https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-a-zemedelci-navrhli-program-ktery-podpori-ochranu-stad-pred-vlky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP a zemědělci navrhli program, který podpoří ochranu stád před vlky

22.12.2021 14:53 | PRAHA (ČTK)
Podle letos zveřejněných dat je na území Česka 22 vlčích teritorií. Z toho 19 jich je v pohraničních oblastech a některá na území Česka zasahují jen částečně.
Podle letos zveřejněných dat je na území Česka 22 vlčích teritorií. Z toho 19 jich je v pohraničních oblastech a některá na území Česka zasahují jen částečně.
Prevenci škod na stádech zvířat ohrožených návratem vlků do tuzemské krajiny podpoří nový program. Dotace má drobným hospodářům přispět například na pořízení mobilních elektrických ohradníků, údržbu ochranných opatření či péči o pastevecké psy. Návrh připravilo ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve spolupráci s Asociací soukromého zemědělství ČR. Dosud není jasné, kolik bude v programu peněz.
 

"Máme tu výhodu, že se problematice nejen péče o vlka jako o chráněný druh, ale konfliktům v krajině, které s ním souvisí, věnujeme systematicky a během dvouleté realizace programu o to více," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). "Udělali jsme zásadní kroky pro zlepšení situace – připravili jsme pohotovostní plán pro řešení situací s problematickými jedinci vlků, intenzivně řešíme novelu zákona o náhradách škod, o problematice kvalitně informujeme veřejnost i hospodáře na stránkách navratvlku.cz a teď přicházíme s koncepcí konkrétní rychlé pomoci zejména pro malé hospodáře, snadno dosažitelnou a řešící jejich každodenní starost o zabezpečení chovaných zvířat," dodala ministryně.

Čerpání dotací by podle úřadu mělo být co nejjednodušší. Výsledkem dnešního jednání zástupců MŽP a Asociace soukromého zemědělství ČR je shoda na nastavení programu pro nejbližší roky.

Připravovaný národní program má být doplňkem dotací z evropského Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) cílených na pořízení různých ochranných opatření. V programu financovaných z rozpočtu podle ministerstva budou dva podprogramy, z nichž první počítá s podporou drobných opatření a druhý nabídne dotace k úhradě vícenákladů spojených s ochranou stád a údržbou ochranných opatření.

"Národní program je pro nás zásadním východiskem, protože řada chovatelů zejména menších hospodářských zvířat se opravdu již dlouhou dobu potýkala s nečekanými a často vysokými náklady na zabezpečení svých stád a nutností měnit svůj způsob hospodaření v kontextu návratu vlka," uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. "Takový podpůrný program považujeme za adekvátní řešení situace chovatelů v ČR ve vlčích oblastech a také za výsledek odpovědného vyhodnocení situace ze strany úřadů," dodal.

Podle letos zveřejněných dat je na území Česka 22 vlčích teritorií. Z toho 19 jich je v pohraničních oblastech a některá na území Česka zasahují jen částečně. Ve 14 případech šlo o smečky, které v tuzemských podmínkách čítají obvykle čtyři až šest jedinců. V meziročním srovnání se počet teritorií zvýšil o čtyři, počet smeček o jednu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.12.2021 16:10
Lze jen konstatovat, že vlk je už v ČR přemnožen.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 16:10 Reaguje na smějící se bestie
A proto by měl být jeho počet regulován.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.12.2021 06:16 Reaguje na smějící se bestie
to jsou kecy... ať se s tím naučí žít a stádo si ohlídat...jít pást to zvířectvo... ani nemají ovčáckého psa, jsou negramotní, akorát by brali to co se jim hodí
Odpovědět
dm

david matoušek

23.12.2021 08:41 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Naši předci se taky učili s vlkem žít a jak to dopadlo, s vlkem.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.12.2021 16:03 Reaguje na david matoušek
Je dobré se z minulosti poučit a neopakovat staré chyby. Doporučovaná preventivní opatření – při pastvě venku elektrické ohradníky a pastevečtí psi – jsou velmi účinná a dokáží škody způsobené vlkem minimalizovat na přijatelnou úroveň. Postupně přibývá chovatelů, kteří se na přítomnost vlka adaptovali. Byla by škoda, aby tato naše původní šelma byla kvůli některým nepřizpůsobivým chovatelům omezována / redukována více, než je nutné.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.12.2021 17:19 Reaguje na Majka Kletečková
Co je to přijatelná úroveň ?
Odpovědět
Sl

Slovan

24.12.2021 15:56 Reaguje na Majka Kletečková
Paní Kletečková, máte samozřejmě naprostou pravdu.
Dnes u nás nepotřebujeme vlka démonizovat (což zde někteří dělají) ani ho bezmezně uctívat. Pokud se např. objeví problémový jedinec, je v zájmu ochrany celého druhu takového jedince "odstranit". Věřím, že proti tomu nikdo protestovat nebude. Nelze však takový druh znovu z naší krajiny nedej bože odstranit a spolu s ním i jeho přínos pro naší krajinu, protože ať už se to někomu líbí nebo ne, tak příroda vlka nestvořila "jen tak pro zábavu". V ekosystému hraje nezastupitelnou roli. To ale Vy, na rozdíl od jiných, víte.
Já osobně věřím, že je drtivá většina chovatelů natolik šikovných, že se naučí svá stáda chránit i před vnějším nebezpečím a to i přesto, že to na našem území desítky až stovky let dělat nemuseli. Jsem hold životní optimista :)
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

22.12.2021 20:27 Reaguje na smějící se bestie
Pokud vytváříte podmínky, tak se nedivte.
Takže pravidelná denní hygiena a pudr.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 22:48 Reaguje na Pavel Jeřábek
můžeš začít, když máš ty zkušenosti
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

23.12.2021 00:42 Reaguje na smějící se bestie
Ti co mají zkušenosti, už začínat nemusí, protože si své území naučili před vlkem chránit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.12.2021 23:34 Reaguje na Pavel Jeřábek
A preferovat oblečení z přírodních materiálů. Pod oblečením z umělých vláken se kůže snadno zapaří – živná to půda pro statného vlka.
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 16:33
Skončí to špatně.Přemnožení vlci sežerou babičku i s umělými zuby,pedofilního myslivce a těhotnou Karkulku,která s ním čekala dítě
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

22.12.2021 17:55 Reaguje na karel krasensky
Přemnožení vlci sice nesežerou myslivce, babičku ani tu karkulku ale zlikvidují chov ovcí a skotu na stovkách tisíc ha a tím dojde k obrovským ekologickým škodám, to ovšem panelákový ochránci nejsou schopni pochopit. Petrův Zdar
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

22.12.2021 20:30 Reaguje na Jan Knap
A od státu za sežrané ovce dostanou víc než ve výkupu.

Mám pocit, že vlci pro zemědělce budou požehnáním, vždyť za kilo živé váhy jatečního čuníka dostávají skoro stejně jak za slavných dob před členství v EU
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

22.12.2021 23:02 Reaguje na Pavel Jeřábek
S prominutím ale je vidět, že o tom chovu víš úplný hovn.. a v životě jsi možná tak choval rybičky, který jsi utrápil. Petrův Zdar
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

23.12.2021 00:45 Reaguje na Jan Knap
Především si netykáme, tento nešvar soudruhů z minulé doby se asi vymýtit nedá.
A chov vlků - to je snad jen záležitost zoo v přírodě se snad jen dohlíží, aby je nikdo zbytečně nezabíjel, neplašil. Vlci v přírodě jsou soběstační, jen někteří jsou hodně rozmazlení.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

23.12.2021 09:21 Reaguje na Pavel Jeřábek
Pochopitelně jsem myslel chov ovcí nebo skotu, průměrně inteligentnímu člověku by to došlo. Petrův Zdar
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.12.2021 22:06 Reaguje na Pavel Jeřábek
To víte, někteří tedy asi ti více rozmazlení byli zvyklí na pravidelnou stravu.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.12.2021 07:02 Reaguje na Jan Knap
https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/smecka-vlku-pri-nahance-roztrhala-loveckeho-psa-lide-se-pry-bat-nemusi-20211209.html
Odpovědět
Hu

Hunter

23.12.2021 07:03 Reaguje na Jan Knap
https://manek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780163
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.12.2021 08:22 Reaguje na Hunter
Hodně zajímavý článek. Co když má autor s tím křížením vlků pravdu?
Odpovědět
dm

david matoušek

23.12.2021 08:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No hlavně má pravdu s tím respektem vlka z člověka. A toho ploty ani pastevečtí psi nenaučí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.12.2021 08:50 Reaguje na david matoušek
Dříve naučila vlka respektu střelná zbraň. Dneska je stav, kdy zloděje, který Vám vnikne do bytu, můžete zastřelit, ale když Vám vlk vraždí zvířata, je nedotknutelný. A to je špatně.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.12.2021 09:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Mít pravdu tváří v tvář pošahaným zeleným ideologům nic neznamená. Přítomný myslivec střílel do vzduchu a vlky to nijak neodradilo. Opravdu se není čeho bát jak tvrdí AOPK?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.12.2021 16:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Když vlk zabíjí zvířata chovatelů, není úplně nedotknutelný. Lze na něj při napadení zvířat poštvat pastevecké psy a ti mohou vlka legálně zranit nebo zabít, aniž by za to byl chovatel potrestán. Lepší je ale přítomností pasteveckých psů v elektrických ohradnících vlčím napadením předcházet.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

22.12.2021 21:55
Pro ochranu vlka u nás bude ten navržený program krok dobrým směrem, tak ať se ho podaří zrealizovat. Drobní chovatelé jsou dosud proti těm velkým znezvýhodněni co se týče získávání dotací za účelem prevence před škodami způsobenými vlkem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.12.2021 08:25 Reaguje na Majka Kletečková
Dokud se nezjednoduší administrativa, budou veškeré takové programy na dvě věci, přičemž hov... exkrement je ta slušnější. Na jaře tady byl pod jedním "vlčím" článkem příspěvek jedné žadatelky o dotaci, která ji řeší už rok s nulovým výsledkem. Jediný posun je v tom, že úředníci chtějí pořád další a další papíry.
Odpovědět
VM

Vladimír Menčík

24.12.2021 01:08 Reaguje na Majka Kletečková
Prosím napište sem jakým způsobem jsou drobní chovatelé znevýhodnění konkrétně. Kolik maté ovcí ve vlčí oblasti a kolik jste vychovala pasteveckých psů a potom může debata pokračovat.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

22.12.2021 22:59
Takový program by mi trvalo vytvořit do pěti minut🙂
Odpovědět
RM

Roman Mysík

23.12.2021 08:53
Já mám spíš starost, kdo ochrání vlky před našimi myslivci. Těmi co tak rádi střílí rysy, orly, vydry atd.atd. Když má i předseda sdružení v mrazáku mladého rysa, tak to je konečná!
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

23.12.2021 09:19 Reaguje na Roman Mysík
Myslíte toho, který zároveń dělal předsedu místní organizace ochránců přírody???Petrův Zdar
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.12.2021 16:34 Reaguje na Jan Knap
Uveďte, prosím, jeho jméno a příjmení. Ráda bych si ověřila Vaše tvrzení, že onen předseda mysliveckého sdružení, co měl ilegálně rysa v mrazáku, dělal také předsedu místní organizace ochránců přírody. Předem děkuji.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

23.12.2021 18:28 Reaguje na Majka Kletečková
Neměl jenom toho rysa ale údajně od přátel z Ruska i další věci z ohrožených druhů. Nikoho jmenovat nebudu, jsme na sociální síti. Pátrejte sama ale dám vám nápovědu-Myslivecké sdružení Jelen Kameńák. Stavební podnikatel. Obec Chudenín. Trochu to zlehčím populární hláškou-hledej šmudlo. Petrův Zdar
Odpovědět
Hu

Hunter

28.12.2021 15:34 Reaguje na Jan Knap
Možná by naivní fanatická Majka nemusela dlouho pátrat, stačilo by, kdyby si přečetla vyjádření ČSOP, ve kterém se vehementně distancuje (jak jinak) :-). Trochu zvláštní, že novinářská verbež psala o dotyčném jen jako o myslivci, ale taky jak jinak že :-). Viz odkaz:
http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=8725
Odpovědět
Hu

Hunter

28.12.2021 15:35 Reaguje na Hunter
Prohlášení k ZO ČSOP Skelná Huť
20.12.2021

Český svaz ochránců přírody tímto prohlašuje, že se zcela distancuje od činů pana B.M. ze Skelné Hutě, předsedy pobočného spolku, ZO ČSOP 25/04 se sídlem Skelná Huť 43 (obec Chudenín), který je obviněn z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a pytláctví. V dubnu 2021 založil pan B.M. základní organizaci Českého svazu ochránců přírody s názvem Skelná Huť a s údajným cílem „chránit přírodu, les a čistotu vody, vodních toků a pramenů“ a stal se jejím předsedou. Následně v červnu u něj Celní správa ČR objevila mrtvé chráněné živočichy. Český svaz ochránců přírody konstatuje, že samotné držení těl těchto živočichů bez patřičných povolení je porušením zákona. Z tohoto důvodu dal podnět svým kontrolním orgánům, aby zahájili disciplinární řízení s panem B.M., jehož výsledkem by mělo být vyloučení z řad Českého svazu ochránců přírody.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.12.2021 22:59 Reaguje na Hunter
Děkuji za informaci!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist