https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zmeny-ve-welfare-by-snizily-zivocisnou-produkci-o-tretinu-az-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe: Změny ve welfare by snížily živočišnou produkci o třetinu až polovinu

24.10.2023 01:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z dokumentů k případným změnám legislativy týkající se welfare, tedy životních podmínek zvířat, vyplývá, že by se živočišná produkce mohla snížit o třetinu až polovinu. K přehodnocení legislativy se zavázala Evropská komise. Příprava se zpozdila, konkrétní návrh zatím nevznikl. Na konferenci v Poslanecké sněmovně to řekla vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Eva Kaděrková.
 

Kaděrková uvedla, že dopady na živočišnou produkci vycházejí ze studií EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) a neoficiálních dokumentů EU. "V některých dokumentech se EU vyjadřuje k tomu, že počítá s tím, že do roku 2050 přejde téměř na rostlinnou stravu," doplnila.

Poznamenala, že zatím není příliš jasné, jak se celá záležitosti posune v následujících měsících až roce. Upozornila na to, že příští rok budou volby do Evropského parlamentu, což může mnohé změnit. S parlamentem vzniká i nové složení Evropské komise. "Jediné, o čem se možná bude do konce roku diskutovat, je, že bude předložen legislativní předpis," uvedla. Ministerstvo podle Kaděrkové aktivně komunikuje s chovateli a uvádí, že některé předpisy revizi potřebují, protože jsou 20 let staré.

Poznamenala, že ČR patří k zemím s nejnižší spotřebou veterinárních antibiotik. Znamená to, že jak soukromá, tak státní veterinární správa funguje správně. Uvedla, že Česko bude apelovat na to, aby si udrželo konkurenceschopnost a soběstačnost v živočišné výrobě.

Kaděrková také řekla, že se v Česku rozhodně nesnižuje spotřeba masa. "Spotřeba je každý rok stejná, mění se v závislosti na ceně bílého a červeného masa, což je v dnešní době pochopitelné. Jsme otevřeni změnám, ale chceme je dělat rozumně tak, abychom si zachovali, co máme," dodala.

Ochranářská organizace Compassion in World Farming (CIWF) upozorňuje na to, že Evropská komise stále legislativu týkající se chovů nepředložila. Uvedla, že podle průzkumu Eurobarometr podporuje 84 procent Čechů zákaz individuálních klecí v chovech hospodářských zvířat. V celé EU je to 89 procent lidí.

Průzkum se také ptal lidí na to, zda by byli ochotni platit více za výroby pocházející z chovů šetrných ke zvířatům. V ČR 35 procent lidí uvedlo, že za produkty více platit nechce. V celé EU tak odpovědělo 37 procent lidí. Zhruba čtvrtina lidí v ČR i EU uvedla, že by byla ochotná zaplatit až o pět procent více. Naopak pět procent Čechů by bylo ochotných zaplatit více než 20 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.10.2023 07:37
Další důkaz pro to, odejít ze současné EU !
Odpovědět
Pe

Pepa

24.10.2023 11:16 Reaguje na smějící se bestie
Podpora změn ve welfare zvířat je stejná u čechů jako evropanů.
Opravdu chcete jít proti tomu co podporuje 85 % naší populace?
Odpovědět

Radek Čuda

24.10.2023 11:41 Reaguje na Pepa
Tak zase buďme realisty ... mnoho z nich to chce, bo je to zatím nic nestojí. Pokud by se to promítlo do citelného nárůstu cen, což je nevyhnutelné, tak by se ta podpora mohla celkem dost změnit.
Odpovědět
Pe

Pepa

24.10.2023 17:39 Reaguje na Radek Čuda
Ano, buďme realisty a podívejme se treba na cenu vajec z klecoveho chovu a z podestýlky, které jsou bezne dražší o jednotky procent. Coz lide nepociti. Strasite zbytečně, lidé nejsou ovce.
Odpovědět

Radek Čuda

25.10.2023 12:25 Reaguje na Pepa
Tak ono jde jednak o to, co vše se pod tím pojmem welfare míní. Tam se dá nacpat ledacos.

A zrovna u toho chovu slepic jsem se snažil zjistit, co je pro ty slepice fakt lepší, a když pominu venkovský chov na chalupě, tak u těch velkokapacitních chovů se ty názory silně různí a jako laik v tom más spíš bordel, než jasno.
Odpovědět

Radek Čuda

25.10.2023 12:45 Reaguje na Pepa
A jen dodám, že s ohledem na specifičnost cenotvorby z pohledu koncového zákazníka u nás to nějak hodnotit nemá smysl a reálně ani nejde, bo ta je tak zvrácená, že to víc už skoro nejde.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.10.2023 07:47
No bože, kozu, králíky a slepice do každé garáže. A do dvojgaráže vleze i kráva.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

25.10.2023 14:39
Taková slepice je vynikající hospodářský pták. Sežere kdejaké zbytky potravin, je schopna si spoustu potravy nalézt - pokud tedy není zavřená v kleci či na malém dvorku a vše se jí musí strčit pod zobák. Jenže z mnoha důvodů - estetických, hygienických ..... byl její volný chov zakázán i v malých vesnicích. Pak již jej chov na malém dvorku nijak moc efektivní není. Tak byly přestěhovány do hal a klecí, se všemi důsledky.
Ale! Na vesnicích mají lidé i velké zahrady, nyní už víceméně nevyužívané. Tam by mnozí mohly chovat 10, 12, 50 či 100 slepic a vajíčky zásobovat sousedy. Tak jak to na vesnici bývávalo. Jenže současné zbyrokratizovaná společnost po takových "podnikatelích" vyžaduje takové papírování, že se na to každý může vykašlat. Někdejší sliby, jak v demokratické společnosti bude moci každý podnikat, dávno vzaly za své. Komunisté za socialismu žádné sliby o soukromém podnikání nedávali, ale drobné chovy hospodářských zvířat podporovali. A vesnice byly téměř plně samozásobené. Dnes jsou i s tím jídle zcela závislé na dovozu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist