https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-povinne-zalohovani-muze-radikalne-omezit-mnozstvi-nevyuzitych-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Povinné zálohování může radikálně omezit množství nevyužitých PET lahví

10.7.2024 01:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povinné zálohování by mělo radikálně omezit množství nevyužitých PET lahví a plechovek. Ročně se v Česku prodá zhruba 1,8 miliardy kusů PET lahví a dalších 800 milionů kusů plechovek. Mimo tříděný odpad skončí přibližně každá pátá PET lahev a u plechovek každá třetí ze čtyř, uvedli zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP). Zálohování podporuje také hlavní město Praha, například kvůli čistším ulicím nebo snížení nákladů.
 
Iniciativa pro zálohování společně s dobrovolníky z ekologického projektu Trash Hero provedla průzkum ve směsných koších v centru Prahy a na sídlišti v Praze 12. Ze 109 odpadkových košů bylo vybráno 480 nápojových obalů, z toho bylo 194 PET lahví a 286 plechovek.

"Pokud si tato čísla propočteme do delšího období, zjistíme, že ročně tak nevyužitých v komunálním odpadu jen v Praze skončí 45 miliónů nápojových obalů, které následně putují do spalovny místo toho, aby se z nich opět vyráběly nové PET lahve a plechovky," říká Kristýna Havligerová z iniciativy.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) připomněl, že města a obce si mohou na kalkulačce MŽP spočítat, jaký dopad bude mít zálohování. Z kalkulačky je možné vyčíst, kolik finančních prostředků získají obce při vysoké účinnosti systému zálohování PET lahví a plechovek.

Novela ministerstva životního prostředí má zavést v Česku čtyřkorunovou zálohu na PET obaly a konzervy a zřídit 11 000 míst pro jejich sběr. Vedle obchodů by se do něj měly zapojit i čerpací stanice. Podle ministerstva by zálohování obalů mělo přenést větší finanční zodpovědnost na spotřebitele a zefektivnit systém třídění.

Návrh novely zákona o obalech je aktuálně v legislativním procesu. MŽP po přijetí zákona předpokládá průměrné zvýšení rozpočtu o 39 korun na jednoho obyvatele obce.

Na podzim navrhovaný zákon má začít projednávat vláda, po úspěšném legislativním procesu bude nutná další realizace. Hladík očekává fungování systému nejdříve v druhé polovině roku 2025 či začátku roku 2026.

"Hlavní město Praha chce pomoct s úklidem a zároveň omezit odpady v centrální části města. Také chceme uvolnit část kapacit žlutých kontejnerů. Systém zálohování má avšak nejen ekologické a environmentální dopady, ale také ekonomické benefity," uvedla Jana Komrsková, náměstkyně primátora hlavního města Prahy zodpovědná za životní prostředí a klimatický plán.

Hladík mimo jiné připomněl, že od 1. ledna 2025 bude systém zálohování zaveden již v 18 státech, neboť se do něj přidají i Rakousko a Polsko.

"Pro dotříďování barevnosti PET lahví budou využity stávající zařízení, která mají největší efektivitu. Nachází se v Ostravě, Brně a Praze," dodal Hladík. Nová autorizovaná osoba, kterou ministerstvo nazývá nyní pracovně operátorem, bude mít povinnost první rok nebo dva vzdělávat občany, aby si na změnu systému zvykli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.7.2024 05:37
Povinné zálohování petek je drahé. A ty náklady musíme zaplatit. Třeba nám ty peníze budou chybět jinde.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.7.2024 07:31
"Povinné" zálohování? To není ani v SRN a nikde. A třídící linky prý nezmizí, tak proč se to má draze zavádět? Není to vytunelování dalšího průmyslu?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.7.2024 07:35
Takže všechny petky pojedou na daleký výlet Praha, Brno, či Ostrava. Kontyše samý vzduch.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.7.2024 07:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nepadne na převážení a třídění více nafty, než se ušetří sběrem?
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.7.2024 11:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
Čím dražší ten systém bude, tím víc si ti správní uloupnou do kapsy. A zákazník to zaplatí.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

10.7.2024 07:51
V tomto případě je nutné spolehnout se na zdravý rozum poslanců koaličních i opozičních.
Ministr ŽP se chová podivně.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.7.2024 08:35
Účelová argumentace skupiny "Iniciativa pro zálohování", k prosazení byznysu nápojářů. Praha je přece plná turistů. Jestli si turista koupí, třeba ve stánku v centru Prahy předraženou vodu, pak přece na ulicích nebude hledat barevné kontejnery, aby mohl prázdný obal správně uložit do tříděného odpadu. Využije odpadkové koše na ulicích, nebo prázdný obal někam pohodí!
Zatím však žádný nápojář neřekl, kolik ta současná PET-ka stojí a o kolik jeho nápoj zlevní, pokud bude zavedeno zálohování a PET-ka se mu vrátí. Spíše to vypadá tak, že k současné ceně nápoje a jeho obalu, se akorát přičte záloha 4 Kč. Takže se vlastně jedná i o skryté zdražení nápoje. A to je při uvedeném ročním objemu prodaných zhruba 1,8 miliardy kusů PET lahví a dalších 800 milionů kusů plechovek, velice lukrativní byznys.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.7.2024 09:03
Dodám. Tak domácí třídí a třídí a třídí, a stejně se dějí tyto činy. Dávat turistickou Prahu za příklad špatné recyklace je manipulace. Pokud si radnice stěžuje na odpadky v ulicích, tak to je její vina, ne vina místních, protože by netřídili. Má posílit četu metařů. Dnes má turista možnost vyhodit plastovou lahev do žlutého kontejneru, nebo kdokoliv, kdo chce turistovi pomoct, ji tam vyhodí. To by se zálohami neslo. Že by turista hledal ten správný obchod pro správnou plastovou lahev, je těžké si představit. Takže znečištění ulic a zavalení odpadkových kosů lahvemi by vzrostlo. Aby se to trochu eliminovalo, musel by se zavést starý jistý dánský systém, kdy se všechny lahve v zálohovém systému dají kdekoliv vrátit a cizí firmy na jejich trhu se tomu přizpůsobily. Ten systém není povinný. Cizí nápojáři by prolobováním povinného systému navíc zlikvidovali zbytky domácích malých firem. Že by měly v takovém systému zájem o snížení produkce balených nápojů–co by je nutilo? Tomu by byl win win .. ne teda pro ty, co by spadli do pasti.
Stejné jako v turistické Praze by to bylo i jinde, na Máchove jezeře…
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

10.7.2024 09:14 Reaguje na Jarka O.
Paní Jarko.Nepořádek dělají lidé nepořádní,případně ještě rozveselení konzumací.A to čtyři kačky nezmění.Jen zbylek světa a mě nasejří.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.7.2024 09:31 Reaguje na Emil Bernardy
A ten, kdo bude chtít čuníkům pomoct, bude hledat supermarkety, kde by mohl vrátit zálohované lahve?
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

10.7.2024 11:26 Reaguje na Jarka O.
....v mém okolí vše naprosto ok,jen bysme někteří mohli lahve sešlapávat,někdo prodával i lisy.Aby se nevozil vzduch.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.7.2024 10:51
Pro mne je zásadní jedna věc. Jak oddělit víčko s obrubou na PET láhvi od jejího těla. Ať mi nikdo nevykládá, že to víčko PET výrazně nedegraduje. Možná je řešení jednoduché, ať se nám tedy sdělí.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.7.2024 11:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Víčko můžete po otevření lahve utrhnout. Aby se to víčko potom před vracením lahve do automatu neztratilo, kápněte na závit lahve kapku "vteřiňáku" a lahev tím víčkem pevně uzavřete. Lze použít i lepidlo z tavné pistole...
A proti degradaci lahve, stačí do ní před jejím odevzdáním, kápnout pár kapek použitého fritovacího oleje. Vaše lahev pak v automatu nezrezne ani nezkoroduje.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.7.2024 11:58 Reaguje na Tonda Selektoda
Na srandičky vás užije...
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

10.7.2024 14:53 Reaguje na Jiří Svoboda
Ano, vidím, jak nám někteří "nápojáři" a jejich lobbisté, svou údajnou péčí o ekologii a o pořádek, již několik let cíleně vymývají mozky. Když čtu, jak se postupně mění i názor ministerských úředníků a jejich současnou snahu přesvědčit veřejnost, že zákonem stanovený plošný byznys pro "nápojáře", je to správné řešení. Když vidím, že za tou proklamovanou ekologií, je cílené narušení třicet let budovaného a fungujícího systému třídění komunálního odpadu, už mám z toho jen legraci.
A nedivme se snaze "nápojářů", při těch objemech ročně prodaných nápojů, že si chtějí ještě přivydělat a hlavně se zbavit poplatků, odváděných ve prospěch stávajícího kolektivného systému EKO-KOM. Jistě, za přispění státu a jeho případných dotací, k zavedení povinného systému zálohování jejich obalů, ketrý pro ně nemůže být prodělečný.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.7.2024 15:19 Reaguje na Tonda Selektoda
To já s vámi souhlasím.

Mně jde ale opravdu hlavně o to, jak se oddělí to víčko a rantlík (obojek) od petky. Pokud to rozumně nepůjde, pak je jakýkoliv systém třídění PETek nesmyslný.
Odpovědět

Radek Čuda

10.7.2024 15:35 Reaguje na Jiří Svoboda
Budete mít jeden vratný automat na vlastní PETky a vedle druhý na víčka ... a jak vám nebudou souhlasit počty, tak nic nedostanete.-))).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

10.7.2024 16:00 Reaguje na Radek Čuda
Tak by to jistě šlo. Ale je to tak plánováno?

Nebo se něco zavede a pak se zjistí, že to nefunguje. Jak obvykle.
Odpovědět

Radek Čuda

11.7.2024 10:42 Reaguje na Jiří Svoboda
To byl vtip:-) ... myslím si, že tohle nikdo neřeší a řešit to bude až se to zavede a nakonec to bude jak psal Čelakovský ... "až své pouti přejedem a přejdem, v jedné spalovně na konec pán nepán se sejdem" :-)))
Odpovědět
GP

Galipoli Petr

12.7.2024 09:29 Reaguje na Radek Čuda
...ZATÍM neřeší... a ještě jim napovídejte. Jako byste nevěděl, že čím větší hovadina, tím rychleji se zavede.... Fakt riskujete.... Po prohlášení jedné europoslankyně, že EP je vysoce demokratický a pokud nějaký zákon nevyhovuje/se přežil, je možné jej novelizovat nebo zrušit, jsem přestal dělat podobou legraci. Kdoví jaké zákony jsou v EP schopni novelizovat/zrušit.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.7.2024 12:19 Reaguje na Jiří Svoboda
Ten systém má smysl, aby na něm jeho provozovatelé vydělali a aby velcí nápojáři zvýšili laťku případné konkurenci pro vstup do oboru. Na skutečný efekt třídění **** pes.
Odpovědět

Radek Čuda

10.7.2024 14:16
Mne tohle baví z toho důvodu, že tady pro to Komrsková horuje a vedle v článcích to Kubesa považuje za pitomost.

Nicméně jestli si někdo myslí, že budu půlku tříďáku vozit v neporušeném stavu do krámu a druhou půlku tahat do kontíků, tak jej mohu ubezpečit, že akorát tak nasrat. U nápojů přejdu zpátky na sklo a vše ostatní poletí do popelnice.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.7.2024 11:49 Reaguje na Radek Čuda
Žluté kontejnery jsou dobrá věc, klidně by mohly sloužit jen na lahve a dózy. Ale klidně si s lahvemi dál dělejte, co chcete, hlavně že jste je povinně zaplatil. Cizím nápojářům a jejich lobistovi na MŽP nejde o vyšší výběr, protože ten je z nejvyšších v EU, jde o dotaci, certifikát ESG, rozšíření jejich trhu oproti malým firmám, výnos z nevrácených záloh, prodeje a servisu automatů, a z prodeje recyklátu, si myslím.

Spíš je nechutné moralizování o „ochraně prostředí“ ze strany lobisty, protože krajině by mnohem víc prospělo, aby dotace místo hamouny podpořila vývoz spaloven do zemí, ve kterých se hromadí evropské plastové obaly a lahve, a chudáci s nimi neumí naložit.
Odpovědět

Radek Čuda

12.7.2024 12:26 Reaguje na Jarka O.
Jak jsem psal, nápoje v PETkách a pixlách omezím na minimum ... jiných produktů se to zálohování beztak nebude týkat ... a nahradím sklem (zálohovaným nebo nezálohovaným) a na třídění zbytku se zvysoka, do popelnice se mi to vejde, zase tolik toho nemám.

Bo tohle je klasické za dobrotu na žebrotu, lidi min tady třídí jak o život a za odměnu jim z toho vláda udělá ještě větší pakárnu.
Fajn, ale pokud to jen trochu půjde, tak beze mne.
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.7.2024 13:34 Reaguje na Radek Čuda
Já Vám nechci brát ten závazek. Taky z flašky piju málokdy, ale tomu se firmy asi smějí, bo dotaci a zbytek, co jsem vypsala, dostanou i bez nás.
Odpovědět
Pe

Petr

10.7.2024 18:58
Předpokládám, že mnoho lidí začne doma shromažďovat petky, které jsou teď zadarmo, ale za rok budou mít hodnotu 4 koruny.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.7.2024 10:37
Přitom existuje velmi levné a efektivní řešení co s odpady. Máme 22 000 lidí v kriminálech a z nich minimálně 20 000 je schopno třídit směsný odpad na třídících linkách někde v areálu věznice na požadovaných x druhů druhotných surovin. Zbytek skončí slisován a hygienicky zabalen jako palivo na zimu pro teplárny vybavené zařízením pro spálení nebezpečných zplodin.
V každém kraji je jeden, nebo i více kriminálů a i to těch vzdálenějších
může odpad putovat slisován a následně být před tříděním rozvolněn. Z ulic
zmizí tisíce barevných kontejnerů a jízdy svozových vozidel pouze pro
dané odpady. Jedno auto nabere jednu směs a nikoliv několik pouze ten
svůj stejně pořádně neseparovaný odpad, který stejně musí někdo slušný
dotřídit. Znám zoufalé lidi, kteří aby nepřišli o podporu museli nastoupit
k dotřiďování surovin a mohu říci, že to je práce tak leda pro vězně a
nikoliv pro lidi v nouzi a problémech. Mezi plasty jsou zbytky potravin
i zdechliny zvířat. Kde jsou potraviny, tak se objeví i potkani a pak
pobíhají po hale třídící linky a v okolí. Mezi papírem plasty, kovy a taky
ty potraviny a zdechliny. Všem zastáncům třídění bych povinně naordinoval
alespoň měsíc na třídící lince v parném létě, kdy si na respirátory ženy
i muži lejí litry parfémů. Pro trestance by to byl alespoň trest, kterého by se báli a netěšili se někteří do kriminálu opakovaně jako nyní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist