https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mate-radi-vuni-deste-a-vite-co-vam-to-vlastne-voni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Máte rádi vůni deště? A víte, co vám to vlastně voní?

11.5.2020 16:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cítíte ten petrichor? Ilustrační snímek.
Cítíte ten petrichor? Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere

Zemitá vůně deště po delším období sucha je natolik specifická, že dostala své jméno. Říká se jí petrichor, z řeckého slova pro kámen (petra), a īchōr, tekutinu, která měla kolovat v žilách řeckých bohů.

 
Ale co ji vlastně způsobuje, a proč? A líbí se ještě někomu jinému než lidem? Tím se zabýval výzkum, zveřejněný v časopise Nature. Píše o tom ScienceAlert. Podmanivou vůni deště způsobuje organická sloučenina geosmin, kterou produkují některé druhy bakterií, například rod Streptomyces. Ví se, že geosmin uvolňují, když zemřou.

Protože bakterie rodu Streptomyces nejčastěji najdeme v půdě, zajímali se vědci, jestli geosmin voní živočichům v půdě žijícím.

„Nachystali jsme pasti, kde byla jako návnada kolonie bakterií Streptomyces coelicolor. A zjistili jsme, že přilákaly výrazné množství půdních živočichů chvostoskoků ve srovnání s kontrolními pastmi bez návnady,“ popisují vědci.

To, že chvostoskoci jsou velkými fanoušky geosminu, se vědcům potvrdilo v experimentech jak v terénu, tak v laboratoři. Chvostoskoci jsou drobní členovci žijící v půdě a v opadu listí. Geosmin cítí díky svým tykadlům a bakteriemi Streptomyces se živí.

Proč ale bakterie usiluje o to, aby ji chvostoskoci snědli? Ukázalo se, že Streptomyces funguje v mnoha ohledech jako vláknitá houba, která chce rozšířit své spóry. A za tím účelem „používá“ například právě chvostoskoky. Chvostoskok bakterii pozře, odskáče a spóry vyloučí na jiném místě. „Vůně deště“ pro bakterii tedy představuje selektivní výhodu a prostě dává smysl. Bakterii se díky ní daří šířit se z místa na místo.

Spokojení jsou i chvostoskoci. A i my lidé si vlastně užíváme fungující procesy půdní ekologie. Protože krásně voní i nám.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

11.5.2020 16:17
Bude se to už od letoška prodávat ve spreji.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.5.2020 17:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Aby si lidi mohli zavzpomínat, jaké to bylo, když byl v půdě život a zadržovala tak vodu.......
Odpovědět
ig

11.5.2020 16:57
👍
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.5.2020 17:11
Kdyby tak vědci probádali, která materie způsobuje člověčinu.

https://www.youtube.com/watch?v=m3KmYQ2NKXI
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

22.3.2024 05:29
Manželovi to taky voní a já to vůbec nechápu :-D . jakmile se v létě začne smývat ten prach ze silnic, tak to je pro mě utrpení. Mně to naopak strašně smrdí :-D . Vžydycky mám strach, aby to nenarušilo můj parfém :-D . Ještě, že s sebou nosím pořád malý flakon, který mám z https://www.esensino.cz/plnitelne-flakony/ a po dešti se vždycky znovu navoním, zkontroluju líčení a účes :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist