https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-za-cssd-se-nadale-priklaneji-ke-konci-uhli-v-roce-2033
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři za ČSSD se nadále přiklánějí ke konci uhlí v roce 2033

24.5.2021 14:14 | PRAHA (ČTK)
Důvodem, proč se ČSSD přiklání k roku 2033, je to, že zejména s narůstající cenou emisních povolenek dojde k utlumení těžby uhlí mnohem dříve, než jsou vládou probírané scénáře
Důvodem, proč se ČSSD přiklání k roku 2033, je to, že zejména s narůstající cenou emisních povolenek dojde k utlumení těžby uhlí mnohem dříve, než jsou vládou probírané scénáře
Foto | cypheroz / Flickr
Ministři za sociální demokracii se nadále přiklánějí k ukončení využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2033. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o tom chce na dnešním zasedání vlády diskutovat, řekla na tiskové konferenci. Z podkladů pro jednání kabinetu vyplývá, že doporučení Uhelné komise skončit v Česku s využíváním uhlí v roce 2038 nebude vláda zřejmě schvalovat, ale pouze ho vezme na vědomí.
 

Důvodem, proč se ČSSD přiklání k roku 2033, je to, že zejména s narůstající cenou emisních povolenek dojde k utlumení těžby uhlí mnohem dříve, než jsou vládou probírané scénáře, řekla Maláčová. Stanovit realistické datum - 2033 - je podle ní důležité, aby bylo možné připravit plány útlumu negativních sociálních dopadů a výhledu z hlediska energetické bezpečnosti.

"Myslím, že celá činnost Uhelné komise byla doprovázena kritikou toho, že rozhodnutí není podloženo věcnými analýzami, ať už se to týká energetické bezpečnosti nebo utlumení takzvaných negativních sociálních dopadů," doplnila.

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v Česku v roce 2038 loni v prosinci. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek ČTK sdělil, že navrhovaný postup pro dnešní jednání vlády potvrzuje závěr komise. "Ta pracuje dále, není to uzavřený proces. Pracujeme s rokem 2038, ale musíme mít připraveny varianty i dřívějšího útlumu," dodal.

Termín považují za pozdní ekologické organizace. Také skupina lékařů a lékařek poslala členům vlády dopis, kde je žádá, aby rozhodli o ukončení těžby a spalování uhlí v roce 2033 a prosazovali využití moderních a čistých zdrojů energie.

Komise před prosincovým doporučením pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Havlíček tehdy uvedl, že celkem bylo vypracováno 42 variant s pěti různými scénáři, které se vyhodnocovaly s ohledem na energetickou soběstačnost a spolehlivost, úsporu oxidu uhličitého i výši investic. Připomněl, že například zástupci průmyslu požadovali původně termín konce uhlí ještě vzdálenější, například v roce 2045.

Z podkladů pro jednání kabinetu dále vyplývá, že vláda doporučí, aby byly v komisi podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR. Navrhovaný termín je konec letošního roku, tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny.

Hnědé uhlí má v současnosti největší podíl na výrobě elektřiny v ČR. Podle dat Energetického regulačního úřadu na ně předloni připadalo asi 40 procent výroby, následovaly jaderné elektrárny s podílem zhruba 35 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.5.2021 09:38
Jistě, proč by se nepřikláněli, vždyť zdroje jdou :D
Odpovědět
ig

25.5.2021 09:38 Reaguje na
...jsou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist