https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsti-zemedelci-budou-v-utery-protestovat-traktory-pojedou-krajem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezští zemědělci budou v úterý protestovat, traktory pojedou krajem

22.1.2024 19:06 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | yaakovberg@gmail.com / Depositphotos
Tři desítky zemědělců z Moravskoslezského kraje se v úterý svým protestem připojí k zemědělcům protestujícím v některých evropských zemích. Svými traktory projedou několika městy, pravděpodobně Havířovem či Ostravou. Jako hlavní důvod nespokojenosti uvádějí dlouhodobě podhodnocené zemědělství. Svou akcí chtějí přinutit ministra zemědělství k diskusi. ČTK to za organizátory řekl Marián Kaleta, který hospodaří na Třinecku.
 

"Ještě nemáme přesná čísla, kolik se nás do protestu zapojí," řekl Kaleta. Dodal, že on a nespokojení kolegové se setkají v 10:00 v Horních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. Odtud pak traktory v koloně vyjedou na protestní jízdu. "Předpokládám, že nás bude kolem třiceti. Pojedeme pomalu, ale naším cílem není zastavit dopravu, někoho omezovat. Kudy pojedeme, ještě řešíme. Pravděpodobně pojedeme přes Havířov a Ostravu," řekl.

Dodal, že protest směřuje k tomu, aby ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) přijel do regionu a začal problémy zemědělců řešit. "Chceme, aby viděl, jak se hospodaří, co se děje. Nahoře nemají vůbec představu, co se děje," řekl Kaleta. Ten se svými kolegy už na ministerstvo poslal dopis, ve kterém ministra k akci vyzývá.

Upozorňují například na to, že výše dotací jsou po řadu let stejné. Jejich náklady ale rostou. Přibývá i byrokracie. "Tohle není zemědělství, ale šikana," uvedl v dopise, který má ČTK k dispozici. Upozorňuje i na to, že mizí kvalitní zemědělská půda. Místo polí tam vznikají průmyslové haly či fotovoltaické elektrárny. "Chceme vědět, co bude dál. Situace už je neúnosná," řekl.

Proti škrtání dotací protestují už několik dní blokádami němečtí zemědělci. Také na jihu Francie blokují zemědělci balíky slámy dálnici A64. Vadí jim zejména finanční zátěž a přísné ekologické normy, které považují za nepřiměřené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist