https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ma-byt-prospesnost-potravin-uvadena-pomoci-semaforu-mze-je-proti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Má být prospěšnost potravin uváděná pomocí semaforu? MZe je proti

11.12.2020 01:45 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla už Francie, Belgie či Španělsko.
Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla už Francie, Belgie či Španělsko.
Odborníci na výživu navrhují zavést v Česku jednodušší značení potravin pomocí takzvaného Nutri-Score systému. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Odborníci si od něj slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Značení už používají někteří výrobci. Proti jeho zavedení je ale ministerstvo zemědělství, podle něj určité potraviny znevýhodňuje. Zavedení tohoto značení se diskutuje i na úrovni EU.
 

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.

K zavedení tohoto značení se s odkazem na zkušenosti z jiných zemí a vědecké studie přiklání Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu. Podle Rupricha je nynější uvádění výživových hodnot v tabulce zpravidla na zadní straně obalu pro mnohé spotřebitele informativní, ale nesrozumitelné a lidé nemají čas údaje o energetické hodnotě, množství tuků, sacharidů, bílkovin a soli a dalších parametrů během nákupu prostudovat. Zjednodušení formou jakéhosi semaforu by podle něj mohlo lidem pomoci vybrat si zdravější potraviny a zlepšit špatné stravovací návyky české populace. "Samozřejmě, že ten systém není dokonalý. Ale jakákoliv prevence, i když nedokonalá, ušetří peníze zdravotnictví a zlepší kvalitu života. Protože jedna koruna do prevence znamená úsporu nejméně čtyři koruny ve zdravotní péči," řekl ČTK Ruprich. Domnívá se rovněž, že by zavedení tohoto transparentního značení motivovalo výrobce, aby změnili složení u některých potravin a mohli mít na obalu "zelenou".

Špatné stravovací návyky, jako je nízká konzumace ovoce a zeleniny a vysoká spotřeba soli, přispívají v Česku k 27 procentům všech úmrtí, což je výrazně nad průměrem EU, který činí 18 procent. Uvádí to studie Česko - Zdravotní profil země 2019. Společně s malou pohybovou aktivitou je jednou z příčin vysokého výskytu obezity. Tou v ČR trpí asi pětina populace, což je asi o pět procentních bodů více než je průměr EU.

Ruprich upozorňuje na to, že v Česku se sice dlouhodobě zvyšuje střední délka života neboli také naděje, kolika let se lidé dožijí, lidé ale často řadu let života tráví v nemoci. Podle studie mohli Češi ve věku 65 let v roce 2017 očekávat, že budou žít dalších 18,1 roku. Více než polovinu této doby však stráví s chronickým onemocněním či zdravotním omezením a to je více než v některých dalších zemích Evropy.

Proti značení pomocí semaforu je ale tuzemské ministerstvo zemědělství, považuje ho za příliš zjednodušující. "Tento systém může být proto diskriminační i pro kvalitní potraviny, potraviny se značkami kvality, potraviny které mají legislativou stanovené vlastnosti a složení atd. Systém také nezohledňuje denní míru konzumace potraviny, proto i např. olivový olej nebude na stupnici Nutri-Score označen jako velmi zdravá potravina," napsal ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Úřad podle něj nepodporuje rozšíření tohoto značení jako jednotného unijního systému a nebude jeho používání doporučovat ani na národní úrovni.

Mezi zastánci semaforového značení jsou někteří výrobci a prodejci potravin. Kvůli odmítavému postoji českých úřadů jej ale používají spíše okrajově. "Nestlé preferuje Nutri-Score jako jednotný evropský systém značení, což tedy znamená, že v budoucnu bychom uvítali toto značení i v ČR. Podle našeho názoru nejen pomáhá spotřebitelům ve vyváženém stravování, ale zároveň i urychluje reformulace, tedy lepší složení výrobků. Výrobci se zákonitě snaží dosáhnout lepšího skóre v porovnání s konkurencí," napsal ČTK mluvčí Nestlé Robert Kičina.

U některých produktů svých privátních značek systém na Slovensku používá obchod Kaufland a podle mluvčí Renaty Maierl jej chce zavést i v Česku. Zatím jen na několika produktech jej v Česku má také výrobce jogurtů Danone. "Společnost Danone již začala zavádět systém označování Nutri-Score na svých produktech v několika evropských zemích. Jak a v jaké míře se zapojíme i v Česku ještě záleží na dalších jednáních," dodal Marián Jánoš, jednatel pro Česko, Slovensko a Maďarsko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.12.2020 01:55
Proč tak složitě? Nemůžou ty škodlivé potraviny prostě zakázat? Nebo ještě lépe, vydat seznam povolených, zdravých potravin: dýňová polévka, chili sin carne, bezlaktózové mléko, bezlepkové bagety a kyselé zelí. To by bylo, aby lidi nezačali žít zdravě.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 08:14 Reaguje na
Co máte proti dýňové polévce? Já ji tuze rád, obzvláště když ji pak zaplácnu pořádným kusem skopového na rozmarýnu s rýží:-)
Odpovědět
ig

11.12.2020 10:44 Reaguje na Jakub Graňák
Nic, jen že to byl takový symbol progresivistů :-) Stejně jako to zelí (nic proti němu) zase propagují zastánci lokální spotřeby.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.12.2020 05:37
A má to být náhrada za uvádění složení, nebo doplnění? Protože pak je samozřejmě lepší uvádět složení, protože se zájemce dozví, z čeho je to vyrobeno a že nezdravé máslo nahradily zdravé piliny.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.12.2020 06:51 Reaguje na Richard Vacek
Myslím si, že je to doplnění informace. Ne náhrada. To co říkáte by opravdu nedávalo smysl.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 08:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Obávám se, že je to snaha nahradit jakž takž seriózní informace (složení) nějakými zideologizovanými žvásty (semafor).
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.12.2020 11:01 Reaguje na Jan Šimůnek
zideologizovanými žvásty nás tu zasypáváte jen vy....
Odpovědět
RP

Radim Polášek

11.12.2020 06:08
Nejzdravější potravina je ta, kterou se člověk nepřežere. A naopak.
Značení bych navrhoval ještě doplnit bodovým sytémem. Každá nezdravá potravina znamená stržené body a stržené body nad určitý limit budou znamenat zablokování platby a nemožnost si příslušné potraviny koupit.
Případně v další fázi použít nějakou umělou inteligenci a lidem rovnou ze zdravých potravin nákup přímo namixovat. Človek potom bude osvobozen i od povinnosti číst složení potravin i jakékoliv jejich názvy i vymýšlet a přemýšlet, co by mohl sníst.
Bude stačit jen přijít do obchodu a říct "snídaně", "svačina", "oběd", "večeře". Systém člověka pozná podle individuálních charakteristik, vzhledu a hlasu, nahlédne do jeho zdravotní dokumentace a sám mu namixuje příšlušné jídlo nejlépe odpovídající jeho zdravotnímu stavu a současně z takových složek, které jsou dostupné na skladě.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 08:18 Reaguje na Radim Polášek
Zas na druhou stranu si pak všichni budou připadat jako členové nějakého kosmického programu.
Odpovědět
MG

Milan G

11.12.2020 16:59 Reaguje na Radim Polášek
Další level toho co říkáte je vaporizace.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.12.2020 06:49
Přístup MZe je opět k smíchu.... no tak samozřejmě, že by tento systém znevýhodňoval něco co není tak dobré jako to druhé.... :D a toho se právě MZe bojí.... ještě by tu zavládla kvalita a to nemůže MZe dopustit!

Postoje vládních politiků jsou opravdu hovadské......

Západ zase ukazuje, že na obyvatelstvo myslí mnohem více než na podnikavce z nekvalitou a poškozováním zdraví a ŽP.........
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

11.12.2020 07:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Vy si neumíte sám vybrat kvalitní potraviny? Opravdu potřebujete, aby vám někdo radil, jestli je zdravější jablko nebo fernet?
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

11.12.2020 08:17 Reaguje na Jan Olejníček
:D, díky, ta druhá věta vážně pobavila:-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 09:00 Reaguje na Jan Olejníček
A na druhé straně, když mi po tom jablku bude blbě od žaludku, tak ten Fernet ještě přijde vhod.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.12.2020 11:04 Reaguje na Jan Olejníček
O mě tu nejde... já si zjišťuji co je a není zdravé, ale většina lidí s tím problém má... i podle vyhodnocení zdraví obyvatelstva... navíc obaly od potravin i reklamy jsou plné lží, takže to určitou část populace mate a potřebuje jasný hodnotící prvek.... a to je tento semafor....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.12.2020 12:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na obalu máte složení a to plné lží rozhodně není. Pokud u něčeho máte pocit že ano, je potřeba podat podnět.

Pokud je někdo blbej a věří tomu, co mu v reklamě nakecaj, tak tím líp.

Navíc rozhodující je právě složení konkrétní potraviny a to v kontextu stravy jako takové. Nějaké úřadem posvěcené označení (ne)zdravá potravina je jednak značně subjektivní, jednak pitomost.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 09:01 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Na MZe naštěstí sedí ještě pár lidí se zdravým rozumem, což zcela jistě musí EUroúředníky iritovat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.12.2020 11:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Jasný :D :D :D

Ta vaše invertní logika mě vždy pobaví....
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 17:58 Reaguje na Lukáš Kašpárek
O fous níž to vysvětluji:
Prakticky neexistuje potravina, která by byla jen zdravá nebo jen nezdravá. To samé se týká i surovin, které se do potravin dávají. Např. sůl je sice obecně "nezdravá" (dokonce prokazatelně přispívá ke vzniku rakoviny žaludku), ale současně zvyšuje u řady potravin mikrobiologickou bezpečnost. Takže jejím odstraněním riskujete, že se toho věku, kdy byste zemřel na tu rakovinu žaludku, ani nedožijete, protože vás zlikviduje nějaká bakterie. To samé platí i pro cukr (resp. sacharózu).
Takže záleží na mnoha dalších okolnostech, která varianta je rizikovější. A takovýchto sporných situací jsou ve výživě stovky až tisíce. A některé z nich ani řešení nemají (na naší úrovni poznání).
Je mi jasné, že pro pologramotné bruselské úředníky a jejich fanoušky je něco podobného moc složité (a tak chtějí "semafor"). Ani po mnohaletém VŠ studiu se nedá říct, že jste za vodou a víte vše. Jen si se Sókratem můžete říkat, že víte, že nic nevíte, ale máte, na rozdíl od lidí naprosto nevědomých, alespoň představu o tom co všechno nevíte-
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 08:57
Je to spíš pitomost, protože o naprosté většině potravin nelze jednoznačně říct, zda jsou zdravé či nezdravé, protože dělají obojí. Převaha zdravosti a nezdravosti je navíc silně vázána na kontext národní kuchyně(A) i konkrétní skupinové(B) či individuální(C) diety. Takže se snadno může stát, že dieta složená ze samých A bude mít horší dopad na zdraví než dieta složená ze samých D.
Kolega Ruprich je odborník na cizorodé látky v potravinách, ale ne na výživu jako takovou.

Obávám se, že je to projev tendencí zglajchšaltovat EU na jakýsi megakoncentrák, jehož chovanci budou krmeni univerzální dietou, tedy nějakými "amarouny".

A Např. v kontextu naší kuchyně je kokosový a palmový olej podstatně problematičtější než v kontextu stravování těch národů, které mají výrazně vyšší podíl ryb a mořských plodů ve stravě.

B Stačí vzpomenout diety spojené s nějakou změnou zdravotního stavu. Zcela jistě bude v kategorii A nebo B spousta potravin nevhodných pro bezlepkovou dietu, diabetickou dietu a mnoho dalších. Stejně tak třeba ryby (u nichž očekávám zařazení do kategorie A nebo B jsou nevhodné pro pacienty s vývodem ze střeva (kolostomií), protože způsobují silný zápach, který ani moderní pomůcky nejsou s to zachytit. A našlo by se toho, pochopitelně, mnohem víc.

C Např. ketodieta za účelem hubnutí má poměrně velký podíl potravin a potravinových surovin, u nichž se dá očekávat zařazení do kategorie D nebo E. A přitom je jednoznačně zdravá, protože zlikviduje zdravotně rizikovou nadváhu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.12.2020 11:57
"Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy."

Ať už jsou taky do ... pryč. Další šaškárna k prdu. Strava je základ zdraví, o tom žádná, ale tohle aktivní blbnutí a ještě s písmenkama barvičkama.

A to úplně pomíjím, že jakožto člověk, který jednak sakra sleduje co jí a proč, a jednak mu už není 20, pamatuji právě v oblasti zdravé výživy tolik názorových veletočů, že jediné na co věřím je rozmanitost a kvalita surovin.

Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 12:45 Reaguje na Svatá Prostoto
"Pamatuji doby, kdy bylo špatné máslo a byly velebeny margaríny. Pamatuji, kdy byly zatracovány margaríny a velebeno máslo. Jen sádlo, které si každý může vyškvařit doma sám, bylo špatné vždycky." Prof. V. Vondráček (Lékař vzpomíná).

A já zase pamatuji doby, kdy když byl nadbytek vajec a neprodávaly se, tak pozvali nebožtíka prof. Halačku do rozhlasu, aby vykládal, jak je ve vejcích kvalitní bílkovina, železo, vitamín A a další ňaminy. A když lidi vajíčka vykoupili, a šomrali, že nejsou, tak soudruzi pozvali prof. Halačku do rozhlasu zas, aby vykládal, že je ve vejcích cholesterol.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.12.2020 13:16
Optimální složení stravy dostává slepice, skot i vepř. No a teď je na řadě člověk.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

11.12.2020 14:36
Semafor prospěšnosti na potravinách je blbost. Hned si člověk vzpomene na ty hysterické kampaně proti máslu, mléku, vejcím, rajčatům, sádlu... To byla 90. léta (některé přetrvaly dodnes). Dnes už víme, že když tyto potraviny konzumujete v rozumné míře, rozhodně neškodí, naopak pro některé skupiny obyvatel mohou být naopak prospěšné. Jak budeme řešit třeba za 20 let, když se zjistí, že vyloučením některé potraviny, coby významného zdroje některé živiny, došlo u části populace ke zdravotním následkům? Pak se někdo z EK s pokrčením ramen omluví, že to tenkrát nedomysleli? Nebo nám budou každému sestavovat povinný jídelníček? Přeci je věc každého člověka, jestli se bude přejídat a nebude se hýbat nebo jestli se bude vůči svému tělu chovat ohleduplně. Už vidím, jak vznikne nové psychické onemocnění z pocitu viny za to, že občan neodolal a zase hodil do košíku kus prorostlého vepřového - na jehož obalu bude semafor svítící křiklavě rudě, protože má čas od času rád Moravského vrabce. Nebo se budeme ve frontách u pokladen stydět za to, že máme v košíku "červené" potraviny? Značení výživových hodnot na potravinách plně postačuje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 18:01 Reaguje na Marcela Jezberová
O kousek výš píšu, že to u mě vyvolává dojem tendování k nějakému megakoncerntráku, jehož vězňové (dříve občané) jsou krmeni nějakou standardizovanou "ideální" stravou na způsob amarounů ze známého TV seriálu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.12.2020 18:29
Já čekám, kdy mi ještě Evropská komise poví kdy mám jít na WC, jak má
vypadat zdravý exkrement a kdy se oddávat lidským slastem podle semaforu.
Ještě na to zřídit úřad, kontrolní úřad a soudit lidi za to, že nedodržují
její doporučení pro zdravý život. Být mladší, tak se cpu do takových
úřadů a nebo rovnou do centrální instituce v Bruselu. Tento moloch si
už plně vystačí s problémy, které vytváří a tak mu nezbývá čas řešit
to, co lidi nejvíc tlačí. Stačí přece zakázat prodávat šunty a jedy
a nevymýšlet semafory, které mi budou prd platné, když ta potravina
nebude mít v obchodě alternativu. Pro lidi, kteří budou mít hluboko
do kapsy je semafor kvality taky prd platný, protože koupí to, na co
budou mít. Možná to bude dobré pro VIP s IQ houpacího koně, aby si
koupili pouze to "nejlepší"(nejdražší) a měli pocit, jak se starají
o své zdraví. Pak si šlehnou klepky, aby neměli depky a budou na tom
hůře, než ten chudák s nezdravou potravinou podle semaforu. Normální
člověk myslí hlavou i bez semaforu a pouze ho omezuje nabídka a cena.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.12.2020 10:16 Reaguje na Břetislav Machaček
Tohle všechno (nebo skoro všechno) už mají zavedeno v islámu. Proto EU s islamisty tak silně sympatizuje. A podobné věci plánovali ještě někdy ve 20. letech minulého století komunisté a v SSSR se to i pokoušeli (ale marně) zavést do praxe. Zhaslo to na tom, že sovětský režim nebyl dostatečně totalitní, aby to na lidech vynutil.
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

31.5.2022 18:41
Nevím, podle mě je toto teda taky pěkná blbost. Kdo chce vědět, jestli je něco zdravé nebo ne, tak si přece přečte složení. Takto to alespoň dělám já a nepotřebuji k tomu žádný semafor. Hodně se ale orientuji i podle značek. Když například vidím, že je něco od Araxu, viz https://www.potravinyarax.cz/ tak hned vím, že to bude s největší pravděpodobností něco zdravého.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist