https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-si-v-luzankach-mohou-vybrat-osvetleni-ktere-by-chteli-v-brnenskych-parcich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé si v Lužánkách mohou vybrat osvětlení, které by chtěli v brněnských parcích

1.12.2021 01:24 | BRNO (ČTK)
U každé sekce lidé najdou informace, jak daná svítidla fungují, jaká je teplota světla i jak se mění nastavení v průběhu času. Rovněž se dozvědí, jak si daný typ stojí v kontextu úspory energií, emisí oxidu uhličitého či modré složky světla. Ilustrační foto
U každé sekce lidé najdou informace, jak daná svítidla fungují, jaká je teplota světla i jak se mění nastavení v průběhu času. Rovněž se dozvědí, jak si daný typ stojí v kontextu úspory energií, emisí oxidu uhličitého či modré složky světla. Ilustrační foto
V brněnském parku Lužánky si lidé mohou prohlédnout čtyři varianty parkového osvětlení. Lampy v horní části parku rovnoběžně s Lidickou ulicí tvoří čtyři sekce tak, aby Brňané na první pohled viděli, v čem se jednotlivá svítidla liší. Na webu Technických sítí Brno (TSB) pak mohou hlasovat pro typ, který by chtěli umístit do brněnských parků, uvedly TSB.
reklama

 

Lampy jsou rozmístěné po čtyřech do sekcí A až D. „U každé sekce lidé najdou informace, jak daná svítidla fungují, jaká je teplota světla i jak se mění nastavení v průběhu času. Rovněž se dozvědí, jak si daný typ stojí v kontextu úspory energií, emisí oxidu uhličitého či modré složky světla,“ popsal provozně technický ředitel TSB Josef Šaroun.

Přes odkaz pod QR kódem na informačních tabulích mohou zájemci pro vybraný typ rovnou hlasovat. „Věříme, že zapojením veřejnosti získáme cenné podklady k dalšímu směřování parkového osvětlení v Brně. Při plánování jeho obnovy chceme v budoucnu přihlížet k preferencím obyvatel města,“ uvedl generální ředitel TSB Pavel Rouček.

Svítidla v sekci A automaticky tlumí intenzitu světla podle denní doby, čímž uspoří až 60 procent spotřeby elektřiny a snižují emise oxidu uhličitého. Toto osvětlení je zároveň nejjasnější. Typ v sekci B kromě automatické regulace intenzity svícení mění i barvu světla od teplé bílé k oranžové. Tím snižuje škodlivou modrou složku, spotřeba a množství emisí je však o 30 procent vyšší než u svítidel v sekci A. Lampy v sekci C vydávají oranžové světlo a zapínají se díky pohybovému čidlu, což ale při větru nebo pohybu zvířat může zvyšovat spotřebu. Osvětlení v části D je nejteplejší. Sytě oranžová eliminuje modré světlo, zároveň však zvyšuje spotřebu a množství emisí.

„Takto na jednom místě budou jasně patrné rozdíly, kterých by si lidé běžně nemuseli všimnout,“ doplnil ke zkušebnímu provozu Rouček.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist