https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/motyli-si-pochutnavaji-na-zelvich-slzach.a-je-to-naprosto-v-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Motýli si pochutnávají na želvích slzách. A je to naprosto v pořádku Video

29.4.2019 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Překrásní tropičtí motýli žíznivě sosají slzy želv.
Překrásní tropičtí motýli žíznivě sosají slzy želv.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Populární video o motýlech nasávajících slzy želv je třeba zbavit kýčovitých rozměrů tragického dramatu a dopřát si k tomu pár informací. A pak si jen vychutnávat, jak kouzelná a překvapivá umí příroda být. O podrobnostech píše ScienceAlert.
 

„Ekologie tropických pralesů je nesmírně komplexní, ale někdy nás dokonale překvapí bizarní jednoduchostí probíhajících interakcí.“ Těmito trefnými slovy uvedl entomolog Phil Torres svůj krátký video-příspěvek, na kterém zachytil zdánlivě „dojemnou“ scénu překrásných tropických motýlů, kteří tu žíznivě sosají slzy želv.

To vše na území Refugio Amazonas v peruánském Tambopata, které se poslední dobou potýká se suchem a poklesem vodní hladiny. Je snad příčinou nezvyklého motýlího počínání sucho? Vůbec ne. Jsme svědky poměrně zajímavého jevu, tzv. lachryfágie, cílené konzumace slz.

Sůl nad zlato

Zdejším motýlům se totiž nedostává soli, respektive sodíku. Tisíce kilometrů od pobřeží oceánu je tahle maličkost pro býložravé motýli zásadní. Jen motýli s dostatečnou slanou zásobou dokáží tímhle zásnubním darem přesvědčit samičku k páření. A ta pak darovaný materiál zužitkuje při vytváření vajíček. Samci řady zdejších motýlích druhů si pro zdárné naplnění romance musí počínat velmi kreativně při shánění nedostatkového materiálu. Zdejší bahnitá voda totiž mnoho sodíku nevydá. Cílem motýlů se tak stává vše, kde se mohou zde vzácného prvku dobrat.

Odhalené břehy řek, propocené šaty cestovatelů. A poněkud neromanticky i malá kaluž, kterou vytvořil při toaletní zastávce jeden z Torresových průvodců. „Možná vás nikdy nenapadlo, jak neuvěřitelně krásný může být pohled na loužičku moči, když se na ni snesou motýli,“ komentuje to Torres.

Svět je báječné místo pro život

Skutečně, velice záhy se kolem vytvořeného zdroje slétlo nejméně osm druhů motýlů, z nichž každý se pokoušel nabrat svým sosáčkem co nejvíc. Na tenhle výjev bychom neměli zapomínat, až budeme třeba slyšet různé tragické interpretace o vysušených žíznivých motýlech.

A plačící želvy? Ty se zase slznými kanálky zbavují nečistot, včetně přebytečné soli v těle. Tropičtí motýli se zrovna tak s chutí zastaví u želví slzy, stejně jako o lidské moči a potu. Známé jsou i případy motýlů, kteří se s chutí snáší i na krokodýlí slzy nebo slzy spících ptáků. Takový titulek už vyvolává nejrůznější asociace.

Jenže příroda někdy nepotřebuje drama a asociace, jako lidé. Jak píše Torres: „Je fajn si občas připomenout, že žijeme ve fantastickém světě, kde i želvy mají slzy a motýli je pijí, aby měli dost soli.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist