https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-staty-eu-i-firmami-roste-podpora-pro-zelene-oziveni-ekonomik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi státy EU i firmami roste podpora pro zelené oživení ekonomik

23.4.2020 00:20 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise tvrdí, že navzdory tlaku z některých odvětví nehodlá tempo přechodu k ekologicky šetrnému hospodářství zpomalit. / Ilustrační foto
Evropská komise tvrdí, že navzdory tlaku z některých odvětví nehodlá tempo přechodu k ekologicky šetrnému hospodářství zpomalit. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Stále více evropských vlád a velkých firem podporuje myšlenku, aby oživení evropské ekonomiky po koronavirové krizi vycházelo z klimatického plánu Evropské komise (EK). K výzvě, aby chystané masivní investice byly v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu, se už připojilo 17 zemí včetně Slovenska. EK tvrdí, že navzdory tlaku z některých odvětví nehodlá tempo přechodu k ekologicky šetrnému hospodářství zpomalit.
 

Bezprostředně po březnovém vypuknutí pandemie v Evropě se začaly z některých zemí jako Česko či Polsko ozývat hlasy vrcholných politiků, že zelený plán bude třeba odložit, neboť státy budou mít dost starostí se záchranou svých ekonomik paralyzovaných koronavirovým výpadkem. K tlaku na odložení přísnějších emisních limitů či dalších ekologických kroků se přidaly také třeba aerolinky a automobilky, na něž má krize zásadní dopad.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová však začátkem dubna prohlásila, že investice do ekonomického oživení budou svázány s klimatickým plánem v rámci budoucího sedmiletého rozpočtu. Jeho návrh chce komise předložit do konce tohoto měsíce.

Výzvu, aby Brusel plán na oživení spojil s ekologickou udržitelností, původně podepsali ministři desítky států západní, severní a jižní Evropy, mezi nimi pandemií nejzasaženější Itálie či Španělsko. Postupně se k nim přidalo dalších sedm států včetně největších unijních ekonomik Německa a Francie. Jako první z visegrádských zemí se v pondělí připojilo Slovensko.

"Všichni si uvědomujeme, že následky koronakrize budou bolestivé, ale nepotrvají dlouho. Avšak nečinnost v přijímání kroků proti klimatické krizi by měla závažný a dlouhodobý důsledek," uvedl slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj. Přechod k šetrným technologiím či celková transformace ekonomiky může podle něho být příležitostí k obnově hospodářského růstu po očekávaném útlumu.

Iniciativu v pátečním usnesení podpořila také většina poslanců Evropského parlamentu, kteří dlouhodobě vyzývají komisi k aktivnější klimatické politice. Za výzvu se staví i rostoucí počet velkých evropských firem z různých odvětví, mezi nimi Volvo, Unilever, Nestlé, Lego či IKEA.

K odkladu zelené dohody naproti tomu nabádají politici části postkomunistických zemí včetně Česka. Premiér Andrej Babiš i někteří politici dalších českých stran v minulých týdnech hovořili o tom, že obnova hospodářství má před klimatickými opatřeními přednost. Obdobné hlasy zněly i z Polska, které si loni jako jediné vyjednalo dočasnou výjimku ze závazku dosažení takzvané klimatické neutrality do roku 2050.

Někteří unijní diplomaté očekávají, že případné neshody mezi zastánci a odpůrci "zeleného oživení" mohou dále zkomplikovat vyjednávání o budoucím rozpočtu, která by se mohla rozjet během května.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

23.4.2020 08:37
Mě se prostě líbí jak se naši "milí" politici v čele s grázlem Babišem při každé příležitosti sami doznávají k tomu, že chtějí upřednostnit svoje podnikání před zájmy celé ČR na udržitelnost a zdraví jak lidí tak celé ČR...

Babiš když uslyšel, že bude záchranný balíček peněz pro nastartování ekonomik, tak hned viděl, jak do Agrofertu a jiných "spřátelených firem" dostat více peněz, pro které nemusel nic udělat, které nevydělal, ale jen získal, stejně jako dotace.... klientelismus, korupce, lži, podvody,..... to je náš STBák Babiš.... EU už ale ví s kým má v ČR tu čest a tak si tohoto supergrázla pohlídají.... ten člověk vlastně ani není obchodník.... jen profesionální pijavice s tím, že je mu úúplně ukradené co na to zbytek ČR.....

Další standardní ráno v zemi podvodníků, zlodějů, grázlů všeho typu a všech co tomuto jen přihlížejí, aniž by proti tomu cokoliv dělali..... tady komunistická mentalita opravdu nikdy nevyčpěla.....

ČR JE NEMOCNÁ ZEMĚ.... ALE NE KVŮLI COVID-19......



Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 22:57 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bohužel, máte úplně oravdu a skutečně komické bylo, když estébák podepsal green deal, jen proto, že čekal dotace a pobídky, které mohl ukrást. Ani kouskem duše ho nanapadlo, že by to měl taky plnit, ta bolševická nátura je něco fakt hnusného....
Odpovědět

Jan Šimůnek

23.4.2020 09:12
Obávám se, že po "zeleném oživení ekonomik" volají pouze parazité, kteří měli být nějakým způsobem přisáti ne Green Deal (případně už cestou parazitace na společnosti prováděním "ekologických" technologií už nějak na "ekologii" přisáti jsou) a hrozí se představy, že dopadnou jak vykroucená klíšťata či vypuzené tasemnice.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.4.2020 09:23 Reaguje na Jan Šimůnek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jan Šimůnek

23.4.2020 13:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Obávám se, že umělou realitu, především ignorující přírodní zákony, tady propagují zelení. A musejí ji proto vnucovat násilím, protože každý myslící člověk vidí (nebo se o tom pár pokusy přesvědčí), že jsou to zcela nefunkční trotloviny. Přičemž jejich cílem je jen plnění "těch správných" kapes na úkor poctivě pracujících lidí.
Odpovědět
MG

Milan G

23.4.2020 18:44 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano teď jste se ukázal v tom pravém světle. Jakmile někdo s vámi/zelenými ekoteroristy/ nesouhlasí je , komunista, fašista,nacista a je ho třeba/zatím/ dehonestovat, urážet, pomlouvat... Další krok bude, dostanete zbraně a postřílíte své oponenty? Alá Lidové milice.
Ale tohle tady už bylo, takhle se choval bolševik v roce 1948 u nás. Tak kdo je komunista?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 22:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Šimůnek je ruský bot, možná ho mají estébák s čučkařem jen půjčeného, evidentně neprošel dlouho upgradem a působí jako zaseklá deska.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Zaprvé máte naprostou pravdu a zadruhé jste mě náramně pobavil tím příměrem.... :D :D :D

Díky :)
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.4.2020 10:38
Problém zeleného oživení je ten, že je v rozporu s fysikálními a chemickými zákony. protože ho prosazují lidé, kteří na něm hodlají vydělat a používají k tomu politiky, kteří už ani neví, že NaCl je sůl, jak kuchyňská, tak mořská, nebo horská, či tibetská. Také si většinou myslí, že cukr přírodní je něco jiného než "jedovatá" sacharoza. A tak by bylo možné s těmi příklady nevědomosti pokračovat do nekonečna. Pandemie covid-19 jim přišla mimořádně vhod. Ono se to snadno piští na kde koho, kdo si nemyslí přesně to co Lukáš Kašpárek. Tomu se říká totalitarismus a je jedno, jestli to dělali Hitler a Stalin, nebo jestli to dělají Zelení. To není o uhlí a ropě, to je o kritickém rozumu a jeho používání.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:12 Reaguje na Jiří Daneš
Fyzikální a chemické zákony si vymyslel člověk aby pojmenoval nepojmenovatelně složité děje.... přírodní zákony.... ten zbytek je spíš na 3D brýle a popkorn, než na odpověď...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.4.2020 11:12
Čest těm zemím (i více kovídkem zasaženým), které to podepsaly. Tady ten -stán nemá cenu komentovat.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.4.2020 12:01
Snad by EK mohla přijít s návrhem, že využití prostředků na nastartování ekonomiky po koroně ponechá na jednotlivých zemích. Není jednotný názor a ani není žádný důvod k tomu, přijímat jednotné řešení. Země zaměřené na záchranu planety budou moci dál zachraňovat svět a jiné zase třeba stavět jaderné elektrárny.
Průběžné výsledky různých přístupů pak poslouží těm, kteří se rozhodli špatně, aby svá rozhodnutí zrevidovali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 22:52 Reaguje na Richard Vacek
A co budeme dělat my? Na stavbu JE nemáme a zachraňovat někoho nechceme. Já vím, budeme žvanit, lhát a propadat se no bezvýznamnosti a chudoby.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Budeme muset tu JE postavit. Bude to stát zlomek toho, co nám EU nařídila nacpat do kapes póvlu, provozujícího OZE. Jinými slovy, kdyby nebylo EU, měli bychom už dávno nové bloky v Dukovanech a Temelíně a možná i další JE v některé z plánovaných dalších lokalit. A stálo by nás to méně než podpora potěmkinských OZE vesnic a do "uhlíkové stopy" naší energetiky by se to projevilo daleko příznivěji než tyhle z větší části bezcenné pseudozdroje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:15 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy raději ty póvly s uhlím, uranem, ropou a CO2 co? :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 13:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jaderné mají menší "uhlíkovou stopu" než OZE. Proto je mám raději, byť pro jejich levnost a spolehlivost, než kvůli takovému nesmyslnému parametru.
Uhelné elektrárny stejně musí běžet a produkovat CO2 jako záloha "ekologických" OZE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.4.2020 13:08
Evropská zelená dohoda (EGD ) má stát 260 miliard EUR/rok . Odhaduje se, že dosažení současných cílů v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 představuje přibližně 1,5% HDP 2018.

Kolik stála a bude stát pandemie ? Dnes budou lídři EU hlasovat o záchranném balíčku v hodnotě přibližně 500 miliard €, aby pomohli členským státům z ekonomického propadu po COVID-19.
Půl biliónu € asi stačit nebude, viz Schilerová s rozpočtem ČR - nejdříve 200 mld.,teď 300 mld. , seriózní názory se pohybují mezi 400-500 mld. Kč.

Za této situace se pouštět do nevyzkoušených experimentů ala EGD může jen trotl.
Je to stejné jako těsně po havárii auta, aniž vidělo servis nebo posádka doktora , plánovat pod vrakem vozu pozítří těžkou terénní etapu.
To fakt může jen magor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 22:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Uhelné a jiné špinavé technologie jsou dnes dražší než OZE a budovat uhláky nebo gigantické JE je daleko dražší, než ty vaše 260 mld. eur. A právě pro vyhrabání se z krize je velmi dobré mít nějaké hi-tech systémy, které generují dostatek práce pro vzdělané lidi a tím zisků, což je historicky osvědčený postup.
Těžká terénní etapa nastene jen tehdy, když budeme stále fedrovat uhlí. Pro opravu auta je přece lepší použít moderní materiály a postupy a spojit to s rekonstrukcí a zvýšení výkonu, ne?
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
V momentě, kdy to přepočtete na vyprodukovanou kWh, je to o něčem jiném. Když navíc vezmete v úvahu, že fotovoltaika funguje hlavně v době, kdy nikdo energii nepotřebuje a větrné elektrárny na tom nejsou o mnoho líp, když ještě k tomu zohledníte nutnost udržovat "horkou zálohu" za tyto zdroje, tak kWh vyprodukovaná těmito zdroji má hodnotu zlomku kWh vyprodukované uhelnou elektrárnou (o jaderné ani nemluvě).
A musíte také zohlednit tu masu betonu a dalších na energii náročných materiálů, které jsou v těchto rozptýlených instalacích utopeny v daleko větší míře (na instalovanou kWh) než u uhelné nebo jaderné elektrárny. Navíc tyto instalace potřebují víc úzkoprofilové mědi (připojování mnoha rozptýlených zdrojů na síť).

A to jsem nezmínil fakt, že jak FV tak větrné elektrárny jsou zdrojem naprosto neřešitelného odpadu (v principu horšího než odpad z jaderné energetiky) a že stavěním FV elektráren je podporován čínský totalitní a genocidní režim, včetně toho, že nakoupené komponenty byly vytvořeny otrockou prací dětí a politických vězňů (možná také proto jsou zeleným aktivistům tyto elektrárny tak sympatické)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2020 22:41
Tohle je samozřejmě zcela logický krok, protože vždycky v historii moderní a technicky vyspělejší řešení přinášely prosperitu. A dnes je to ještě více vidět, protože OZE jsou navíc šetrnější a využívají energii, která je zadarmo.
Vždycky to dopadlo tak, že rozbíječi strojů a zástánci koňských sil zbankrotovali první. A my už máme taky našlápnuto, přáznačné skutečně je, že se k pokroku hlásí i Slováci.
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 12:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby tyto zdroje přinášely prosperitu, nemusely by se vnucovat lidem násilím a ani by nemusely být násilím podporovány. Tyto zdroje jsou prakticky bezcenné a nejsou s to konkurovat klasickým elektrárnám. Vyplatí se jen v uměle socialisticky pokřivené ekonomice EU.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Žeprej socialisticky pokřivené ekonomice EU :D :D :D

To je fakt hustej blábol :D :D :D
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 13:52 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to hnusná realita, kterou popisuje.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Slováci posledních dobou celkově ukazují, že to mají v hlavách víc v pořádku než my v ČR......
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.4.2020 13:53 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Proto tam má tak velkou (a narůstající) voličskou podporu Kotleba.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist