https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesto-pribor-spousti-novatorsky-pilotni-projekt-trideni-kuchynskych-odpadu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Město Příbor spouští novátorský pilotní projekt třídění kuchyňských odpadů

20.1.2023 00:49 | PŘÍBOR (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Město Příbor na Novojičínsku spouští pilotní projekt třídění kuchyňských odpadů. Do vybraných bytových domů v různých částech města rozdá speciální třídicí košíky a kompostovatelné sáčky, do nichž budou obyvatelé odpad třídit. Svozová společnost každý týden vytříděný kuchyňský odpad odveze do bioplynové stanice v Horní Suché. Příborská radnice o tom informovala v městském měsíčníku.
 

"Kuchyňský odpad tvoří podstatnou část směsného komunálního odpadu, ale málokdy se správně vytřídí. Proto končí v černé popelnici, odkud zbytečně putuje na skládku. Tomu nový přístup zamezí," uvedl Filip Poštulka ze společnosti JRK Česká republika. Projekt třídění kuchyňského odpadu je podle něj v tuzemsku ojedinělý. Cílem je, aby odpad z domácností nekončil na skládce, ale aby z něj město mělo užitek.

Vybrané domy od čtvrtka do neděle navštíví zástupci města, kteří obyvatelům vysvětlí, jak mají odpad správně třídit. "Po naplnění košíku pak stačí vyhodit kuchyňský odpad i se sáčkem do hnědé nádoby s růžovým poklopem na vybraných stanovištích," uvedla radnice. V bioplynové stanici se z odpadu stane surovina na výrobu energie, tepla a certifikovaného hnojiva.

JRK uvádí, že kuchyňský odpad tvoří podle statistik téměř čtvrtinu běžné popelnice. Do hnědých nádob na kuchyňský odpad patří veškeré kuchyňské zbytky jídel (rostlinné i živočišné), prošlé potraviny (například jogurty i s kelímkem), syrové maso a ryby, zbytky z vařeného jídla (i scezené zbytky polévek), menší kosti, pečivo, těstoviny, zbytky z ovoce (i tropického) a zeleniny, vaječné skořápky, čajové sáčky i kávová sedlina, mastné kuchyňské utěrky i jiné kuchyňské zbytky. Nepatří tam však velké kosti a tekuté potraviny, jako jsou polévky, omáčky a mléko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

20.1.2023 14:34
Jak to vypadá, tak nakonec spousta lidí si znovu zařídí vlastní hnojiště....
Odpovědět
sv

sv

25.1.2023 17:09 Reaguje na Zan K.
Spousta lidí si vlastní hnojiště nemá kam dát, spousta lidí (rozuměj organizací) se musí řídit dosti striktními předpisy, které se vztahují i na kuchyňský odpad. Třeba taková školní jídelna. http://www.jidelnapribor.cz/Stranky/default.aspx
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.1.2023 20:50
"V bioplynové stanici se z odpadu stane surovina na výrobu energie, tepla a certifikovaného hnojiva."
A kolik to bude stát, za kolik se vyrobí 1MWh?
Odpovědět
ji

22.1.2023 13:41 Reaguje na Viktor Šedivý
"Náklady na výrobu biometanu jsou totiž již nyní výrazně nižší než očekávaná průměrná cena plynu TTF pro rok 2023, a to 80 EUR/MWh oproti zhruba 130 EUR/MWh."

citace z prosincového článku: https://oenergetice.cz/plyn/eba-bioplyn-a-biometan-pokryji-do-roku-2050-temer-dve-tretiny-poptavky-po-plynu
Odpovědět
sv

sv

25.1.2023 17:14 Reaguje na Viktor Šedivý
Otázka zní kolik stojí likvidace kuchyňského odpadu v kafilerii, kam veškeré firmy zabývající se veřejným stravováním jej vyvážejí, protože mají ze zákona zakázáno tento odpad např. zkrmovat hospodářskými zvířaty.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist