https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-o-dotaci-na-kotel-budou-moci-nizkoprijmove-domacnosti-zadat-na-jare?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: O dotaci na kotel budou moci nízkopříjmové domácnosti žádat na jaře

25.2.2022 12:29 | PRAHA (ČTK)
Přes pět miliard korun z evropských fondů má zajistit výměnu až 50 000 nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Na dotaci dosáhne třeba čtyřčlenná domácnost, se dvěma dětmi, kde oba rodiče, nebo jen jeden z nich, vydělali předloni celkem nejvýše 683 600 Kč čistého příjmu. Domácnosti složené z důchodců pobírajících starobní nebo invalidní důchod 3. stupně mají na dotaci nárok automaticky.
Přes pět miliard korun z evropských fondů má zajistit výměnu až 50 000 nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Na dotaci dosáhne třeba čtyřčlenná domácnost, se dvěma dětmi, kde oba rodiče, nebo jen jeden z nich, vydělali předloni celkem nejvýše 683 600 Kč čistého příjmu. Domácnosti složené z důchodců pobírajících starobní nebo invalidní důchod 3. stupně mají na dotaci nárok automaticky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) má připravený program kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti. Krajské úřady začnou přijímat žádosti na konci jara, uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva. Přes pět miliard korun z evropských fondů má zajistit výměnu až 50 000 nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Největší díl, téměř 259 milionů korun, bude pro Středočeský kraj.
reklama

 

Lidé si o dotaci k pokrytí až 95 procent nákladů na nový kotel budou moci požádat do letošního 31. srpna, v září začne platit zákaz využívání kotlů na uhlí nebo dřevo nedosahujících alespoň třetí emisní třídy. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčková (KDU-ČSL) může MŽP v případě vyššího zájmu o dotaci využít i peníze z Národního plánu obnovy.

Kraje, které vyřizují žádosti i vyplácení dotací, musí podle MŽP poskytnout žadatelům zálohu ve výši nejméně 60 procent z dotace. Uvolní ji po předložení zálohové faktury od dodavatele, po výměně kotle dostane žadatel zbytek opět po předložení potřebných dokladů.

"Své žádosti o dotační prostředky pro poslední vlnu kotlíkových dotací mohou všechny kraje podat do 30. června 2022. První část alokace ve výši 1,5 miliardy Kč mezi ně bude rozdělena poměrným způsobem, jako tomu bylo v předchozích výzvách," uvedl dnes náměstek ministryně Jan Kříž.

Podotkl, že pokud zájem domácností větší, může být částka navýšena. Nejvyšší částka zamíří do Středočeského kraje, téměř 259 milionů korun, druhá nejvyšší, přes 234 milionů korun, bude pro Moravskoslezský kraj.

Domácnosti s nižšími příjmy MŽP nadefinovalo podle modelu Agentury pro sociální začleňování. Maximální dotaci získají domácnosti, jejíž členové vydělali v roce 2020 v průměru nejvýše 170 900 korun čistého příjmu. Výdělky dětí se vždy považují za nulové, za každé dítě se však zvyšuje příjem celé domácnosti o stanovený maximální strop 170 900 Kč.

Na dotaci dosáhne třeba čtyřčlenná domácnost, se dvěma dětmi, kde oba rodiče, nebo jen jeden z nich, vydělali předloni celkem nejvýše 683 600 Kč čistého příjmu. Domácnosti složené z důchodců pobírajících starobní nebo invalidní důchod 3. stupně mají na dotaci nárok automaticky.

Peníze lze využít ke koupi plynového kondenzačního kotle, kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla. "O podporu lze přitom požádat i v případě již uskutečněné výměny zastaralého zařízení. Základní podmínkou je to, že k výměně došlo po 1. lednu 2021," uvedla Pospíšilová.

MŽP spustilo kotlíkové dotace v roce 2015. Dosud bylo vyplaceno přes deset miliard korun a vyměněno téměř 100 000 kotlů. MŽP, pod vedením bývalého ministra Richarda Brabce (ANO), loni vyjednalo 14 miliard korun na prodloužení programu a výměnu dalších 150.000 kotlů.

Peníze pro nízkopříjmové domácnosti jsou z nového Operačního programu Životní prostředí. Zbylé prostředky jsou pro domácnosti s běžnými příjmy a pocházejí z programu Nová zelená úsporám. Tyto domácnosti mohou dostat nejvýše 50 procent nákladů, a to až po pořízení kotle nebo čerpadla. Příjem žádostí začal už loni na podzim.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist