https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-od-dneska-nominovat-do-ankety-projekty-adaptace-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou od dneška nominovat do ankety projekty adaptace na změnu klimatu

25.1.2022 14:50 | PRAHA (ČTK)
Loni se do soutěže přihlásilo 101 projektů, meziročně o 23 více, z čehož vzešlo 18 finalistů. Jako nejsympatičtější počin adaptace na změnu klimatu veřejnost zvolila více než 200 kilometrů alejí pod horou Blaník.
Loni se do soutěže přihlásilo 101 projektů, meziročně o 23 více, z čehož vzešlo 18 finalistů. Jako nejsympatičtější počin adaptace na změnu klimatu veřejnost zvolila více než 200 kilometrů alejí pod horou Blaník.
Zdroj | Adapterra Awards/Nadace Partnerství.
Projekty, které pomáhají městu, budovám i krajině s adaptací na změnu klimatu mohou od dneška lidé nominovat do ankety Adapterra Awards. Zástupci Nadace Partnerství zahájili čtvrtý ročník soutěže. Projekty lze on-line přihlásit do konce března. Odborná porota pak vybere nejlepší projekty, které postoupí do finále a hlasovat pro ně bude i veřejnost. Výsledky pořadatelé vyhlásí v listopadu.
 

Loni se do soutěže přihlásilo 101 projektů, meziročně o 23 více, z čehož vzešlo 18 finalistů. Jako nejsympatičtější počin adaptace na změnu klimatu veřejnost zvolila více než 200 kilometrů alejí pod horou Blaník. Odborná porota pak ocenila například budovu komunitního bydlení v Týnci nad Labem nebo pavilon tropického zemědělství na České zemědělské univerzitě v Praze.

"Kdokoliv, investor, projektant, nebo i běžný uživatel těch adaptačních opatření může přes webové stránky Adapterra Awards ode dneška nominovat svůj oblíbený projekt. Je to ve čtyřech základních kategoriích - Volná krajina, Zastavěné území, Náš domov a Pracovní prostředí," řekl Martin Ander z Nadace Partnerství.

"Začátkem listopadu vyhodnotíme a předáme ocenění nejlepším projektům v jednotlivých kategoriích, ale také těm, kteří dostanou speciální ceny. To znamená Cenu sympatie veřejnosti, Cenu hlavního města Prahy a cenu nejlepších projektů českého a rakouského příhraničí," doplnil Ander.

Soutěž podpořila také ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podotkla, že na podporu adaptačních opatření je ministerstvo připraveno díky dotačním programům a finančním prostředkům v gesci ministerstva i Státního fondu životního prostředí. "Ale nic by nešlo samo od sebe, pokud nebude dobrých příkladů, osvěty a to právě tato soutěž je," uvedla ministryně.

Hubáčková také připomněla, že na projekty zadržování vody v krajině, přístupu k vodě, ochrany biodiverzity a opatření proti suchu v krajině i v městech půjdou v následujících letech z Národního programu obnovy téměř tři miliardy korun a z Operačního fondu Životní prostředí necelých 35 miliard korun. Na zdroje pitné vody pro obce pak podle Hubáčkové úřad vyhradí 450 milionů Kč z Národního programu Životní prostředí a zhruba devíti miliony korun podpoří krajské plány pro zvládání sucha a stavu nedostatku pitné vody.

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) pak řekl, že v Praze by mělo být do roku 2024 realizováno přes 300 malých i větších projektů adaptace na změnu klimatu. Vyzval také vlastníky nemovitostí, investory, projektanty i městské části, aby do soutěže přihlásily již vzniklé zajímavé počiny.

Nadace Partnerství pořád soutěž ve spolupráci se společností Integra Consulting pod záštitou ministerstva životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist