https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-v-zoo-praha-vyzkouset-virtualni-realitu-a-pozorovat-gorily-zblizka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou v Zoo Praha vyzkoušet virtuální realitu a pozorovat gorily zblízka

28.7.2024 00:22 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Návštěvníci pražské zoo mohou nově vyzkoušet virtuální realitu (VR) a pozorovat tak gorily horské nebo stáda pakoňů v jejich přirozeném prostředí. V dolní části areálu zahrady zájemci naleznou šest křesel s VR brýlemi, které mohou za poplatek využít.
 

Lidé mohou ve virtuální realitě zhlédnout krátký film s gorilami horskými v africké Rwandě, kde uvidí gorilí tlupy a boj dvou alfa samců o pozici vůdce. Druhá projekce zájemcům ukáže putování milionu pakoňů, zeber a antilop východoafrickými savanami.

"Pro návštěvníky jsou připraveny speciální brýle, takzvaný imerzivní VR zážitek- to znamená, že by vás to mělo úplně obklopit, a k tomu přispěje i technologie sedadel, které se různě nahýbají nebo třesou v momentech, kdy třeba ta gorila vyběhne z pralesa," popsal mluvčí zahrady Filip Mašek.

"Je to způsob, jak lidem přiblížit divokou přírodu, kterou v zoologické zahradě neuvidí," sdělil Mašek. Dále tím podle něj zoo chce připomenout smysl moderní zoologické zahrady, která se snaží pomáhat zvířatům ve volné přírodě. Do budoucna by podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka mohly přibýt další filmy, například s velrybami.

Základní cena za využití VR je 140 korun, při on-line nákupu na webu zahrady 120 korun. Brýle a moderní technologie jsou od americké společnosti Immotion. Podle Maška Zoo Praha VR nabízí jako první zoo v Česku, ve světě se s technologií mohou setkat například v zoologické zahradě v Sydney v Austrálii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

28.7.2024 07:57
obecně bych řekl, že v té krabici vypadají dost pitomě a jinak jestli si uvědomujeme, jak ničíme vlastní mozek.
Hlavně to nasaďte dětem, kteří nemají mozek plně vyvinutý. Když to řeknu lidově, tak ten " analogický" mozek rozsračkujete.
Odpovědět
Ra

Radek

28.7.2024 12:30
Tady nejde o lidi a už vůbec ne o malé . Další atrakce , to oč tu běží jsou přece jako vždy peníze . Tak hurá lidi , vezměte dětičky od mobilů , počítačů do virtuální reality . UŽ JE TO TADY , UŽ JE TO TADY , UŽ JE TO TADY . TICHO TICHO . SLYŠÍTE TO ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist