https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/libkovice-posledni-ceska-obce-ktera-byla-zbourana-kvuli-tezbe-uhli.pred-30-lety-zacala-blokada-na-jeji-zachranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Libkovice, poslední česká obec, která byla zbourána kvůli těžbě uhlí. Před 30 lety začala blokáda na její záchranu

1.12.2022 10:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Dnes je to přesně 30 let od začátku blokády Libkovic. Malou obec na severu Čech chtěli lidé ubránit před zbouráním kvůli těžbě hnědého uhlí. V časných ranních hodinách 1. prosince 1992 zablokovali aktivisté a aktivistky Greenpeace a dalších ekologických organizací demoliční bagry právě ve chvíli, kdy přijely zbourat místní novorenesanční kostel Sv. Michaela archanděla. Libkovice, které ležely mezi Litvínovem a povrchovým dolem Bílina, byly poslední českou obcí, která byla zbourána kvůli těžbě uhlí, přestože se zde paradoxně poté uhlí nakonec nikdy netěžilo. O události informuje organizace Greenpeace.
 
Do Libkovic se sjely desítky lidí, které bránily několik měsíců vlastními těly nejen kostel, ale i řadu místních domů. Pracovníci demoličních čet i najatá bezpečnostní firma se opakovaně dopouštěla na protestujících násilí, kvůli čemuž byl odvolán ředitel těžební firmy. Občanskou blokádu Libkovic podporovala řada významných osobností včetně tehdejšího prezidenta Václava Havla, který místo osobně navštívil.

Již o rok dříve - v roce 1991 - stanovila vláda Petra Pitharta územní ekologické limity těžby, které měly ochránit všechny obce před rozšiřováním uhelných dolů. Státní těžební firma Hlubina ovšem tvrdila, že chce uhlí v této lokalitě získávat hlubinnou těžbou, a ekologické limity se tak na tento záměr nevztahovaly. Bourání Libkovic probíhalo na základě povolení vydaného ještě za minulého komunistického režimu. Jejich zničení předcházela v severních Čechách devastace zhruba stovky obcí, včetně historického města Most, a nucené přemístění zhruba 200 tisíc lidí, z nichž mnozí se kvůli těžbě museli stěhovat opakovaně.

Přestože ministerstvo průmyslu demolici Libkovic na několik měsíců zastavilo a blokáda bourání výrazně zpomalila, nakonec bagry postupně strhly všechny libkovické domy kromě kostela, který byl stržen až v roce 2002. V lokalitě se přitom uhlí dosud nikdy netěžilo. Až nyní Severočeské doly - dceřiná těžební firma společnosti ČEZ - usilují o rozšíření dolu Bílina za hranici původních ekologických limitů těžby i na území, které leželo v katastru bývalých Libkovic.

Libkovice

předchozí    další
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace

Václav Havel v Libkovicích


“Libkovice nebyly zbourány zbytečné. Staly se mementem, které ukázalo, že bourání obcí kvůli uhlí v novém demokratickém státě už není normální, ale je naopak nepřípustné," říká Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace. "Zatímco před Sametovou revolucí bylo vyhánění lidí z jejich domovů kvůli uhlí běžné a nikdo si proti němu netroufl protestovat, v případě Libkovic se demolici obce postavily desítky odvážných lidí a veřejnost sledovala agresivní chování těžařů s nelibostí a odporem. I díky tomu se už těžařům nepodařilo prolomit limity na dole ČSA a zbourat Horní Jiřetín. Česko se navíc stalo prvním státem v Evropě, kde je zakázáno vyvlastňovat domy kvůli těžbě nerostných surovin,” dodává Hrábek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

2.12.2022 18:38
Kdo byl vlastně agresívnější ? Zaměstnanci dolů s povoleními v kapse nebo aktivisté asi z té Prahé ? A Vašek tam byl fandit které straně ?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.12.2022 14:45
JJ, tehdy se zelení škodíci a sabotéři lidské společnosti pěkně vyřádili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist