https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/jak-omezit-plytvani-a-bezpecne-darovat-prebytecne-pokrmy-z-jidelen-pomohl-vyzkum-carc-a-organizace-zachran-jidlo
reklama
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak omezit plýtvání a bezpečně darovat přebytečné pokrmy z jídelen? Pomohl výzkum CARC a organizace Zachraň jídlo

22.5.2025 13:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Foto | Štěpán Lohr / CARC – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu
Každý den končí v odpadu jídelen a kuchyní veřejného stravování tuny nevyužitého jídla. Společný výzkum odborníků z CARC (Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu v.v.i.) a spolku Zachraň jídlo přinesl jasná doporučení, jak přebytky bezpečně zchlazovat pro možné darování těm, kdo je potřebují.
 
Darování hotových pokrmů z veřejných či firemních jídelen nebo institucí, jako jsou školy, nemocnice i domovy pro seniory, je v Česku stále ojedinělé. Přitom právě zde vznikají významné přebytky. Výzkumný tým CARC se proto ve spolupráci se spolkem Zachraň jídlo zaměřil v odborné studii na to, jak bezpečně nastavit zchlazování přebytečných pokrmů pro následné darování.

„Darování jídla je v Česku běžné u neprodaných potravin z obchodních řetězců, ale u hotových pokrmů z jídelen narážel na nejasnosti. Náš tým chtěl stanovit praktická doporučení založená na ověřených faktech. Ta umožňují kuchyním nevydané jídlo zchladit a následně darovat, aniž by se musely obávat rizik, že jakkoliv poruší hygienické a právní předpisy a ohrozí zdraví spotřebitelů,“ uvedl vedoucí výzkumu Milan Houška z Odboru potravinářství CARC (dříve Výzkumný ústav potravinářský Praha). „Jsme velice rádi, že výsledky naší práce pomohou smysluplnému využití většího množství nespotřebovaných pokrmů, například prostřednictvím potravinových bank nebo neziskových organizací,“ dodal.

Výzkumný tým připravil soubor experimentů sledování mikrobiologické kvality pokrmů po různě dlouhé době skladování v chladicích zařízeních v různých podmínkách. Hodnotil přítomnost mikroorganismů jako Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp. nebo Escherichia coli. Výzkum se zaměřil na měření pH, aktivity vody (Aw) a využíval prediktivní mikrobiologie k určení tzv. lag fáze, tedy doby adaptace mikroorganismů, během které se ještě nemnoží pro měřené hodnoty pH a Aw dodaných vzorků pokrmů.

„Naším cílem bylo určit kritické teploty skladování, jejich nepřekročení zajistí, že se patogenní mikroorganismy nezačnou během 72 hodin od uvaření v pokrmech množit. Tyto poznatky umožní lépe nastavit systém zchlazování pro využití v darovacím řetězci – od poskytovatele stravovacích služeb přes distributory až po koncové uživatele, například v charitách či domovech pro seniory,“ říká vedoucí výzkumu.

Testované pokrmy zahrnovaly běžné polévky i hlavní chody, například kulajdu s bramborem, drůbeží vývar, lososa se šťouchanými bramborami, hrachovou kaši s párkem, kuře po sečuánsku, rizoto se zeleninou a sýrem, rajskou omáčku nebo těstovinový salát. Ve spolupráci s akreditovanou laboratoří Ústavu pro vyšetřování potravin byly pokrmy testovány na mikrobiální riziko po 72 hodinách skladování. U naprosté většiny vzorků se nepotvrdil žádný výskyt rizikových mikroorganismů v množství, které by ohrožovalo zdraví. Výjimkou byly vařené těstoviny se zvýšeným výskytem E. coli a Bacillus cereus – upozorňující na nutnost důkladné hygieny při manipulaci a rychlého zchlazení.

„Pro představu, výsledky testování na Salmonellu spp. například ukázaly, že při teplotě zachlazení 7 °C doby lag-fází značně přesahují potřebných 72 hodin pro všechny testované pokrmy. Při teplotě skladování o jeden stupeň vyšší se však již patogenní mikroorganismy začnou množit u některých pokrmů dříve, například u kulajdy s bramborem,“ vysvětlila Eliška Kovaříková, členka výzkumného týmu z CARC..

Základní praktické rady

    • Pokrmy určené k darování se musí zchladit po konci výdeji pod teplotu 8°C, ideálně v šokovém chladiči. Následně, při správném skladování (ideálně v teplotě 5°C), je možné darovat a spotřebovat nejpozději do 72 hodin od uvaření.
    • Balení jednotlivých porcí by mělo proběhnout před zchlazením do hygienicky nezávadných a těsně uzavíratelných obalů, aby se minimalizovala kontaminace z okolí.
    • Nepoužívat pokrmy s vyšším pH (např. smetanové omáčky, kulajdu, bramborové přílohy) pro delší uchování bez předchozího ověření hodnot.
    • Vést jednoduchou evidenci o době přípravy, zchlazení a výdeji, aby bylo možné dohledat podmínky manipulace s pokrmem v případě darování.
    • Využívat prediktivní modelování (ComBase a Pathogen Modeling Program) pro posouzení bezpečnosti netypických pokrmů – např. těstovinových salátů nebo kombinovaných pokrmů s luštěninami.

Další krok: legislativní úpravy

Výsledky výzkumu představil tým spolku Zachraň jídlo ve spolupráci s týmem výzkumníků Ministerstvu zemědělství ČR, které je zohlednilo při přípravě vyhlášky č. 121/2023 Sb. upravující technologické požadavky na výrobu pokrmů a smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na jejich bezpečnost. Ta vešla v platnost 1. 7. 2023.

„Dále jsme spolku Zachraň jídlo komentovali jejich vznikající příručku Jak darovat hotové pokrmy, která je k disposici široké veřejnosti a jsou v ní uvedeny informace o darování jak z hygienického, tak právního hlediska. Příručku a veškeré další informace o darování hotových pokrmů je možné najít na stánkách projektu www.zachranobed.cz nebo na stránkách spolku zachranjidlo.cz,“ upozornil Milan Houška.

Díky projektu Zachraň oběd se za 3 roky fungování zachránilo již více jak 70 000 porcí zbylých jídel. Tým nyní přišel také s vyjasněnými podmínkami jak postupovat při darování zbylých nevyzvednutných pokrmů ze školních jídelen a postupně tyto subjekty začíná do projektu zapojovat. Cílem projektu je rozšířit jej do celé České republiky a udělat z darování dobrou praxi.


reklama

CARC - Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist