https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/macron-vybidl-nejvetsi-znecistovatele-ke-zvyseni-klimatickych-cilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Macron vybídl největší znečišťovatele ke zvýšení klimatických cílů

2.11.2021 00:35 | GLASGOW (ČTK)
"Klíčové pro příští dva týdny je otázka, zda největší producenti emisí, jejichž národní strategie nejsou v souladu s naším cílem 1,5 stupně (udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou), zvýší své ambice," řekl.
"Klíčové pro příští dva týdny je otázka, zda největší producenti emisí, jejichž národní strategie nejsou v souladu s naším cílem 1,5 stupně (udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou), zvýší své ambice," řekl.
Francouzský prezident Emmanuel Macron na konferenci OSN o klimatu vyzval největší znečišťovatele, opožďující se za závazky světa, ke zvýšení ambicí a cílů. Macronova slova byla podle agentury AFP narážkou na Čínu a Rusko, jejichž vůdci v Glasgow chybějí.
 

"Klíčové pro příští dva týdny je otázka, zda největší producenti emisí, jejichž národní strategie nejsou v souladu s naším cílem 1,5 stupně (udržet oteplování na hranici 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou), zvýší své ambice," řekl. "To je jediný způsob, jak vrátit důvěryhodnost naší strategii a jak mít strategie, které cíl 1,5 stupně umožní učinit věrohodným," dodal.

"Příliš mnoho z nás přijímá závazky, ale pak podepisuje obchodní kontrakty, které jim protiřečí," uvedl také francouzský prezident podle tiskových agentur. Svět podle něj potřebuje ambice, solidaritu a důvěru.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) uvádí, že pokud by nadále platily současné závazky zemí k omezování emisí, stoupla by globální teplota do konce století o 2,7 stupně Celsia. Experti se shodují, že extrémním výkyvům počasí, nebezpečnému zvyšování hladin oceánů a nevratným změnám ekosystémů se dá zabránit jen tehdy, pokud se teplota zvýší maximálně o dva, ale lépe jen o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist