https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mick-jagger-a-donald-sutherland-v-benatkach-podporili-boj-proti-oteplovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mick Jagger a Donald Sutherland v Benátkách podpořili boj proti oteplování

9.9.2019 00:30 | BENÁTKY (ČTK)
Demonstranti na červeném koberci většinou patřili k organizaci nazvané Benátský klimatický tábor, která tvrdí, že lodě plující lagunou narušují základy historického města. / Ilustrační foto
Demonstranti na červeném koberci většinou patřili k organizaci nazvané Benátský klimatický tábor, která tvrdí, že lodě plující lagunou narušují základy historického města. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Britský rocker Mick Jagger a herec Donald Sutherland na červeném koberci filmového festivalu v Benátkách podpořili protesty proti změnám klimatu. Napsal to portál Variety. Frontman kapely The Rolling Stones a kanadský herec se společně objevují v italsko-americkém thrilleru The Burnt Orange Heresy, jehož sobotní projekcí festival skončil. Jagger ve filmu ztvárňuje démonického sběratele umění.
 

"Jsem rád, že to dělají, protože oni zdědí planetu," odpověděl Jagger na tiskové konferenci na dotaz, jak se cítí, když asi tři až čtyři stovky demonstrantů před Palazzo del Cinema požadují, aby bylo obrovským výletním lodím zakázáno vplouvat do Benátek a také aby se zlepšilo povědomí o hrozbě klimatických změn. "Momentálně jsme ve velmi obtížné situaci, zvláště v USA, kde nynější vláda ruší všechna dosavadní omezení na ochranu životního prostředí," dodal.

Demonstranti na červeném koberci většinou patřili k organizaci nazvané Benátský klimatický tábor, která tvrdí, že lodě plující lagunou narušují základy historického města. Jejich protest měl ale i širší poselství. "Je jasné, že Země hoří. Nastal čas mobilizovat se, podniknout seriózní opatření a zajistit sociální a klimatickou spravedlnost," uvedla na svém webu organizace.

"Spojené státy, které by měly být světovým vůdcem v ochraně životního prostředí, toto vůdcovství ztratily. Rozhodly se jít opačným směrem," zdůraznil Jagger. "Jsem rád, že to (nebezpečí klimatických změn) lidé pociťují tak silně, že chtějí protestovat, ať už na červeném koberci, nebo i jinde," řekl.

Sutherland, který ve filmu The Burnt Orange Heresy hraje slavného současného umělce, řekl, že opatření na ochranu životního prostředí zavedená během působení předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy byla "sotva přiměřená, ale teď byla roztrhána". "Roztrhána jsou teď i v Brazílii a v Anglii roztrhána budou," dodal. Ochránci životního prostředí "musejí bojovat rázněji a musejí získat co největší podporu", zdůraznil kanadský herec.

"Opravdu mě bavilo hrát roli sběratele," poznamenal Jagger ke své filmové roli. Dodal však, že sám žádný sběratel není, věci vyhazuje, takže je spíš beznadějný případ.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

9.9.2019 14:24
Zajisté jsou oba vysokoškolsky graduovaní v oboru klimatologie ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist