https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-novela-zakona-o-ochrane-prirody-ma-zajistit-ochranu-mestskych-stromoradi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Novela zákona o ochraně přírody má zajistit ochranu městských stromořadí

22.5.2024 01:56 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí připravilo změnu zákona o ochraně přírody a krajiny, která má posílit ochranu stromořadí a vzrostlých stromů. Zajistí podle úřadu také, aby za stromy pokácené kvůli výstavbě byla vysázená náhrada. Vzrostlé stromy a aleje ve městech mají být součástí opatření k ochraně proti měnícím se klimatickým podmínkám. V horkých dnech poskytují chlad a stín, zvlhčují ovzduší, zachytávají prach a tlumí hluk či pomáhají zasakovat vodu.
 
"Živá zeleň pomáhá městům, obcím a jejich obyvatelům za jakéhokoli počasí, samozřejmě nejvíc citelná je pomoc v době veder. Vzhledem ke klimatickým změnám je to navíc stále naléhavější a potřebujeme, aby byla města i v budoucnu obyvatelná a příjemná pro žití. Stromy a stromořadí jsou důležitá pro člověka i ostatní přírodu, a proto musí mít stejnou ochranu jako jiná infrastruktura – elektřina, vodovod či plynovod. Proto jsme na ministerstvu připravili návrh, který to má změnit," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

U novely v současné době skončilo připomínkové řízení. Jejím hlavním cílem je podle ministerstva zajistit vyšší stupeň ochrany stromořadí na veřejných prostranstvích sídel. Podle návrhu by každé stromořadí tvořené pěti a více stromy na veřejně přístupném místě v městské či obecní zástavbě mělo získat ochranné pásmo. To by mělo být široké tři metry na každou stranu od osy stromořadí.

"Týká se to hlavně budování a údržby podzemních technických sítí, ze kterých nejvíce stromy poškozují necitlivé zásahy do jejich kořenového systému. V ochranném pásmu bude kácení a výkopové práce podmíněny vyjádřením samosprávy obce. Informace o tom, kde se ochranné pásmo nachází, stavebníkovi podá obec a do pěti let je snadno najde na internetu ve veřejně přístupném registru krajiny," uvedl Hladík.

Součástí novely je také omezení kácení zdravých vzrostlých stromů. Pokud se kvůli stavbě musí kácet, důsledně se bude muset zajistit náhrada stromů. Týká se to výhradně větších staveb, které vyžadují povolení podle stavebního zákona nebo posouzení vlivů na životní prostředí (EIA).

Nově by tak neměla nastat situace, že kvůli nedostatku vhodných ploch pro výsadbu nebude muset investor či developer pokácené stromy nahradit. Pro tyto případy je proto zavedena i alternativní možnost ukládat za kácené dřeviny poplatky, která je však až poslední možností. "Návrh se v žádném případě netýká kácení v soukromých zahradách u domů – tam zůstává vše při starém, tedy za vykácení stromu je nutné zasadit strom nový. Novela ale zavádí určitou hierarchii v postupu při kácení kvůli větším stavbám. Zejména chceme předejít tomu, kdy developerské firmy spíše zaplatí dnes poměrně nízké pokuty, než aby zajistily náhradní výsadbu," přiblížil ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

22.5.2024 04:39
infrastruktura ve městech je necitlivě utvářená, kdy inverśtorům je jedno, že zničí sítěma velké kusy zeleně a tedy i možné využití lokality pro další možnosti výsadby či jiného využití.
Stromy obložené asfaltem neprosperují je tedy možné zvážit mlatové cesty. VŠUDE KYDAT ASFALT NENÍ ŘEŠENÍ ale problém.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.5.2024 06:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kydat všude stromy, není také vhodné řešení, zvlášť kdy se zanedbává jejich údržba.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.5.2024 07:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Za úmrtí, pokud strom někoho zabije může město. I stromy zabíjejí.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

22.5.2024 14:32 Reaguje na Slavomil Vinkler
Obec těžko může zodpovídat na škody stromem, pokud na stromu nejsou viditelná poškození, a další znaky špatného zdravotního stavu.
Navíc moudré obce si nechávají čas od času zpracovat odorné posudky.
A ty co mají finance, u některých stromů zajistí i posouzení dřeviny pomocí přístrojů.
Ale mohou za poškození kořenového systému při stavbě, opravě inženýrských sítí, údržbě dřevin, pozemko okolo stromů atd.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 08:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Mlatové cesty?
Prodejci holinek by měli radost ...
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

22.5.2024 14:26 Reaguje na Viktor Šedivý
Pletete si kvalitní mlatové cesty se štěrkovými s nevhodným povrchem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2024 22:25 Reaguje na Pavel Jeřábek
Nepletu. Udržoval jsem kus a je mi jasné, co od ní lze čekat.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

22.5.2024 14:35
Ochranné pásmo 3 m od stromu v aleji/stromořadí v městě bude zajímavé.
pokud se to prosadí, tak do ulic už žádný strom nikdo nevysadí, protože prakticky pod chodníky a jízdními pruhy je vodovod, plyn, kanalizace, elektrika, optická síť a kdo ví co ještě.
Ale šance je, rozum obcí, správců inženýrských sítí, a využití moderních technologií.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist