https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-da-300-milionu-korun-na-projekty-obci-v-narodnich-parcich-i-cisteni-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP dá 300 milionů korun na projekty obcí v národních parcích i čištění vod

24.3.2022 01:07 | PRAHA (ČTK)
Turisté na Šumavě.
Turisté na Šumavě.
Foto | Kubaj / Flickr.com
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) schválilo 300 milionů korun na zlepšení infrastruktury v národních parcích, čištění odpadních vod i zvládání sucha. Za úřad to uvedla Helena Chocholoušková. Peníze, které mají podle MŽP pokrýt náklady 127 projektů, pocházejí z Národního programu Životní prostředí a takzvaných norských fondů.
 

Více než polovina peněz má pomoci obcím a neziskovým organizacím v národních parcích i správám národních parků. "Čerstvě podpoříme 95 projektů ve čtyřech desítkách obcí částkou 166 milionů korun. Z přidělených peněz mohou opravit komunikace, zkvalitnit infrastrukturu, vybudovat nová parkoviště a odstavné plochy a zlepšit život svým obyvatelům i návštěvníkům," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Například šumavské obce, včetně Hartmanic, Železné Rudy, Modravy či Stachů, si rozdělí téměř 41 milionů korun na opravy cest, cyklotras a chodníků. Obdobné částky podpoří i desítky obcí v Krkonošském národním Parku a v Národním Parku České Švýcarsko. Další část peněz je určena na renovace informačních center, třeba v Malé Úpě a v Harrachově, obnovu expozic i přípravu nových vzdělávacích a informačních materiálů.

MŽP dále schválilo 77,13 milionu korun na podporu šesti projektů zaměřených na výzkum pokročilých technologií čištění odpadních vod. Mají přispět k posunu v odstraňování tzv. mikropolutantů z odpadních vod, s nimiž si standardní technologie v obecních čistírnách neporadí. Jde třeba o zbytky antibiotik či hormonů. Na podpořených projektech budou pracovat mimo jiné vědci z Vysokého učení technického v Brně z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně či Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

Resort také vyčlenil 26 milionů korun na stavbu soustav domovních čistíren v šesti obcích, například v Úhercích na Lounsku, Petrově u Blanska či Rácovicích na Třebíčsku, kde se nevyplatí napojení na centrální čistírnu. O dotace na soustavy domovních čistíren mohou další obce stále žádat. "Výzva vyhlášená v Národním programu Životní prostředí je průběžná. Žádosti hodnotíme postupně a plánujeme je přijímat až do prosince příštího roku. Může se však stát, že (celková) určená alokace 300 milionů korun bude vyčerpána dříve, proto by zájemci neměli s žádostí otálet,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad žádosti posuzuje a vyplácí dotace.

Čtvrtmilionové příspěvky pak například podpoří čtveřici nových výukových programů pro školáky a předškoláky. A 13 krajů, včetně Prahy, budou moci s pomocí dotace zpracovat krajské plány pro zvládání sucha, které budou v souladu s novou legislativou. Dotace přispějí i na několik projektů nových zdrojů pitné vody či územní studie krajiny, tyto výzvy jsou podle MŽP v Národním programu Životní prostředí také stále otevřené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist