https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonsky-rok-byl-v-cesku-patym-nejteplejsim-od-roku-1961
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňský rok byl v Česku pátým nejteplejším od roku 1961

30.10.2023 16:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňský rok byl podle průměrné roční teploty vzduchu pátým nejteplejším za sledované období od roku 1961. Průměrná teplota vzduchu byla 9,2 stupně Celsia. Srážkově byl loňský rok normální, průměrný roční úhrn srážek byl 634 milimetrů. Vyplývá to z hydrologické ročenky za rok 2022, kterou publikoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Lidé si v ní mohou přečíst souhrnné informace o množství i jakosti vod v Česku za rok 2022.
 

V ročence lidé najdou komplexní hodnocení roku z pohledu klimatologické charakteristiky i hodnocení povrchových a podzemních vod v loňském roce. Z dat vyplývá, že celkový odtok vody z povodí byl loni podprůměrný až silně podprůměrný. Závěrovými profily hlavních vodních toků proteklo podle hydrologů 49 až 76 procent dlouhodobého ročního průměru. Nejvíce podprůměrný byl březen, kdy až na výjimky nedosahovaly průtoky ani 50 procent měsíčního průměru.

Největší zápornou odchylku od dlouhodobého průměru pozorovali hydrologové loni na řece Jihlavě v jihomoravských Ivančicích, kde proteklo jen 45 procent dlouhodobého průměru. Málo vody odteklo i v řece Dyji, v profilu v Ladné na Břeclavsku doteklo jen 49 procent dlouhodobého průměru.

Hladina podzemních vod v mělkých vrtech a pramenech byla v loňském roce mírně až silně pod normálem. Situace v jednotlivých regionech se lišila. V dílčích povodích Ohře, Dolního Labe a ostatních přítoků Labe a Lužické Nisy a ostatních přítoků Odry trvalo mírné nebo silné sucho. Naopak v dílčích povodích Horní a Dolní Vltavy a Berounky hladina stoupala a v prosinci byla mírně nebo silně nad normálem.

U hlubokých vrtů trvalo sucho z předchozích let. Jen ve východních Čechách a na Moravě bylo během jara možné pozorovat přetrvávající zlepšení stavu hladiny z předešlého roku. Celkově byla hladina hlubokých vrtů loni silně pod normálem. Největší sucho pak pozorovali hydrologové v oblasti Severočeské křídy a Jihočeských pánví.

Hydrologové hodnotili i jakost povrchových a podzemních vod. U povrchových vod překročily limity nejčastěji živiny a pesticidy. Zhoršenou kvalitu vody zaznamenali nejvíce v dílčích povodích Dolní Vltavy a Dyje. Podzemní vody nejčastěji znečišťovaly látky, které souvisí se zemědělstvím, jako jsou dusíkaté látky nebo pesticidy.

Cílem hydrologické ročenky je podat ucelené informace o hydrologických měřeních i následném hodnocení ve vztahu k dlouhodobým charakteristikám. Je určená pro odbornou veřejnost a státní instituce, ale i pro laickou hydrologickou veřejnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

31.10.2023 07:24
Podstatnější je vlhkost a ta od roku 2018 stoupá.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist