https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-propojit-vodarenske-soustavy-a-udrzet-vodu-v-krajine-jsou-priority
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři: Propojit vodárenské soustavy a udržet vodu v krajině jsou priority

23.3.2022 01:02 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Propojování vodárenských soustav, hledání dalších kvalitních zásob vody i projekty pro zadržení vody v krajině jsou prioritami ministerstev zemědělství a životního prostředí pro následující léta. Na tiskové konferenci ke Světovému dni vody to uvedli ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (oba KDU-ČSL). Nekula podotkl, že resort může v následujících letech na posilování a propojování soustav vynaložit přes miliardu korun ročně. Podle Hubáčkové se zároveň v dohledné době nepočítá se zvýšením poplatků za odběr podzemních a povrchových vod. Letošním tématem Světového dne vody jsou právě podzemní vody.
 

Za prioritu pro následující roky Nekula označil propojování vodárenských soustav, hledání dostatečných zásob vody k zajištění zásobování lidí pitnou vodou, ale i zajištění dostatku vody pro energetiku, zemědělství a průmysl. "Budeme v následujících letech vyčleňovat miliardu až miliardu a půl korun ročně v závislosti na připravenosti jednotlivých projektů," sdělil ministr k vodárenským projektům. Podle něho by letos mělo vzniknout až 90 kilometrů nových vodovodů, čtyři úpravny vod, deset vodních zdrojů a vodojemů, na které se napojí až osm tisíc obyvatel a 175 kilometrů kanalizace. "Budeme podporovat výstavbu rybníků a obnovu těchto vodních zdrojů," dodal ministr. Připomněl, že na protipovodňová opatření má jít letos zhruba miliarda korun z evropských peněz i domácích prostředků, zatímco loni to bylo zhruba 982 milionů korun.

Hubáčková jako další z priorit označila i ústavní ochranu vody, neboť tento závazek obsahovalo programové prohlášení nynější vlády. Také ona zmínila potřebu udržení vody v krajině. Ministerstvo životního prostředí podle ní hodlá podporovat i výkup pozemků v projektech obnovy starých rybníků i koryt toků, kde jsou komplikace s vlastnickými vztahy. K dotazu na možné zvýšení cen za odběr podzemních a povrchových vod ministryně sdělila, že v dohledné době to není v plánu.

Světový den vody byl vyhlášen na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji (UNCED) v Riu de Janeiro v roce 1992. Den se slaví každoročně jako připomenutí významu vody a potřeby udržitelného nakládání s vodními zdroji.

V ČR je pitnou vodou zásobováno více než 87 procent obyvatel, na kanalizaci jsou napojené tři čtvrtiny domácností. Téměř čtvrtina lidské populace ve světě přitom nemá k pitné vodě přístup a na následky nemocí způsobených pitím závadné vody každoročně umírá více než pět milionů lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

23.3.2022 06:55
Udržet vodu v krajině je nejen o budování a čištění/odbahňování rybníků, ale i o tom, že dešťová voda bude pokud možno odváděna tak, aby se mohla vsakovat. A ne do nejbližší kanalizace. Vodárenství jako takové, by mělo být zcela v majetku státu - pitná voda je dnes strategická surovina, a to jako veřejně prospěšná firma.
Odpovědět
MM

Milan Milan

23.3.2022 08:27
Nápad jistě ne nový, snad i záslužný, ale? Viděno současnou situací je zranitelnost tak propojené soustavy vysoká. Naokpak technicky rozdělené nebo rozdělitelné zdroje pracují nezávisle a výpadek neohrozí velké počty odběratelů. Přetechnizovanost jednoduchých věcí často vede k následným kolapsům. Viz včera, v tunelu nejde elektřina a konec, tunel je neprůjezdný. Ještě že tam zůstala stará silnice, teď dobrá objížďka.....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.3.2022 15:39 Reaguje na Milan Milan
To zokruhování/propojení vodárenských soustav už dneska do značné míry je a funguje celkem velmi dobře. Zranitelnost se nezvětší, spíše naopak. Zvýší se odolnost proti suchu a nerovnoměrným srážkám, protože se převádí voda z oblastí s jejím dostatek do oblastí, kde je jí zrovna málo. Výhoda je i při nějaké čistotářské havárii, že se dá odběr z řeky či přehrady zavřít a vystačit si z vodou odjinud, dokud se situace nezlepší.
Odpovědět
va

vaber

23.3.2022 08:29
,,hledání dalších kvalitních zásob vody,,
ministryně chce hledat další vodu pro konzumaci ,konzumace je ochrana? ,
dnes má každá chaloupka vrtanou studnu 40m , co to dělá se spodními vodami ,to nikdo neví
Odpovědět
va

vaber

23.3.2022 08:52 Reaguje na vaber
když se dnes projdu kolem naší říčky, na všech kamenech, na úrovni hladiny, se po zimě vytvořil bíly povlak, ovšem voda je na pohled čistá
co zdravého je přimícháno ve vodě ,nevím
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.3.2022 08:42
Když bída naučila Dalibora housti - i tak by se dal tento návrh označit. Je to zoufalé technické řešení.
Daleko lépe by bylo vrátit krajině její zadržovací schopnosti pro vodu - tady je obrovský deficit minulosti a bohužel i současnosti.

Současný odhad rezervy v krajině je 15 lipenských nádrží, t.j. 3.6 mld m3.
Na vině zejména minulá ale i současná zemědělská praxe.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

23.3.2022 12:48
A s překotnou výstavbou čehokoliv na zelené louce to bude s vodou čím dál lepší;)
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.3.2022 15:35
Tak postupně :-)
1/ Propojování vodárenských soustav je určitě užitečná věc
2/ Hledat nové zdroje vody netřeba. Máme několik velmi významných přehradních nádrží, které mají v hrázové části velmi dobrou kvalitu vody (stejnou nebo lepší než některé tzv. vodárenské), ale žádná se z nich nebere, vše se semele turbinou. TOHLE jsou právě ty zdroje, které třeba zahrnout do zokruhování!
Jo a které nádrže to jsou? Třeba Orlík, Slapy, Hracholusky...
HLAVNĚ NESTAVĚT NOVÉ!
3/ Rybníky jsou fajn, ale musí se budovat tak, aby nebyly ohroženy erozním materiálem a odpadními vodami => víceméně žádné stavět nejde, sorry
4/Ústavní ochrana vody je naprostá pitomost:
a/ Právo na zdravé životní prostředí už tam je
b/ Vodní zákon je natolik dobrý, že stačí ho dodržovat a narovnat některé aktuálně lobbisticky ohnuté podzákonné předpisy - a bude všechno OK
c/ Dosud diskutované různé verze onoho navrhovaného Ústavního zákona jsou takové kecy na koledu, že je to ostuda a nikoli krok kamkoli kupředu!

No, to jen tak na okraj...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist