https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muze-byt-v-karlovarskem-kraji-maly-jaderny-reaktor-firma-ziskala-dotaci-z-programu-phoenix-ktera-to-ma-zjistit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Může být v Karlovarském kraji malý jaderný reaktor? Firma získala dotaci z programu Phoenix na projekt, který to má zjistit

8.9.2023 13:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Průmyslový komplex ve Vřesové.
Průmyslový komplex ve Vřesové.
Zdroj | SUAS Group
Společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP uspěly v žádosti o dotaci z amerického programu Phoenix, z kterého jsou financovány studie proveditelnosti související s umístěním malých jaderných reaktorů (SMR) v Evropě. Ty mohou v budoucnu po útlumu těžby uhlí pomoci zajistit dostupné a stabilní dodávky elektrické energie a tepla. Informuje o tom Jana Pavlíková, tisková mluvčí SUAS Group.
 
Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických se touto formou snaží podpořit přechod od výroby energie a tepla v hnědouhelných elektrárnách k uhlíkově neutrální jaderné energii. O dotaci v jejím programu Phoenix se hlásily téměř tři desítky evropských firem a společností.

„Získání dotace je pro nás významným krokem na cestě k moderní energetice. Energetickou bezpečnost pro naše občany je možné zajistit po odstavení hnědouhelných elektráren jen vhodným mixem různých energetických zdrojů. Patří mezi ně i malé modulární reaktory, které splňují veškerá technologická i bezpečnostní hlediska,“ uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Společnosti vytipovaly dvě lokality, v nichž by umístění takového zařízení přicházelo v úvahu, konkrétně areál Elektrárny Tisová a průmyslový komplex ve Vřesové. „V únoru letošního roku jsme se v návaznosti na zasedání pracovní skupiny Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, která řeší možnost uplatnění modulárních reaktorů v zemi, dozvěděli o možnosti získat dotaci na studii proveditelnosti, jež zmapuje vybrané oblasti a podmínky umístění SMR. Netušili jsme, jestli vůbec máme šanci uspět, ale nakonec jsme byli úspěšní,“ uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Projektoví manažeři Sokolovské uhelné a SUAS GROUP připravili podklady pro MPO ČR, které byly podmínkou pro podání žádosti do programu. „Museli jsme mimo jiné uvést, jaký je očekávaný výkon SMR. Preferujeme tlakovodní reaktor o výkonu 400-500 MWe, což odpovídá potřebám Karlovarského kraje s přihlédnutím k technologickým omezením. Pro získání dotace bylo také podstatné, aby se výrazně snížil objem emisí v ovzduší a nižší byla rovněž závislost výroby elektřiny a tepla na hnědém uhlí,“ vysvětlil Ondřej Hollý, který žádost připravoval.

Poskytovatel dotace připraví v rámci programu Phoenix studii proveditelnosti, poskytne ale také technické, poradenské a konzultační služby. „V současnosti jsme zahájili spolupráci s Českou geologickou službou, která provádí geologický průzkum ve vytipovaných lokalitách. Na základě průzkumu se prokáže, zda jsou tyto oblasti vhodné pro umístění SMR z pohledu stability podloží a dalších parametrů. Práce na studii pak musí být pak hotovy do března 2025,“ upřesnil Martin Čermák, technický ředitel Sokolovské uhelné a SUAS GROUP.

Klíčový v rozvoji tohoto typu energetiky bude postoj českého státu. Státní energetická koncepce z roku 2015 zahrnuje jadernou energetiku a počítá s poklesem podílu uhlí, které v současné době dominuje ve výrobě elektřiny se 46 %, do roku 2040 o více než polovinu, zatímco podíl jaderné energetiky by se měl zvýšit minimálně o 50 %. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR připravuje aktualizaci Státní energetické koncepce, jež by měla zohlednit jaderné a obnovitelné zdroje.

Soutěž Ministerstva zahraničí USA byla otevřena pro 17 zemí ze střední a východní Evropy. Kromě Sokolovské uhelné a SUAS GROUP byla vybrána ještě společnost Slovenské elektrárně a polský PKN Orlen a Synthos – Orlen Synthos Green Energy. Cena studie může dosáhnout maximální výše 2 miliony dolarů, přičemž dotace činí 1,5 milionu dolarů a spoluúčast žadatele 0,5 milionu dolarů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.9.2023 15:27
Jistěže může. A další může být v Mikulově.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.9.2023 18:04
Jenom v Karlovarském kraji ?
Když o nich psali v r.1968 v časopise VTM/Věda a technika mládeži, tak uvažovali o tom, že by to mělo mít každé větší město.
Odpovědět
ES

Emanuel Svoboda

9.9.2023 02:42
Proč se nestaví malé Těžko vodní jaderné reaktory například typu CANDU v kterých by se dalo využít jako palivo vyhořelé jaderné palivo z Lehko vodních jaderných reaktorů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2023 11:45
Jenže tam nenapsali to nejdůležitější. Kde ty SMR systémy vezmou. Na trhu žádný zatím není a v Reži nějaký vyvíjí, ovšem asi trochu pozdě.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak na trhu nejsou? Vždyť jste už předloni tvrdil že "reaktor firmy NuScale je hotový"!
A proč by to mělo být "trochu pozdě"? To chcete tvrdit že ve 30. letech nebudou potřeba nové nízkoemisní zdroje?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.9.2023 21:26 Reaguje na Emil Novák
Pokud licencovat SMR v USA trvá třeba 4 roky a uvedení do výroby dalších 5, tak v Evropě to bude 20 let a v čecháčkistánu 50.
Odpovědět
EN

Emil Novák

10.9.2023 21:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě licence v zemi původu je v licenčním procesu dost výrazná výhoda a úspora času, samozřejmě se v další zemi nezačíná úplně odznova ale využije se to co už bylo uděláno jinde, pokud je to možné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2023 11:21 Reaguje na Emil Novák
No, právě. Já se čím dál víc obávám, že u nás už není možné prakticky nic. Opozice obstruuje naprosto všechno a Babiš jasně řekl, že z toho udělá vládě peklo. Tj. především nám. A má 35% preferencí, což znamená přímo katastrofu, velmi rád bych se ale mýlil.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.9.2023 11:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete rozvést, jak si konkrétně představujete ty obstrukce licenčního procesu opozicí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2023 20:04 Reaguje na Emil Novák
Jednoduše, dělá se to přece pořád. 20 hodin se vede debata jenou o programu schůze, na závěr se neschválí nic. Vše se odloží na další schůzi, kde se to opakuje. Takže z 50. nutných zákonů se podaří za rok prohlasovat třeba 5, po dalších desítkách hodin obstrukcí. v médiích je vláda obviněna z toho, že nic nedělá. A tohle se na program nedostane NIKDY.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2023 20:07 Reaguje na Pavel Hanzl
V licenčním procesu žádné schůze nefigurují a "nutné zákony" už dávno platí, takže to jste trochu vedle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2023 20:46 Reaguje na Emil Novák
Smozřejmě neznám atomový zákon, ale stavět podle něho SMR je zcala kabaretní záležitost, kdy by ho nepovolili NIKDY. SMR jsou dělané do center měst, to u nás tuty neprojde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

18.9.2023 21:19 Reaguje na Pavel Hanzl
NIKDO se nechystá v ČR stavět SMR v centru měst, první SMR bude v Temelíně přímo v kontrolovaném pásmu elektrárny, další výhledově v areálech současných uhelných elektráren, které samozřejmě rovněž nejsou v centru měst.
Když samozřejmě neznáte atomový zákon, tak se k němu samozřejmě vůbec nevyjadřujte.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist