https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mexiko-se-rozhodlo-zalozit-morskou-rezervaci-pro-svinuchy.ale-tech-uz-zije-jen-poslednich-deset
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mexiko se rozhodlo založit mořskou rezervaci pro sviňuchy. Ale těch už žije jen posledních deset

16.4.2019 01:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sviňucha kalifornská. Ve španělštině se jí říká vaquita marina, mořská kravička.
Sviňucha kalifornská. Ve španělštině se jí říká vaquita marina, mořská kravička.
Licence | Volné dílo (public domain)
Mexiko se nyní „aktivně“ zapojilo do ochrany sviňuch kalifornských. Proč uvozovky u slova aktivně? Návrh na založení mořské rezervace na severu Kalifornského zálivu přichází po letech zjevné nečinnosti, v době, kdy ve zmíněné lokalitě zbývá pravděpodobně posledních deset exemplářů, kterým do úplného vyhynutí už mnoho času nezbývá. Píše o tom Independent.
 

Zprávu o tom, že mexická vláda hodlá podpořit ochranu endemických sviňuch kalifornských, uveřejnila Mezinárodní rada pro zotavení sviňuch (CIRVA) bez větších známek nadšení. Fakt, že návrh na založení rezervace přichází přinejmenším opožděně, její mluvčí vůbec nezakrývají. Sviňucha, nejmenší kytovec na celém světě, je svým výskytem omezena na mělkou část Kalifornského zálivu. Její početnost dramaticky klesá už dlouho. V posledních pěti letech se zredukovala o 90 % a dnes zde žije okolo deseti posledních jedinců. Odborníci přitom po celou dobu varovali, že těmto tvorům bezprostředně hrozí vyhynutí. K tak drastickému propadu tedy nemuselo vůbec dojít. Co je největší problém sviňuch?

Sviňuchy nikdo neloví, chytají se omylem

Kromě velmi pozvolného pohlavního dospívání hlavně to, že se nachází v té samé lokalitě, jako jiný endemický druh, Totoaba macdonaldi. Ryba, jejíž plovací měchýř si cení čínská gastronomie i medicína na přibližně 5000 dolarů od kusu. Tedy tolik, že se mexickým rybářům vyplatí riskovat pokutu a klást zvláště rafinované „žábrové“ sítě i tam, kde se současně vyskytují i sviňuchy, které se pak stávají nezamýšlenou obětí takových nástrah. Zpráva CIRVA, informující o neradostném stavu sviňuch, se nyní konečně dostala až na pořad jednání mexického ministerstva životního prostředí. A to přislíbilo, že pro sviňuchy připraví rezervaci, vyznačí ji plovoucími bójemi, zabrání sem vplutí rybářských plavidel a připraví osvětově-sociální program pro místní rybáře.

Tak trochu jiná reakce

„Což rozhodně není ta urgentní reakce, kterou bychom čekali,“ prohlásil Alejandro Olivera z mexického Centra pro Biologickou diverzitu. „Jak víte, sviňuchy stojí skutečně na prahu vyhynutí. A pokud se něco rychle nepodnikne, nemají čas čekat měsíce nebo léta, než bude nějaké administrativní opatření uvedeno do praxe.“

Oliver to zmiňuje v souvislosti s velmi praktickými návrhy ochrany, o kterých psala ve své zprávě CIRVA. Tedy nepřetržitý čtyřiadvacetihodinový monitoring rezervace, zajištění provozu několika týmů odstraňujících natažené i naplavené sítě a skutečně výrazné soudní postihy pro případné narušitele. „Mexická vláda byla mezinárodní odbornou komunitou poprvé varována o osudu sviňuch před dvaceti lety,“ říká William McCallum, vedoucí oceánského odboru Greenpeace. „Byla upozorněna na to, jak lov ryb totoaba ohrožuje sviňuchy, ale nebyla schopna cokoliv udělat. Pokud by už tehdy zareagovala, nemuseli jsme dnes odpočítávat poslední měsíce tohoto druhu.“ Jen slíbené bójky a školení rybářů vymírající sviňuchy nezachrání, varují ochránci přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist