https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/monitoring-odhalil-v-cesku-24-vlcich-teritorii-jejich-pocet-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Počet vlčích teritorií v Česku stoupá, vědci jich zmapovali 24 Aktualizováno

11.2.2022 11:19 | OLOMOUC (ČTK)
Nově se oproti předešlému roku potvrdila rozmnožující se smečka v Orlických horách, jedno teritorium navíc bylo díky genetickým analýzám zjištěno také v Českém lese.
Nově se oproti předešlému roku potvrdila rozmnožující se smečka v Orlických horách, jedno teritorium navíc bylo díky genetickým analýzám zjištěno také v Českém lese.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na území České republiky se podařilo zmapovat 24 vlčích teritorií. Oproti předchozí sezoně je jich o dvě víc, a to v Orlických horách a v Českém lese. Většina z nich se nacházela v Čechách, hlavně v pohraničních oblastech. V 18 případech se jednalo o smečky, ve čtyřech případech o vlčí pár a ve dvou o teritoriální jedince. O výsledcích terénního monitoringu šelem informovali zástupci Hnutí Duha. Ačkoliv se populace vlků v Česku zvolna rozrůstá, počet útoků těchto šelem na hospodářská zvířata meziročně klesl. Loni jich bylo 190, o rok dříve o 48 víc, uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.
 

Údaje zahrnují období od května 2020 do konce dubna 2021, které lépe odpovídá rozmnožovacímu cyklu vlků než kalendářní rok. Vlčata se totiž většinou rodí v dubnu. "Smečky v našich podmínkách obvykle čítají čtyři až šest jedinců," poznamenali ekologové.

Nově se oproti předešlému roku potvrdila rozmnožující se smečka v Orlických horách, jedno teritorium navíc bylo díky genetickým analýzám zjištěno také v Českém lese.

Nejčastěji se do Česka dostávají vlci ze severu - ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a v Německu. Na Moravu a do Slezska se zatím šíří vlci ze slovenských a polských Karpat. "Jedinci z obou populací se však mohou v Česku potkávat. Vědci například ve vzorku z konce listopadu 2020 odhalili v Orlických horách samce původem z Karpat. O tři týdny později byl ten stejný jedinec identifikován opět v Karpatech - na slovenské straně Javorníků," uvedli odborníci.

"Společné výsledky potvrzují trend z posledních let, kdy se vlci stále šíří do dalších oblastí. Mapa však nemusí podchytit všechna teritoria, která vznikla. Naše kapacity pro monitoring jsou omezené a zvlášť mimo chráněná území nebo tam, kde nevznikají škody na hospodářských zvířatech, může přítomnost vlků ujít pozornosti," uvedl Miroslav Kutal z brněnské Mendelovy univerzity a vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha. Experti proto uvítají hlášení o výskytu vlků i od veřejnosti na e-mail stopy@selmy.cz.

V sezoně 2020/2021 odborníci geneticky zpracovali přes 400 vzorků vlků z území republiky, což je víc než dvojnásobný nárůst oproti předchozímu období. Tento nárůst nezpůsobilo přibývání vlků, ale intenzivnější genetický monitoring.

Průzkum také prokázal, že v Česku nevznikají kříženci vlků se psy, podařilo se přesněji zmapovat teritoria i původ solitérních jedinců a získat řadu dalších informací o vlčí populaci, poznamenal Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Vědci čekají, že počet vlčích teritorií dál poroste, zejména v méně navštěvovaných příhraničních regionech.

Loni se oproti roku 2020 snížil počet útoků vlků na hospodářská zvířata i výše vyplacených náhrad, informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Za minulý rok eviduje 190 útoků vlků, předloni jich bylo 238, sdělila ČTK mluvčí agentury Karolína Šulová. Chovatelé mohou čerpat na ochranu stád dotace a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky. Agentura poskytuje chovatelům poradenství a na některých regionálních pracovištích také první pomoc v podobě zapůjčení elektrických ohradníků.

"V uplynulém roce jsme zaznamenali o 48 útoků na hospodářská zvířata méně a celková výše vyplacených náhrad se snížila o více než 850.000 Kč oproti roku 2020. Na mnoha místech republiky preventivní opatření dobře fungují a po jejich zavedení či vylepšení chovatelé nemají žádné škody", uvedla Jindřiška Jelínková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Podle přehledu zjištěných škod vlci během minulého roku usmrtili skoro 400 ovcí, přes 60 kusů skotu a tři kozy, dalších 37 hospodářských zvířat zranili. Stát loni na náhradách zaplatil přes 5,3 milionu korun, v roce 2020 to bylo necelých 6,2 milionu korun. Vlk do české krajiny podle ochránců přírody patří stejně jako hospodářská zvířata. Pomáhají regulovat přemnožená prasata divoká, srnce či jeleny, která okusem působí velké škody lesníkům i zemědělcům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.2.2022 13:08
Jsem zvědav, kdy vlčí migranti dorazí do Jeseníků. To zas bude radosti na Starém bělidle, zejména u farmářů s chovy ovcí. Už aby to bylo .
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2022 13:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.2.2022 15:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud to nevíte tak v Jeseníkách se vlkům moc nelíbí. Řekli to již dávno. Tedy hned po tom co si to tady byli obhlídnout. Velké kopce, málo zvěře, samí turisti, houbaři a ochranáři. Rychle pryč než nám tu začnou lízt až do ložnice. Jeseníky nejsou pro nás zemí zaslíbenou. NO a toho se pořád drží.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 13:21
Jsem zvědavý, zda i letos se někde objeví na jaře článek popisující vlčí štěnátka, jak jsou roztomilá a doslova vybízejí k pomazlení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2022 19:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
I to bude, panelákový zelený se postarají.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

17.2.2022 12:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A pak k nim přiběhne máma vlčice a vyzvrací jim zbytky březí srny a nenarozených srnčátek ... pohádka pokračuje :-)
A ekozelo to nafilmují a budou to pouštět na besedách škol a školek.
Odpovědět
Pe

Petr

11.2.2022 13:23
"Naše kapacity pro monitoring jsou omezené"

A to je jedině dobře, protože už takhle nemají zvířata v lesích (nejen vlci) ani chvíli klidu, natož kdyby bylo víc kapacit. Všude někdo courá, všude někdo věší fotopasti (ke kterým pak courá pravidelně), a nejvíc právě tam, kde se zvířata nejvíc zdržují a pohybují. Nejen že zvířata s jejich stokrát citlivějšími smysly rušíte, ale v případě těch vlků je jen zvykáte na pohyb a přítomnost lidí v jejich teritoriu. Dejte jim pokoj. To jediné zvířata potřebují. Ne nějaký monitoring.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.2.2022 14:50 Reaguje na Petr
Ty granty a dotace musejí nějak vykázat a proto ta špionážní technika
i v lesích. Někdo hledá houby a pár výlupků už má jako novou zábavu fotopasti hledat a likvidovat.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 14:41
Vítej Akelo šedý bratře a at se ti u nás líbí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 15:26 Reaguje na karel krasensky
Nejdřív jsem si říkal, že jste se sekl, co se týče lokality, ale pak jsem si uvědomil, že tu máme Indočechy. Takže jo.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 15:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zopakují se,ale jestliže Bartošová z CHKO Beskydy přijede do Bystřice ve slezských Beskydech kde mají problém s vlky a prohlasí tam-nekrmte je a nevolejte na ně tak to hodně napovídá.Další případ ta vlčice v Krkonoších,která tam snad měla vlezt do hotelu nebo kam a vtěle měla protilátky na vzteklinu.A ten vlk u Prostějova je taky hodně zvlaštní
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 16:41 Reaguje na karel krasensky
My jsme si nerozuměli. Já jsem reagoval konkrétně na to jméno Akela. Pokud vím, tak ten příběh se odehrává v Indii. Proto ten můj předcházející komentář.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 16:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
JJ kniha džungli a Mauglí,Šer-chán,Balu.Kniha z dětství.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 18:25 Reaguje na karel krasensky
Přesně.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 19:11 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevnucují,ale zkuste starou knížku Alois Mikula-Za zvěří rovin a hor.Stojí za přečtní.Snad knihovna,snad antikvariat v prodeji nní.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.2.2022 19:46 Reaguje na karel krasensky
Kdysi jsem četl. Moc se mi to líbilo.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 19:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mám jí.Komárek,Javurek,Mikula a Paulišta to jsou čtyři naši nejlepší
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

12.2.2022 07:05 Reaguje na karel krasensky
Když je řeč o knihách, tak i když Kozáka jinak moc nemusím, jeho Lovcem v tajze, stojí za přečtení.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2022 07:27 Reaguje na Jarek Schindler
Četl.vlastním.K samotnému Kozákovi se vyjadřovat nebudu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 16:49 Reaguje na karel krasensky
Když mohl procestovat bez problémů krajiny uvedené v knize, tak asi nebyl disident, že? Ale popis přírody a ty fotky jsou parádní.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2022 17:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na wiki píšou,že byl dost soudruh.Nechci jej odsuzovat zažil na vlastní kuži německou dobrotu vyvraždění 360 000 čechu nšmci tak snad proto.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 17:55 Reaguje na karel krasensky
Taky ho neodsuzuji. Mi neublížil, tak nemám důvod na něj dštít síru. Je zajímavé, jak jste zmínil to číslo. Za šest let okupace díky Němcům zemřelo 360 tisíc Čechoslováků. Za asi 22 let sovětské okupace bylo jejich vojáky zabito několik set našich lidí. Přes to Rusům nemůžeme přijít na jméno, zatímco Němcům lezeme do análu. A to nemluvím o tom, že Němci nám za těch šest let totálně rozvrátili ekonomiku, která musela financovat jejich bojůvky ve světě.
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.2.2022 17:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přesně.Pokud bych odpovídal já vám napíšu uplně to samé.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.2.2022 18:19 Reaguje na karel krasensky
Tak to ukončíme. Už jsme se dost odchýlili od tématu. I když werwolf byl taky ryze německý produkt. Přeji Vám hezký večer.
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2022 16:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Popil jsem čaje ze samovaru,pokouřil machorky,vypil stakan vodky a možná na něco přišel.Poblíž Prostějova je vojenský výcvikový prostor Březina kde je omezen vstup veřejnosti.SNAD se tam snažili nějaké ty šedé bratry vypustit a jednoho jím srazilo auto.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

11.2.2022 16:51
Tak to je fajn. Jsem rád, že se vlkům u nás líbí. :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2022 19:03 Reaguje na Petr Eliáš
Nemuselo by.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.2.2022 08:28 Reaguje na Petr Eliáš
Vlk je pro každého(do mezihýždí)! Snadno ho získá, ale zbavit se
ho tak snadné není. No a u šelmy je to stejné. Namnožit je i za
cenu jejich degenerace na drzé šelmy postrádající plachost je
jednoduché, ale naučit je znovu plachosti bude setsakra složité
a pro vlky nakonec tragické.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

15.2.2022 15:38 Reaguje na Petr Eliáš
...a stát vyplácí také kompenzace za kusy prokazatelně zabité vlky.

Super , až to bude: a stát vyplácí také kompenzace za prokazatelně zabité vlky. Ta doba se blíží , jako s kormoránem , bobrem a vydrou.
Chovatelé budou slavit celý měsíc
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist