https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-vyborny-zopakoval-ze-nebude-ustupovat-ultimatum-zemedelskych-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Výborný zopakoval, že nebude ustupovat ultimátům zemědělských organizací

6.3.2024 22:32 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nehodlá ustupovat ultimátům. Novinářům před čtvrtečním protestem zemědělců v Praze řekl, že plánoval pro jistotu sepsat memorandum o domluvených dvou miliardách korun navíc na podporu zemědělství pro příští rok a hovořil o tom s premiérem Petrem Fialou (ODS). Zatím tak ale neučiní. Zemědělci podle Výborného nemohou počítat s úlevami z daně z nemovitosti, předmětem jednání nebude ani danění dotací a sleva na sociálním pojištění. Při příchodu na jednání kabinetu Výborný novinářům řekl, že zemědělci zvolili pro něj zcela nepochopitelný postup, zopakoval, že nemá žádná esa v rukávu a hraje otevřeně. Ve čtvrtek je demonstrantům připraven zopakovat, co dohodl ze zástupci zemědělských organizací minulý pátek.
 

"S nemalým úsilím jsem v pátek donesl jasné návrhy řešení, nejenom finanční podpory," uvedl Výborný s odkazem na slíbené snižování byrokracie či kontrol. Jednat má s kolegy z vlády i o možnosti letos oset ladem ležící pole takzvanými meziplodinami a o zvýšení financí na investice. Není podle něj pravda, že by nenalézal podporu u koaličních partnerů, bez té by nezískal to, co představil minulý týden. "Tak jako beru situaci vážně já, bere to celá vláda včetně premiéra, ministra financí," uvedl. Platí podle něj ale, že vláda se hlásí k rozpočtové odpovědnosti a on není pouze ministrem zemědělství, ale i členem kabinetu.

Z úlev, o kterých diskutoval v minulých týdnech, se podle Výborného některé ukázaly jako neprůchozí. Uvedl, že v úterý dostal dopis Evropské komise, podle kterého návrh na úlevu v sociálním pojištění zemědělcům vykazuje znaky nepřímé podpory a Brusel s tím má problém. V případě dřívějších úvah o možnosti nedanění dotací se podle ministra ukázalo, že z unijních zemí k tomu přistoupilo pouze Rumunsko. Hlavně ale podle něj není jasné, kterým podnikům by úleva pomohla, protože kde není zisk, není ani z čeho odvádět daně. V úvahu podle ministra nepřichází ani zproštění zemědělců daně z nemovitosti, protože by to bylo administrativně složité a současně by to rozvracelo loni přijatý konsolidační balíček.

Podle zemědělců není v pátek deklarovaná pomoc dostatečná. Představitelé Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších zemědělských organizací chtějí proto ve čtvrtek projet Prahou se stovkami traktorů a další techniky. Poté se uskuteční demonstrace před úřadem vlády. Premiér Fiala bude ve čtvrtek dopoledne podle programu v Hradci Králové při ukládání základního kamene stavby druhé etapy Kampusu Lékařské fakulty a Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Odpoledne ho čekají interpelace ve Sněmovně.

Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace. Dále chtějí, aby vláda hájila zájmy zemědělců ve vazbě na obchodní dohodu s Ukrajinou a co nejvíce navýšila mimořádnou pomoc zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní. Výborný v pátek uvedl, že vláda letos přidá peníze na podporu pohody v chovech a příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově. Zemědělci požadují splnit všech pět požadavků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

7.3.2024 06:41
Naprosto zbytečný ministr a zároveň naprosto zbytečná akce. Škoda ojíždět gumy a pálit naftu v traktorech. To zásadní vyjednáno nebylo a nebude, tohle je zbytečná akce AK ČR, aby se její představitelé zviditelnili a jako něco udělali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 07:10 Reaguje na pavel peregrin
Já bych to nezlehčoval, to naštvání je třeba dát najevo. Zatím je to v celkem "diplomatickém" provedení, kdy ale ukážou, že jsou schopni akci zorganizovat a "držet spolu". V dalších měsících a roce se ukáže, jestli bude nutné přitvrdit. Mně ten člověk připomíná jednu historickou figuru, a zatím se podle toho i chová.
Odpovědět

Vítězslav Šorab

7.3.2024 07:06
Úplný výsměch zemědělcům a nepochopení v jakých sračkách obor je. Znamená to likvidaci středních produkčních zemědělců a skoupeni oboru investicnimi skupinami...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.3.2024 08:05 Reaguje na Vítězslav Šorab
Souhlasím, pouze se obávám, že je to cílené.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 08:13 Reaguje na pavel peregrin
To jistě nelze vyloučit. Svede se to na deficitní rozpočet, události ve světě a tržní mechanismy. Do školství ty peníze nalít museli, aby děcka nemohla na oběd a nedodržovala se hygiena - to by bylo politicky neprůchodné. A kvůli pár "neumětelům" se svět nezboří, nu ni?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.3.2024 08:44
V TV ukazovali jak policie šacuje zemědělce, který přivezl hnůj tam, kam
patří. Myslel jsem, že šacují teroristu, který zlikvidoval celou vládu a
on tam pouze vysypal hnůj. Teď je budou ještě pokutovat, sbírat řidičáky
a jinak strašit. Nejlépe je ale přestat pěstovat a vyrábět potraviny a
to v celé EU. To by si teprve i Pražáci uvědomili o co jde. Zatím jim
pouze smrdí hnůj a vadí traktory v ulicích, což je to nejmenší zlo, co
je může potkat. Teprve prázdné krámy by jim otevřely oči !
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 09:21
Nevěřím tomu, že pokud se nepomůže domácím zemědělcům doma (co nejdřív), pomohou nějaká (zdlouhavá) jednání na úrovni EU. Protesty jsou ve spoustě zemí, problémy jsou známy/pojmenovány, přičemž na většinu z nich se poukazuje delší dobu. Ten hnůj jako "překážka" jen symbolizuje to, s jakou politikou se musejí zemědělci vyrovnávat. Nic neničí, nepálí pneumatiky - za mě kultivovaný projev nesouhlasu a zklamání. Držím palce!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist