https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-salomoun-dostal-pokutu-za-prestupek-pri-chovu-vcel-neuspesne-se-soudil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Šalomoun dostal pokutu za přestupek při chovu včel, neúspěšně se soudil

30.9.2023 00:40 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) neuspěl ve sporu se Státní veterinární správou (SVS) kvůli pokutě 3000 korun za přestupek při chovu včel. Dostal ji za to, že nenechal vyšetřit vzorky ze svých úlů na mor včelího plodu. Šalomoun tvrdil, že o povinnosti obsažené v nařízení na úřední desce nevěděl. Krajský soud v Brně dospěl k závěru, že o povinnosti jako včelař vědět mohl a měl, což nyní potvrdil také Nejvyšší správní soud (NSS), když zamítl Šalomounovu kasační stížnost. Rozhodnutí je dočasně zpřístupněné na webu soudu. Šalomoun ČTK sdělil, že se rozhodne o dalším postupu, až rozhodnutí obdrží a seznámí se s ním. Pokutu uhradil, o ni ale podle něj v podstatě nejde.
 

SVS v létě 2020 nařídila včelařům odběr vzorků takzvané měli, tedy spadu na dně úlů, a jejich bakteriologické vyšetření na původce moru včelího plodu v akreditované laboratoři. Šalomoun, jenž měl včelstvo nedaleko Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku, povinnost nesplnil. Proti pokutě podal žalobu, ve které argumentoval například tím, že mu byla uložena sankce za porušení povinnosti, o které nevěděl. Uvedl, že nařízení nejspíš nebylo vyvěšeno na úředních deskách všech obecních úřadů, jejichž území se týkalo, a navíc nebylo vyvěšeno po celou dobu účinnosti.

Šalomoun ČTK sdělil, že do sporu šel kvůli tomu, aby se vyjasnilo, jakým způsobem se mají ochranná pásma řádně vyhlašovat. "Stávající systém totiž vede k situacím, kdy se o povinnostech, které jsou vám SVS uloženy, nemusíte vůbec dozvědět," uvedl. Kontakty na včelaře, kteří plní ohlašovací povinnost, jsou k dispozici, včelaři tak dostávají například informace o práškování polí. Bylo by jednodušší dostávat informaci o povinnosti odevzdat vzorek také tímto způsobem, míní. "Místo toho se o tom včelaři dozvědí z úřední desky, tedy pokud takové informace sledují," dodal.

Krajský soud v Brně žalobu loni v září zamítl. Nelze podle něj přijmout takový výklad, že předpisy jsou závazné jen pro ty, kteří se s nimi seznámili - vedlo by to k absurdním důsledkům. Krajský soud také považoval za potvrzené, že nařízení bylo řádně vyvěšeno na úřední desce krajského úřadu a také na desce městského úřadu v Bystřici nad Pernštejnem, v jehož obvodu měl Šalomoun včelstva.

Ke stejnému závěru dospěl i NSS. Na věci podle něj nic nemění ani to, že Šalomoun se včelařství věnuje jen jako svému hobby. Pravidla silničního provozu musí také dodržovat každý účastník, bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o profesionálního řidiče nákladního vozidla či svátečního řidiče veteránu, jemuž je jízda koníčkem a potěšením, a nikoliv zdrojem výdělku, uvedl NSS.

Na druhou stranu, soud uznal, že existují také jiné, adresnější způsoby informování chovatelů včel o povinnostech stanovených mimořádnými veterinárními opatřeními SVS, než je vyvěšení na úřední desce. Veterinární správa by například mohla včelaře oslovit přímo, třeba textovou zprávou nebo elektronickou poštou, kontakty má k dispozici.

"Využití takových alternativních prostředků nicméně zákon v rozhodném znění nevyžaduje," konstatoval NSS. Uvedl také, že úlohou soudu je stávající pravidla aplikovat a dbát na jejich dodržování, nikoliv psát pravidla nová.

Šalomoun doplnil, že výklad právní úpravy respektuje. "Ale náměty na zlepšení bych tam viděl," uvedl. Dodal, že pokutu uhradil, ta však nebyla důvodem, proč se obrátil na soud. "Šlo pouze o jedno včelstvo, ze kterého jsem později, když mě kontaktovala SVS, všechny vzorky odevzdal, a byly negativní," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MF

Michal Fejfar

30.9.2023 11:13
Největší problém a škůdce obyvatel je stát s jeho arogantními dementními úředníky. Od kolébky nás masírují nesmyslama, aby mohli rozfofrovat naše daně za blbosti, který plněj jejich kapsy. Vliv státu je tak mocný, že chápu lidi, co opustí ČR, aby mohli v klidu žít jinde, kde vládne zdravý rozum.
Odpovědět
MF

Michal Fejfar

30.9.2023 11:19 Reaguje na Michal Fejfar
Jako další katastrofu lze označit i zákon o odpadech. Např, stavební firma měla na svém dvoře 2 kontejnery na sut a odpad. Ze staveb vždy svezli dodávkami odpad a vysypali to do kontejnerů. Po zásahu úřadu to možné již není, protože nemají licenci na třídění odpadů. Po této zkušenosti sypu odpad do jednoho kontejneru, petky, papír, plechovky, sklo, kartony, i zbytek z kuchyně pěkně na jednu kupu do popelnice. Nemám licenci, a nenechám se vyprudit nějakým blbem z úřadu, ne?
Odpovědět
Anyr

Anyr

30.9.2023 19:25 Reaguje na Michal Fejfar
Jako katastrofu lze označit jedině psychický, sociální, kulturní, morální a vědomostní stav národa :)

Nu a každému, co jeho jest. Politici budou přesně takoví, jaké si národ zaslouží.

Nedej se prudit blbem, začni se jako blb chovat sám :)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

1.10.2023 13:01
Pan Šalamoun je zjevně pirát a nikoliv včelař. Ať se raději věnuje pirátské agendě. Trávě, kopírování, ekologismu a nikoliv odborným otázkám.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.10.2023 17:07
Prodám-včelstvo.Zn-i jednotlivě
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.10.2023 17:11
Tam je problém v tom, že ČSV si uzurpuje zprostředkovávat prostřednictvím funkcionářů základních organizací všechny služby pro včelaře, dotace, ošetření, sběr a vyhodnocování vzorků atd. Sice už jsou slabší než dříve, ale systém pořád není úplně připraven na to, že to nějaký včelař bude chtít dělat sám mimo ČSV. Proto se občas stanou takové kiksy, že samostatný včelař nezachytí informaci a podobně.
Odpovědět
JM

Jiří Matuš

4.10.2023 14:04 Reaguje na Radim Polášek
1. Článek se nijak netýká členství v ČSV, ale neschopnosti pana ministra pro legislativu akceptovat fakt, že neznalost zákona neomlouvá.
2. ČSV si nic takového neuzurpuje. ČSV pouze většinou svým členům poskytuje servis, díky kterému se snáze dostanou k podobným informací.
3. Rozhodnutí, zda budu nebo nebudu členem ČSV, je naprosto svobodným rozhodnutím každého včelaře.
4. Z nějakého důvodu Vám leží ČSV v žaludku a máte potřebu svůj mindrák sdělit svému okolí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist