https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/morsky-led-kolem-antarktidy-jiz-treti-rok-klesl-na-alarmujici-minimum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mořský led kolem Antarktidy již třetí rok klesl na alarmující minimum

26.2.2024 01:19 (ČTK)
Již třetí rok po sobě kleslo množství mořského ledu plujícího kolem Antarktidy pod dva miliony kilometrů čtverečních. List The Guardian to uvedl s odkazem na nejnovější údaje amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC), podle kterého byla tato "znepokojivá" hranice v roce 2022 překročena poprvé od začátku měření v roce 1979.
 

Mořský led obklopující Antarktidu je každoročně nejmenší v únoru, kdy na kontinentu vrcholí léto. Letos však opět klesl pod "alarmující" hranici dvou milionů kilometrů čtverečních. Rekordní minimum bylo zaznamenáno loni touto dobou a činilo 1,78 milionu kilometrů čtverečních.

Vědci jsou si jistí, že poslední tři roky jsou, co se týče množství ledové pokrývky okolo Antarktidy, nejhorší zaznamenané v historii, řekl Will Hobbs, který se zabývá mořským ledem na Tasmánské univerzitě.

Množství mořského ledu kolem Antarktidy dosahuje svého maxima každoročně v září, ale loni bylo nejnižší zaznamenané v historii a překonalo předchozí rekord o zhruba jeden milion kilometrů čtverečních.

Neexistují spolehlivá měření tloušťky antarktického mořského ledu. Podle Ariaan Purichové, klimatoložky specializující se na Antarktidu a Jižní oceán z Univerzity Monash v Melbourne, je možné, že led byl letos tenčí než obvykle.

Vědci stále zkoumají, co je příčinou úbytku mořského ledu, ale obávají se, že by v tom mohlo hrát roli globální oteplování, zejména oteplování Jižního oceánu, který kontinent obklopuje. Mořský led odráží sluneční záření, což znamená, že méně ledu může vést k většímu oteplování oceánu. Na mořský led jsou vázány ekosystémy Antarktidy, od tvorby fytoplanktonu, který dokáže odstraňovat uhlík z atmosféry, až po místa rozmnožování tučňáků.

Z loňského výzkumu Purichové vyplývá, že mořský led na kontinentu mohl projít "změnou režimu", která byla pravděpodobně způsobena oteplením podpovrchové vrstvy oceánu v hloubce asi 100 metrů. Další studie, ve které Hobbs a jeho kolegové zkoumali změny v rozsahu mořského ledu v místech, kde se každoročně tvoří, částečně doplnila důkazy na podporu tohoto tvrzení.

Při pohledu na dvě období - 1979 až 2006 a 2007 až 2022 - vědci zjistili, že množství mořského ledu se v pozdějším období stalo mnohem proměnlivějším nebo nevyzpytatelnějším. Tuto změnu nebylo možné vysvětlit změnami v atmosféře - především větry - které dříve určovaly většinu meziroční proměnlivosti ledu. Autoři studie dospěli k závěru, že v Antarktidě došlo k "náhlému kritickému přechodu", ale nedokázali říci proč. "Nevíme, co je hnací silou změny. Mohlo by to být oteplování oceánu nebo změna jeho slanosti," řekl Hobbs.

Vědci varovali, že úbytek mořského ledu, který může vést ke zvyšování hladiny oceánu, je jen jednou z několika významných změn pozorovaných v Antarktidě, které budou mít pravděpodobně globální důsledky. Autoři studie proto vyzvali vlády, aby se změnami v Antarktidě zabývaly vážněji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.2.2024 07:30
ledovce ze Země nejspíš nikdy úplně nezmizí. Čím více odtávají, tím více se blíží ochlazení.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.2.2024 09:36
až se blázní ty oteplující proudy, co oteplují evropu, to bude teprve sranda.
Doufám, že to ještě 50 let vydrží, nemám rád zimu
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

26.2.2024 11:26
Proc alarmujici? Predstavme si zpravu z roku 1912: Vyskyt ledovcu na atlanticke ceste mezi Evropou a Amerikou klesl letos na alarmujici minimum - pise kapitan Titanicu ve svem komentari v NyTimes....
Odpovědět
PE

Petr Elias

26.2.2024 11:30
Tady je zase nažvaníno. :D :D
Odpovědět
JM

Josef Mozek

26.2.2024 12:16 Reaguje na Petr Elias
Taky si myslím, že jsou v článku nesmysly, stejně jako vy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.2.2024 18:08
Co je alarmujícího na tom, že se od skončení doby ledové otepluje a ledu ubývá?
Podstatné je, že víme, že to tak bylo i dříve a třeba za předchozí doby meziledové dostoupaly hladiny moří o 6 m výše než jsou dnes. A nejednalo se o žádnou katastrofu, spíš naopak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist