hejtmana Martina Půty (SLK) se díky této směně narovná financování institucí s nadregionálním významem se sídlem v Liberci a dvou domovů důchodců. Nově by se na tom měly podílet kraj a město zhruba půl na půl. Směnu už v úterý schválili krajští zastupitelé.

Kraj převezme zoologickou a botanickou zahradu od města, protože mají nadregionální význam. Zhruba 70 procent návštěvníků je mimolibereckých. Domovy pro seniory naopak slouží hlavně obyvatelům stotisícového města, odkud pochází zhruba 80 procent jejich klientů. Společně se zoo získá kraj i dětský koutek, budovu Lidových sadů s tanečním sálem a Experimentálním studiem, městské středisko environmentální výchovy Divizna i záchrannou stanici pro volně žijící živočichy Archa s městským útulkem. Na jejich činnost by směna neměla mít žádný vliv. "Ani jedna nebo druhá strana získaný majetek nemůže převést na nikoho jiného, než ho převedla," uvedl Půta.

Přesné podmínky se ale ještě budou dolaďovat. "Na základě schválení začnou detailní práce na jednotlivých smlouvách, která nastaví konkrétní pravidla," uvedl primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Město i kraj musí také založit nové příspěvkové organizace, které činnost od 1. ledna 2022 převezmou.

Směna by měla výrazně pomoci dalšímu rozvoji obou zahrad, protože kraj je do nich schopen víc investovat. Zejména do rozvoje zoo je podle odhadů nutné v nejbližších letech dát kolem 450 milionů korun, rozšířit by se měla skoro dvojnásobně. "První investice, kterou rychle rozjedeme, bude architektonická studie na nové území zoologické zahrady a paralelně s tím budeme upravovat generel, který máme na tu stávající zoo," uvedl ředitel zoo David Nejedlo. Je rád, že se dohodu podařilo uzavřít a vnímá to jako spojení kraje a města. "Spojí se finance pro rozvoj nejen zoologické, ale i botanické zahrady," dodal.

Součástí dohody je ale příspěvek města, které by mělo v příštích deseti letech dávat na rozvoj obou zahrad 25 milionů ročně, přispívat bude také 3,7 milionu na provoz šesti poboček krajské knihovny ve městě. Liberecký kraj se naopak zavázal přispívat každoročně 17 miliony na investice a provoz městských divadel - F. X. Šaldy a Naivního. Mezi nadregionální instituce v Liberci patří ještě dvě krajské instituce - Oblastní galerie a Severočeské muzeum.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist