https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/linka-na-vyrobu-tuheho-paliva-z-odpadu-v-prostejove-bude-posuzovana-podle-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Linka na výrobu tuhého paliva z odpadu v Prostějově bude posuzována podle EIA

15.12.2023 12:19 | PROSTĚJOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Projekt linky na výrobu tuhého alternativního paliva (TAP) z odpadu, kterou chce v průmyslovém areálu nedaleko hlavního vlakového nádraží v Prostějově vybudovat firma FCC ČR, bude kvůli možnému negativnímu dopadu na okolí posuzován podle zákona o vlivu staveb na životní prostředí EIA. Investor bude muset v projektu zohlednit vznesené připomínky a požadavky. Rozhodl o tom krajský úřad v Olomouci. ČTK informaci získala z databáze EIA.
 

Plánovaná technologie má v Prostějově zpracovat až 50 000 tun odpadu za rok. Společnost FCC ČR původně plánovala vyrábět TAP v Biskupicích u Prostějova, kvůli odporu obyvatel a zastupitelstva ale od záměru nakonec upustila.

Linku na TAP chce firma FCC ČR instalovat v areálu bývalé Vitany, který vlastní její dceřiná společnost. "Cílem záměru je vybudování linky na výrobu TAP pro využití ve fluidních kotlích a cementářských pecích, která bude zpracovávat energeticky využitelné odpady kategorie O, tedy bez nebezpečných vlastností," stojí v oznámení FCC ČR. Linka má zpracovávat komunální odpad, materiálově nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady i zbytky z třídění druhotných surovin.

Posouzení projektu podle zákona EIA požaduje prostějovská radnice. "Pro pokračování přípravy záměru v uvažované lokalitě považujeme za nezbytné doplnit předkládané podklady a dokumenty, kterými se prokáže, že záměr jakýmkoliv způsobem nezhorší hlukové poměry, kvalitu ovzduší a životního prostředí ve městě Prostějově," uvedla. Odborníci z krajského úřadu podotkli, že linka na TAP má být postavena v části města, kde znečištění ovzduší často překračuje povolené limity. Technologie instalovaná 250 metrů od obytné zástavby by byla zdrojem dalších tuhých znečišťujících látek i oxidů dusíku.

Podobné připomínky má prostějovský spolek AJDONY. Upozornil, že zpracovatelská kapacita 50 000 tun odpadu ročně je uvedena pouze obecně. "Prostějov produkuje 10 000 tun odpadu ročně. Je zřejmé, že se další desítky tisíc tun odpadů budou do Prostějova svážet z externích lokalit, přičemž není upřesněno odkud a ani složení do města dovážených odpadů není nikde specifikováno," uvedl spolek. Podle něj je třeba také vyjasnit počet nákladních automobilů nutných k dopravě odpadu do zařízení.

Firma FCC nejdříve chtěla vyrábět TAP v nedalekých Biskupicích a odvážet ho ke spálení do teplárny v Přerově. Obecní zastupitelstvo s tím ale vyslovilo nesouhlas. V obci vznikla petice, podepsalo ji přes 2000 lidí. Společnost FCC poté od plánované investice v Biskupicích ustoupila. Chystanou zpracovatelskou kapacitu v Biskupicích původně nabídla i prostějovské radnici, která odešla ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Tato krajská firma vlastněná samosprávami zajistí pro města a obce společnou likvidaci odpadu poté, co budou zpřísněny podmínky pro nakládání s odpady. Své rozhodnutí vedení radnice zdůvodnilo tím, že má od firem FCC a PGP Terminal nabídky na ekonomicky výhodnější likvidaci odpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

16.12.2023 09:48
Spalovat TAP v běžném kotli je zhůvěřilost pro velké emise. Je nutné spalování ve spalovně, vybavené odlučováním škodlivých emisí. Z toho vyplývá, že i linka je nesmysl.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.12.2023 13:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mám stejný názor.

Máme tu spoustu tepláren na uhlí. Ty je třeba přebudovat na spalování tohoto odpadu s tím, že by měl být odpad v místech vzniku dočasně skladován a "šetřen" na zimu, kdy je potřeba tepla a elektřiny vyšší. Takhle by šlo energeticky využívat veškerý efektivně nerecyklovatelný spalitelný odpad.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist