https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/macron-predstavil-narodni-plan-hospodareni-s-vodou-tyka-se-vsech-odvetvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Macron představil národní plán hospodaření s vodou, týká se všech odvětví

30.3.2023 16:15 | SAVINES-LE-LAC (ČTK)
Desetiprocentního snížení podle Macrona Francie dosáhne kromě prostého šetření vodou také díky investicím do recyklace odpadních vod, transformací zemědělství a rychlejší renovací vadného potrubí, ze kterého voda uniká, píše deník Le Figaro.
Desetiprocentního snížení podle Macrona Francie dosáhne kromě prostého šetření vodou také díky investicím do recyklace odpadních vod, transformací zemědělství a rychlejší renovací vadného potrubí, ze kterého voda uniká, píše deník Le Figaro.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Snížit spotřebu vody ve všech odvětvích o deset procent do konce desetiletí, omezit úniky vody z potrubí, znovu využít více odpadní vody a reformovat zemědělství, to jsou hlavní body francouzského národního plánu pro hospodaření s vodou, který dnes představil francouzský prezident Emmanuel Macron, píše web stanice TF1. Prezident vystoupil na symbolickém místě v Savines-le-Lac v alpském departementu Hautes-Alpes, kde leží jezero Serre-Ponçon, největší zásobárna sladké vody v západní Evropě.
 

Letošní zima byla ve Francii nejsušší od roku 1959. Před alarmujícím stavem podzemních vod varoval ministr životního prostředí Christophe Béchu už na začátku března. Ve zhruba 25 departementech nyní platí nějaká úroveň varování před nedostatkem vody.

"Ale my musíme jít mnohem dát a udělat mnohem víc, abychom se na letošní léto připravili," prohlásil Macron. "Vláda zahrne vodu do systému Ecowatt, aby každý věděl, jak má svoji (spotřebu) přizpůsobit aktuální situaci," dodal. Ecowatt je francouzský systém a mobilní aplikace pro úsporu energie, který uživatele informuje o situaci v elektrické síti a doporučuje, jak plánovat spotřebu energie při vyšším odběru, jako například nabíjení elektromobilu.

Macronův plán na desetiprocentní úsporu vody ve všech odvětvích do roku 2030 je méně ambiciózní než jeho slib z roku 2019, kdy hovořil o snížení odběru vody z přírodních nádrží a podzemních vod o deset procent do roku 2025 a o 25 procent do roku 2035, uvádí TF1.

Desetiprocentního snížení podle Macrona Francie dosáhne kromě prostého šetření vodou také díky investicím do recyklace odpadních vod, transformací zemědělství a rychlejší renovací vadného potrubí, ze kterého voda uniká, píše deník Le Figaro.

"S tímto plánem myslím také na naše zámořská teritoria, která jsou v obzvláště obtížné situaci. Na (ostrovech) Guadeloupe a Mayotte jsme před čtyřmi lety zahájili rozsáhlý plán investic... a nyní uvolníme dalších 35 milionů eur (asi 823 milionů korun), protože tam musíme zrychlit práci na vodovodních rozvodech," uvedl Macron.

V některých francouzských obcích se kvůli únikům ztratí až polovina vody, přičemž národní průměr je 20 procent, píše agentura Reuters. Vláda podle Macrona uvolní 180 milionů eur (asi 4,2 miliardy korun) na opravy v obcích s nejméně kvalitním potrubím. Zvýšit by se podle Macrona měla po zajištění základních potřeb i cena vody, což lidi i podniky přiměje spotřebovávat méně.

Transformace francouzského zemědělství bude podle prezidenta spočívat ve zvýšení potenciálu krajiny udržet vodu díky křovinám nebo stromům, "kde to bude možné", a v zavedení "inteligentních zavlažovacích systémů". Změny v zemědělství však podle Macrona nebudou souviset jen s vodou, ale i s půdou, jejíž charakter se vlivem klimatické změny mění, uvádí stanice TF1.

Ve Francii připadne zhruba 58 procent spotřeby vody na zemědělství, 26 procent tvoří pitná voda, 12 procent na chlazení reaktorů jaderných elektráren a čtyři procenta spotřebuje průmysl, píše Reuters. Právě jaderné elektrárny musely loni v létě kvůli nízké hladině vody snížit své výkony. Ovlivněna byla i produkce vodních elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

30.3.2023 18:16
"V některých francouzských obcích se kvůli únikům ztratí až polovina vody"
Ta voda se samozřejmě nikam neztratí, ale zůstane pěkně tam, kde byla - v zemi - a tím poslouží přírodě, takže já to považuji za pozitivní "ztrátu". Možná právě díky té "ztracené" vodě v těch obcích nemají tak úplné sucho. To se tam zjistí, až dají nové trubky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist