https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-da-v-pristich-10-letech-15-miliard-kc-na-vyzkum-a-vyvoj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství dá v příštích 10 letech 15 miliard korun na výzkum udržitelné produkce

25.8.2022 08:21 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství (MZe) dá v příštích deseti letech zhruba 15 miliard korun na výzkum a vývoj, který se zaměří na globální změny v biosféře, ekologické zemědělství a inovace. Vědci z oboru zemědělství, potravinářství, vodního hospodářství a lesnictví by se měli zabývat například udržitelnou produkcí potravin nebo stavem půdy, vody a lesů. Vyplývá to z Koncepce výzkumu a vývoje a inovací MZe, který projednala vláda.
 

Částku 15 miliard korun úřad rozdělí mezi výzkumné ústavy, vysoké školy i soukromé společnosti. Cílem nové koncepce je propojit odbornou a soukromou sféru, kde se výsledky výzkumu uplatní v praxi.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) koncepce směřuje výzkum do oblastí, které jsou společensky potřebné a reagují na aktuální globální trendy. Klíčovými oblastmi pro vědecký výzkum bude bioekonomika, globální změny v biosféře nebo takzvané smart zemědělství.

"Cíleně budeme podporovat například výzkum vedoucí k minimalizaci chemie, hnojiv a antibiotik prostřednictvím technických zlepšení, ekologického a také precizního zemědělství. Rozhodně se budeme zabývat i digitalizací zemědělství," doplnil Nekula.

Nově budou moci projekty, které ministerstvo podpoří, mít i dlouhodobější charakter. Složitější výzkum zaměřený na důležitá a mezioborová témata budou moci vědci řešit až šest let, doposud byl limit tři roky. Ministerstvo také chce lepší nastavení podmínek pro muže a ženy ve výzkumu.

Koncepce výzkumu podle úřadu vznikla ve spolupráci s odborníky z České akademie zemědělských věd a navazuje na Zelenou dohodu pro Evropu a evropskou strategii Od zemědělce ke spotřebiteli, která prosazuje ekologické potravinové systémy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

25.8.2022 04:27
Blbec je, že to či chtějí bádat měli dnes už realizovat.
Dnešní stav není nic jiného, než krize globalizace a vyčerpání zdrojů což v přeneseném smyslu znamená zhroucení požitkářství a před rok 1900. Sociálně se tahle znuděná a otrávená společnost, technologicky zmanipulovaná odpojit se od virtuálních lží se probudit a vnímat přírodu všemi smysli , přirozený běh věcí, a naslouchat jí
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.8.2022 06:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.8.2022 06:34
Řekl bych, že dnes se ukazuje i bez výzkumů, že že globalizace je v mnohém špatně.
Přednost by měla mít soběstačnost v základních potravinách a rakouský patriotismus k místnímu zemědělství ( i jejich přístup státu k zemědělcům ). To přinese i jejich přístup k přírodě jako takové.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.8.2022 06:50
Nad soběstačností nemusí nikdo bádat, naprosto vyhozené peníze. Měli by se nejprve radši zeptat, zda ta soběstačnost je v EU politicky žádoucí, v tom tkví jádro pudla.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.8.2022 08:52 Reaguje na pavel peregrin
Další ukázka vyhozených peněz na kterých si smlsnou vybraní zájemci.
Prošlo už tady mnoho diskuzí o stavu naší krajiny i zemědělské půdy, resp. problematika její produkce.
Všichni vědí, co by se mělo prioritně dělat, ale není tzv. společenská objednávka.
Odpovědět
va

vaber

25.8.2022 09:01
já na zahradě udržitelně hospodařím už hodně dlouho a nepoužívám ani chemii ani hnůj,
napsal bych ministerstvu povídání jak se to prakticky provádí a je to prověřeno praxí a chtěl bych jen 1 miliardu Kč,
je to skoro zadarmo, zlomek toho co ministerstvo vyhodí odborníkům co sedí jen u stolu
Odpovědět
Pe

Petr

25.8.2022 19:59 Reaguje na vaber
A co si nevypěstujete, to si koupíte v supermarketu. To je jen taková falešná udržitelnost.
Odpovědět
va

vaber

26.8.2022 08:51 Reaguje na Petr
udržitelnost a soběstačnost je rozdíl, mladý muži
Odpovědět
Pe

Petr

26.8.2022 15:59 Reaguje na vaber
Ne tak docela. Je to jen žonglování se vzletnými slovíčky. Nicméně tady o žádnou soběstačnost nejde. Když budete na zahradě jen sekat trávu a nic nepěstovat, to je pak snadné ohánět se udržitelností. Je to něco jako odsunout špinavou výrobu do rozvojových zemí a chlubit se ekologií.
Odpovědět
Pe

Petr

26.8.2022 16:13 Reaguje na vaber
Čím víc si toho koupíte v marketu a čím míň toho budete sám pěstovat, tím budete udržitelnější? Hezká faleš, že?
Článek byl ale o udržitelné produkci, takže byste měl uvést kolik čeho pěstujete a pak mluvit o nějaké udržitelnosti.
Jenže tím se opět dostanete ke zmíněné soběstačnosti, protože pokud budete úmyslně pěstovat málo a zbytek si nakoupíte ze "špinavé" produkce, jen abyste se mohl tvářit udržitelně, je to opět ta faleš a spíš podvod. A kdybyste chtěl pěstovat víc, třeba abyste byl v něčem soběstačný, tak už to sotva bude udržitelné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist