https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-chce-v-obcich-na-krivoklatsku-s-mistnimi-projednat-planovany-narodni-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP chce v obcích na Křivoklátsku s místními projednat plánovaný Národní park

14.2.2022 11:40 | KŘIVOKLÁT (ČTK)
Ministerstvo už dříve uvedlo, že vznik národního parku znamená i významný krok k vytvoření podmínek pro lepší ochranu tohoto území, zejména lesních porostů, ale i rozkvět obcí v regionu.
Ministerstvo už dříve uvedlo, že vznik národního parku znamená i významný krok k vytvoření podmínek pro lepší ochranu tohoto území, zejména lesních porostů, ale i rozkvět obcí v regionu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) chtějí v obcích na Křivoklátsku s místními projednat plánované vyhlášení národního parku. Některé obce s ním nesouhlasí. Výjezdů do obcí se zúčastní také ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Některé obce si vyhlášení národního parku nepřejí, obávají se například nárůstu turistiky a s ním spojených dopadů na přírodu, pořádek i klid. První z výjezdů bude ještě do konce února, řekla ČTK mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová. Deset starostů z Křivoklátska v tiskové zprávě uvedlo, že na dosavadních jednáních, která byla z iniciativy Středočeského kraje, neobdrželi žádné podklady s výjimkou letáku.
 

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je ve vládním programovém prohlášení. Myšlenku už dříve podpořilo zastupitelstvo Středočeského kraje. Podle hejtmanství právě status národního parku poskytuje území nejvyšší stupeň ochrany, zároveň je ale velmi důležitá komunikace s obcemi a obyvateli, a to včetně vypořádání jejich připomínek.

Podle Pospíšilové nyní přebírá iniciativu ministerstvo a obce informace dostanou. Starostové v čele se starostkou Karlovy Vsi Ivetou Kohoutovou se domnívají, že nyní ještě není na místě mluvit o zahájení procesu vyhlašování. "Takové prohlášení předjímá to, že obce byly s konkrétním návrhem uvažovaného Národního parku Křivoklátsko seznámeny a nemají k němu zásadní připomínky," napsali starostové. Ministerstvo totiž na konci ledna oznámilo, že v nejbližší době proces vyhlašování zahájí. "Je to ještě před startovní čarou," uvedla Pospíšilová.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že vznik národního parku znamená i významný krok k vytvoření podmínek pro lepší ochranu tohoto území, zejména lesních porostů, ale i rozkvět obcí v regionu. Starostka Karlovy Vsi na konci ledna ČTK řekla, že národní park vstoupí do místního venkovského života a zvýšený turismus znamená vyšší dopravní zátěž, více odpadků, ale nikoliv vyšší ochranu přírody.

Národním parkem by se měla stát část plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy. Odpůrci poukazují na kulturní původ lesů, které vznikly lidskou činností a je třeba v nich kvůli udržitelnosti hospodařit, a to v souladu s ochranou, kterou dostatečně zajišťuje stávající status CHKO.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

14.2.2022 13:21
Ale tak to snad měli projednat předtím, než se svévolně rozhodli vyhlásit NP. Pokud vím, tak o NP Křivoklátsko nikdo z místních nestojí.
Odpovědět
Pe

Pepa

14.2.2022 14:31 Reaguje na Hunter
Klídek, NP ještě vyhlášen nebyl.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.2.2022 16:48 Reaguje na Pepa
Ale vypadá to, že to chtěj protlačit, jako to udělali s církevními restitucemi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2022 18:35 Reaguje na smějící se bestie
oni by to mohli klidně vyhlásit určující je rozhodnutí kraje a to mají
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2022 18:35 Reaguje na Hunter
kdyby se dělalo vše jen to, co se komu líbí, tak tu není žádný...ten park je navržen dost minimalisticky a chrání hornatinu.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

14.2.2022 14:02
Projednávat se bude tak dlouho a tolikrát dokud nebudou místní starostové a obyvatelé prostě souhlasit. Je na tom něco nejasného?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.2.2022 16:48 Reaguje na Dalibor Motl
?
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

15.2.2022 07:57 Reaguje na smějící se bestie
Asi to mělo být v uvozovkách. Prostě ironie...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2022 17:52
No, podle EU má být minimálně 10% území chráněno. No tak se činí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2022 17:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme udělat..
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2022 18:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
v tom kontextu by bylo zajímavé CHKO Krušné hory
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.2.2022 14:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
A musí to být fakt ochrana formou NP? Já nevím, ptám se, ale nicméně o tom docela pochybuji.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

14.2.2022 19:05
jsme v Čechách tady je neuvěřitelný problém i vyhlášení NP s rozlohou kolem 80 km2 -)
Odpovědět
Sl

Slovan

14.2.2022 22:11 Reaguje na Robert Jirman
Inu, je to boj. Boj s desinformacemi, které šíří skupiny, jež v ochraně přírody vidí svého třídního nepřítele. Věřím však, že to dopadne dobře a NP vznikne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.2.2022 14:41 Reaguje na Robert Jirman
Proč problém? Je čistě na zastáncích zřízení NP, aby dokázali přesvědčit většinu místních, že zřízení NP pro ně bude přínosem.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.2.2022 19:52
"Vznik národního parku znamená i významný krok k vytvoření podmínek pro lepší ochranu tohoto území, zejména lesních porostů, ale i rozkvět obcí v regionu".
Tak krajina se ochranářům povedla. Tam se bude krásně věšet. Jejda, co to kecám? Tam se budou ty chráněné lesní porosty krásně převádět na pařezinu a světlý pastevní les.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

21.2.2022 16:29 Reaguje na Jarek Schindler
Pohled lesníka https://www.svol.cz/aktuality/jak-to-vidim-ja-15-dil-robin-ambroz-proc-odmitam-myslenku-np-krivoklatsko/?fbclid=IwAR2Og_UKMFBW0W-kLmui8YFy_blCof3eYVgWHe8jukXL41KnoGzg4yL9GDs
Odpovědět

Jirka Černý

15.2.2022 05:47
Územní je už teď chráněné dost což je evidentní z toho že si z něj chtějí udělat dojnou krávu a region o žádný rozkvět nestojí protože nechtějí žít v Disneylandu.
Ty malá území jsou jen začátek, další rozšíření už má jistě někdo vymyšlené.
Jinak úplně klasika, každý ví jak by měl ten druhý hospodařit na svém, v tom jsou ekologové mistři.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.2.2022 08:15
Drobný postřeh z praxe k NP a jejich významu pro ochranu přírody

Namátkou NP Krkonoše a NP Šumava -- nevidím jakýkoli pozitivní přínos, spíše porovnáme-li stav před a po vyhlášení NP , má současnost tolik problémů, že bylo lepší nedělat nic.

Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.2.2022 09:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
základní chybou NP Šumava bylo vyhlášení parku, kde se uvnitř nacházejí obce a jejich zájmy. Je naprosto logické, že se musí tyto zájmy střetávat se systémem fungování NP. Doufám, že si z toho budoucí NP Křivoklátsko vezme ponaučení a obce ze svého jádrového území vyloučí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.2.2022 11:04 Reaguje na Robert Jirman
Když chtěl král lovecké území (Oboru), tak si ho vyhlásil. Veškerá plocha království byla jeho.
Parky v USA jsou státní. U nás jsou většinou rezervace i parky částečně i plně na soukromém území.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.2.2022 17:58 Reaguje na Robert Jirman
Pane Jirmane, tentokrát s Vámi nemohu souhlasit. Pokud bychom žili v ideálním světě, pak ano, ale tak to bohužel není. Šumava je na naše poměry rozlehlá i divoká a jednoznačně si zaslouží být chráněna tak, aby byla chráněna pokud možno celá. Já osobně bych tedy na dnešním stavu nic neměnil. Velikost chráněného území je důležitá sama o sobě a čím větší ta rezervace je, tím více ohrožených druhů a stanovišť se do ní "vejde". Samotné obce z toho mají navíc nemalé výhody. V případě Křivoklátska se tomu však vesměs vyhneme - s výjimkou jedné obce.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist