Maso z bobra je poživatelné, lze z něj vyrobit klobásu, zjistili odborníci

"Ulovené kusy jsme primárně brali na výzkum přítomnosti parazitů v trávicím traktu bobrů a biometrické charakteristiky – vážili jsme jedince, určovali pohlaví, měřili rozměry těla, abychom pochopili populační strukturu v jednotlivých oblastech. Výzkum masa byl další krok, který se nám nabídl. Když už je nutné chráněné druhy zabíjet, snažili jsme se tyto vzácné vzorky využít v co nejvíce oborech," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.
Doplnil, že na ústav se v minulosti lovci obraceli s dotazem, zda je maso bobrů možné jíst. Zákon to umožňuje, maso ale musí spotřebovat lovec, který měl pro odlov bobra povolení. Nesmí jej prodat například do restaurace nebo na komerční zpracování.
Na MENDELU tak vypracovali ve spolupráci s Agronomickou fakultou takzvané užitné vzory na konzervu a klobásu z bobřího masa, které umožňují maso bobrů jíst bez zdravotních rizik.
"V době, kdy člověk do jisté míry nahrazuje funkci predátora tím, že zvíře usmrtí, bere na sebe i morální odpovědnost za co největší využití jeho jatečného těla. Pak můžeme říci, že bobr neztratil život jen proto, aby skončil v černém pytli, ale jeho tělo se využilo jako jiná zvěřina,“ dodal Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU.
Podle údajů České zemědělské univerzity je v Česku kolem 15 000 bobrů. Největší populace je v Plzeňském kraji, na druhém místě je jižní Morava. Ročně se oficiálně odstřelí kolem padesáti bobrů. Vědci Mendelovy univerzity se zabývají i hodnocením dopadů výskytu, šíření a návrhy efektivních postupů u dalších nepůvodních druhů živočichů, které v Česku vyžadují regulaci, mezi ně patří například nutrie.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)


Jakub Graňák
17.6.2023 08:26 Reaguje na Slavomil VinklerBřetislav Machaček
17.6.2023 11:05 Reaguje na Jakub Graňákstejně, jako raci považováni rovněž za postní jídlo a ti
mají k podobnosti s rybami sakra daleko.

Jakub Graňák
17.6.2023 13:56 Reaguje na Břetislav MachačekNicméně o tom, že v taxonomii měli ve středověku poněkud nejasno, svědčí např anglický termín pro raka - Creyfish, nebo např pro hvězdici - starfish
Zbyněk Šeděnka
18.6.2023 07:48 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
17.6.2023 11:20Je to pouze o zvyku a pohledu na zvíře jako potravu. Každopádně je lepší,
když skončí v klobásách, než v kafilérii. Na rozdíl od kormoránů a volavek
mohou být bobři opravdu lákadlem pro lovce. Když hovořím s myslivci, tak
i při povolení odstřelu kormoránů je střílet asi nikdo nebude, protože
nepošlou do řeky pro zastřeleného kormorána psa o kterého mohou přijít
kvůli kormoránovi, kterého nakonec někam zakopou. U bobra bude důležité,
kde dojde k zástřelu, aby byl zužitkován. Pokud stačí postřelený zmizet
v noře, tak bude asi ztracen. Totéž, když ho odnese proud řeky někam,
kde bude pro lovce rizikem ho vylovit. Navíc půjde hlavně o lov v noci
a s tím spojená rizika lovu i dohledání zastřeleného kusu ve vodním
prostředí.