https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-lovy-bez-olova-jsou-nebezpecnejsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci: Lovy bez olova jsou nebezpečnější

4.2.2021 15:59 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise učinila první krok k plošnému zákazu používání olova v loveckých střelných zbraních a při rybolovu. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) tento týden na žádost komise po zhodnocení jeho zdravotních rizik doporučila úplně zakázat prodej a používání olověných nábojů a rybářských olůvek.
Evropská komise učinila první krok k plošnému zákazu používání olova v loveckých střelných zbraních a při rybolovu. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) tento týden na žádost komise po zhodnocení jeho zdravotních rizik doporučila úplně zakázat prodej a používání olověných nábojů a rybářských olůvek.
Myslivci odmítli návrh na zákaz používání olova v loveckých střelných zbraních. Vedlo by to podle nich ke konci sportovní střelby, lovy by byly nebezpečnější, sdělil ČTK za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic. Návrh by podle něj také znamenal zákaz veškeré střelby ze vzduchovek a malorážek, pro které náhrada neexistuje.
 

Evropská komise učinila první krok k plošnému zákazu používání olova v loveckých střelných zbraních a při rybolovu. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) tento týden na žádost komise po zhodnocení jeho zdravotních rizik doporučila úplně zakázat prodej a používání olověných nábojů a rybářských olůvek. Zákaz dosud platí pouze pro okolí mokřadů a vzhledem k velkému odporu myslivců či rybářů se o návrhu dají v příštích měsících čekat dlouhé debaty.

"Až na výjimky má jít o plošný zákaz prodeje a používání veškerého brokového střeliva s olověnými střelami a zákaz používání olověných kulových střel všude s výjimkou střelnic vybavených lapači a střelnic ve vnitřních prostorách. Podobně jako u nedávno přijatého velmi široce pojatého zákazu olověných broků v mokřadech považujeme tento návrh spíše za snahu využít téma ochrany přírody k dalšímu omezení legálního civilního držení zbraní a civilního střelectví jako takového," sdělil ČTK Waic.

Olovo podle něj je sice toxické, ale v návrhu mu chybí proporcionalita. Společnost by si podle něj měla říct, zda je dopad olova ze střel do životního prostředí a lidi tak závažný, aby bylo zakázané. "V myslivosti by zákaz olověných broků znamenal nutnost nahradit je pravděpodobně ocelovými, které ale mají menší hmotnost, a tudíž menší ranivost. Tím reálně hrozí riziko zvýšení utrpení zvěře. Mezi myslivci jsou pravděpodobně tisíce brokovnic, v nichž ocelové broky nelze vůbec použít. Tyto zbraně budou muset být za mnohasetmilionové náklady vyměněny," uvedl.

Ocel je podle něj tvrdší, proto se při nárazu častěji odráží nevypočitatelným směrem. Zvyšuje tak riziko zranění pro střelce, ale i pro další osoby. "Plošný zákaz olověného střeliva je naprosto nepřiměřený, doslova životu nebezpečný, a ve svém důsledku kontraproduktivní i k zamýšlené ochraně životního prostředí. Konkrétně to znamená pro nás nepřijatelné zhoršení bezpečnosti střelby a zvýšení rizika zranění a smrti vlivem větší odrazivosti náhražkových střel. To není žádná spekulace, ale jistota fyzikálních zákonů pružnosti, neboť veškeré zvažované náhražky jsou tvrdší než olovo," dodal myslivec Bohumil Straka.

Vhodnější materiály než ocel s vlastnostmi podobnějšími olovu jsou podle Waice bismut či zlato, ale cena takového střeliva by byla velice vysoká. Bismut je víc než tisíckrát dražší než olovo, zlato asi 30.000krát," řekl.

Komise loni se souhlasem zástupců většiny členských zemí a europoslanců prosadila zákaz používání olova ve okolí sto metrů od vodních ploch. Česko patřilo k zemím, jejichž politici se proti této úpravě stavěli nejhlasitěji, na zablokování to však nestačilo. Podobně hlasitý odpor dávali politici stejně jako zájmové skupiny již předem najevo k současnému návrhu.

Brusel chce od března zahájit půlroční veřejnou konzultaci, při níž budou moci všechny zájmové skupiny či odborníci dát najevo své názory. Poté budou příští rok návrh zkoumat jednotlivé výbory agentury včetně zástupců členských států. V případě, že získá jejich souhlas a proti nebude ani většina europoslanců, mohl by zákaz vstoupit v platnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

4.2.2021 16:51
Zákaz olova je jedna z nějvětších pitomostí, jaké politbyro v Bruseli vymyslelo. Pokud se použije železo, bude ho zapotřebí více. Kromě toho ocelové broky a kulky budou mnohem více opotřebovávat hlavně, což v důsledku povede k vyšším nákladům uživatelů. Podobně to platí u rybářů. Olovo se používá dlouhá staletí, ale naráz je škodlivé. Mnohem více škodlivější je myšlení bruselských politruků, kteří rozhodují od stolu, aniž by znali realitu. Je na čase z Eurosojuzu odejít, než vysokoprevochoditěľstvo z Brusele napáchá mnohem větší škody.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.2.2021 17:19 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Škodlivé je to osazenstvo toho pojízdného cirkusu v Bruseli.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.2.2021 18:02 Reaguje na smějící se bestie
Ještě jeden detail, který soudruhům z Brusele nedochází. Olověný projektil se při nárazu zdeformuje a neodráží se tolik jako projektil železný. Jinými slovy - použitím železného střeliva se výrazně zvýší možnost úrazu střelce nebo dalších osob.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

4.2.2021 17:15
Olovo v kovovém stavu je netoxické a je relativně stabilní. Toxické jsou sloučeniny olova. Ty jsou ovšem také stabilní, takže pokud se dostanou do potravního řetězce, tak v něm zůstávají. To je potřeba mít na paměti a z toho vycházet.
Odpovědět

vladimír šmídl

5.2.2021 01:53 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Kolik je olova v blízkosti silnic (v zemědělské půdě)? Kolik desetiletí trvalo, než jsme přešli na bezolovnatý benzín? Je totiž nákladnější, hrozilo snížení výběru daní.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

4.2.2021 17:47
Normálně se věci zakazují, když se prokáže, že jsou škodlivé, viz DDT. Ale zde se jedná o odpoutání pozornosti, aby si lidé nevšimli invaze okupantů a jejich budoucích otrokářů v počtech 670.000 ročně... Až se Frantíci probudí, zjistí, že je po válce a že ji zas prohráli.
Odpovědět

Jirka Černý

4.2.2021 21:35 Reaguje na Pavel Dudr
Oni už to ví, ale je nekorektní o tom mluvit, nejdál jsou s tím tuším v Norsku, kde se snaží prosadit zákon který by trestal nesouhlas s migrací vyřčený byť jen v rodinném kruhu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.2.2021 00:37 Reaguje na Jirka Černý
Norové jsou Germáni a kradou děti. Už chybí jenom aby byl obnoven Lebensborn (Porodnice byly po celé Němci okupované Evropě. Nejvíce dětí (asi 10 tisíc) se narodilo v Norsku, kde bylo 9 porodnic.), Barnevernet už přestává stačit.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.2.2021 00:38 Reaguje na Jiří Daneš
V Lebensbornu šlo o cílené pěstování nordické rasy.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

6.2.2021 16:27 Reaguje na Jiří Daneš
Vše se vyvíjí.
Šlechtění nordické rasy dostalo stopku porážkou ve druhé světové.
Angela je vědkyně, chytrá ženská, a tak jí došlo, ; že to vlastně bylo příbuzenské křížení, které vede k degeneraci.
Tak to rozjela pro změnu s cíleným pěstováním jiných ras, aby Evropané nezdegenerovali.
Když se tady plemeníme pořád jen mezi sebou...

Pokrok nezastavíš!

Odpovědět
ig

4.2.2021 22:13 Reaguje na Pavel Dudr
Olovo je škodlivé už v dávkách kolem 8 gramů. Ale jinak souhlas, je to nejspíš nějaký zástupný problém, jen přijít na to jaký (cui bono?).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

5.2.2021 00:57 Reaguje na
Vy jíte olovo? Jedovaté jsou hlavně ve vodě rozpustné sloučeniny olova, dusičnan a octan (olověný cukr) a také jeho organické sloučeniny jako tetraetylolovo. Používá se stovky let. Nebezpečné je také použití olova na rozvody pitné vody, zejména chlorované (PbCl2 je trochu rozpustný ve vodě), olověné trubky byly používány hlavně v anglosaských zemích a v USA. V kontinentální Evropě pak na odpady a přívody vody ke splachovadlům na wc.
Odpovědět
ig

5.2.2021 03:07 Reaguje na Jiří Daneš
8 gramů je typická hmotnost pistolového náboje...
Odpovědět
ig

5.2.2021 03:08 Reaguje na
Ehm, střely, ne náboje...
Odpovědět
Hu

Hunter

5.2.2021 04:30 Reaguje na
Ano, ten pravý důvod leží jinde. Neomarxisti z EU z toho mají evidentně hrůzu. Otázka je proč.
Odpovědět
VN

Vilém N

5.2.2021 06:51 Reaguje na Hunter
To je podstata marxismu. Beztřídní společnost, která není stavěná na zodpovědnosti jedinců, ale poslušnosti "lidu".
A civilní vlastnictví zbraně je ve své podstatě vrcholný projev svobodného jednání a zodpovědnosti.
Myslím, že to ukazuje i na morální vyspělost našeho státu a jeho občanů. Byť se nás snaží politická reprezentace přesvědčit o opaku.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

5.2.2021 07:41 Reaguje na Hunter
Viděl bych to tak, že je to test, jestli a jak se bude omezovaná skupina bránit. Protože s green dealem zasáhnou daleko větší vrstvu obyvatel, tak chtějí mít aspoň malou zkušenost, jak na ně.
S tím bonusem, že odzbrojený protivník není protivník.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

5.2.2021 13:49 Reaguje na Hunter
Duší toho zákazu je údajně nějaká poblázněná euposlankyně z Holandska. A vlastní provedení zákazu je dílem aktivistů z jakési ptačí neziskové ochranářské aktivistické organizace.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

6.2.2021 16:33 Reaguje na Jiří Daneš
Nejen odpady a přívody ke splachovadlům!
Když jsem byl kluk, ještě byly docela běžné rozvody PITNÉ vody z olověných trubek. Pravda, ty byly vevnitř pocínované - ale ta vrstva rozhodně nebyla souvislá a úplně všude. bez mezer. Ostatně i pájka byla slitinou olova s cínem.

Odpovědět

Jaroslav Štemberk

7.2.2021 12:53 Reaguje na Karel Ploranský
I zákaz pájek s olovem považuji za přehnaný. Při jejich používaní sice prokazatelně vznikají výpary obsahující ve stopovém množství toxické sloučeniny olova, ovšem, pokud vím, nebyly nikde zaznamenány otravy ani u lidí, kteří dlouhodobě po celou pracovní dobu s olověnou pájkou pracovali.
Odpovědět
PD

Pavel Dudr

5.2.2021 15:54 Reaguje na
Potom úředník chce prokázat svou důležitost, když ví, že je zbytečný. A ještě tu máme nenápadné úsilí o prolomení Benešových dekretů...
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

6.2.2021 11:03 Reaguje na
cizí druhy a jejich vítání novinky.cz/zahranicni/evropa/diskuze/na-kanarskych-ostrovech-eskaluje-napeti-misto-turistu-tam-miri-migranti-40350154
Odpovědět
PO

Petr Ossendorf

4.2.2021 20:53
Asi by se dalo argumentovat takto: Pokud dojde na zákaz olova, pak kdejaký arabský pako může proti těmto chytrákům použít "Nové " lesklé ocelové ( průbojné) střelivo a ani neprůstřelná vesta jim nepomůže. Jestli mi to bude vadit ? Ne ani náhodou. Kdo chce kam ... asi tak.
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

4.2.2021 22:40 Reaguje na Petr Ossendorf
Které chytráky máte na mysli? Ty co to vymysleli nikdo na mušku nedostane.
Odpovědět
VN

Vilém N

5.2.2021 07:41 Reaguje na Petr Ossendorf
Naopak. Pokud se zakáže olovo v jednotmém střelivu, tak se nové střelivo stává ze své podstaty střelivo se střelou průbojnou a tedy zakázané. Vyřešeno.
Odpovědět
DA

DAG

5.2.2021 07:54 Reaguje na Vilém N
Přesně. S-bal plastiky byl zakázaný kvůli ocelovému jádru.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.2.2021 09:40 Reaguje na DAG
On nebyl zakázán. Ona strana a vláda nechala ukončit výrobu. Pořád jich mezi myslivci pár je "památečních". Navíc strana a vláda omezovala kulové zbraně a s ukončením tohoto omezování a větší nabídkou alternativ už ho nebylo potřeba. Navíc ten plast obal v mrazu docela tvrdnul a nebyl měkce poddajný v laufu.
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

4.2.2021 22:38
No, hlavně že se může v kanonech používat ochuzený uran!
Odpovědět
VN

Vilém N

5.2.2021 06:48
Takže ty modrofialové prsty od ládování Slavie mě měly v dětství vlastně zabít.
Odpovědět
vw

vlad wolf

5.2.2021 09:24
Zákaz je správný, opotřebení hlavní je důležité aby se nechutí snížil počet myslivců, a myslivost nastoupila cestu k její profesionalizaci tak aby se eliminovala zhoubná činnost myslivců amatérů v přírodě.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.2.2021 09:43 Reaguje na vlad wolf
Chachá, už vidím myslivce profíka , jak v zimě vleče přes oračky plevy do zásypů a pytle sena do krmelců. To není jako v lese pokud možno nedaleko cesty pro pickupa
Odpovědět
LP

Lukáš Poledník

5.2.2021 11:32
Jen upozorním na fakt, že v USA je už od roku 1991 a v Kanadě od roku 1999 zakázáno použití olověných střel na vodní a migrující ptáky.
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

6.2.2021 17:37 Reaguje na Lukáš Poledník
Lukáši Poledníku, ať jsem se snažil sebevíc, nic o tom zákazu olověných střel v USA a Kanadě jsem nevygůglil. Tak jsem zavolal strýci do Alberty (Canada), je to vášnivý lovec (nikoli myslivec, tam to s myslivostí nemá nic společného), a ten se mne udiveně ptal, kde jsem tu blbost sebral, tedy ten Vámi citovaný zákaz olověných střel v Kanadě. Mohl by jste to upřesnit? Takhle to vypadá že kecáte jak nějaký ekomarxista, a to se mi nezdá.
Tak jak to je???
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.2.2021 14:46 Reaguje na Lukáš Poledník
Muničky v USA apod. normálně vyrábějí lovecké střelivo s olovem. Pokud tedy nepočítáte třeba hranaté broky pro zvýšenou ranivost jako specialitu. Ani slovo o tom , že by to domácí trh nebral. Normálně střílí od kachen přes krocany, šakala, černou až po vidloroha atd.
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

6.2.2021 11:17
No - kdyby to bylo na mně, já bych zakázal používat olovo ve VOJENSKÉM střelivu. Přineslo by to větší efekt, protože je ho násobně víc.
Tak páni úředníci - do práce!
Vysloužíte si nehynoucí slávu, protože vedle vítězství nad jedovatým olovem navíc taky posílíte světový mír.

Nebo snad se se..te lidem do života jen tam, kde vaše výmysly sice nic kloudného nepřinesou, ale nenarazíte s nimi na takový odpor, na který by nestačilo vypotit pár dalších lejster a udělat bububu?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

11.2.2021 12:45
Tímhle to ovšem ani nezačíná ani nekončí... jediné řešení je "kdo uteče ten vyhraje"....
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.2.2021 16:00 Reaguje na Karel Padevet
Ale ten útěk musí někdo zorganizovat - a politikům se do toho žádnému nechce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist