https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-spustilo-zachranny-program-pro-vzacne-horecky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP spustilo záchranný program pro vzácné hořečky

17.12.2020 13:10 | PRAHA (ČTK)
Hořeček nahořklý a hořeček drsný Sturmův nyní rostou jen na několika desítkách míst v Česku, záchranná opatření mají zlepšit péči o tato místa.
Hořeček nahořklý a hořeček drsný Sturmův nyní rostou jen na několika desítkách míst v Česku, záchranná opatření mají zlepšit péči o tato místa.
Záchranný program pro dva vzácné druhy rostlin spustilo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Hořeček nahořklý a hořeček drsný Sturmův nyní rostou jen na několika desítkách míst v Česku, záchranná opatření mají zlepšit péči o tato místa. Resort už dříve zavedl záchranný program pro hořeček mnohotvarý český.
 

Podle MŽP měla na výskyt hořečků negativní dopad změna hospodaření v krajině - především přerušení pastvy ovcí a koz, zvýšený přísun živin, zarůstání a zalesňování stanovišť. Některá místa, kde hořečky rostly, již nelze obnovit.

Dříve rozšířený hořeček nahořklý je tak nyní jen na 57 lokalitách, z nichž 23 hostí velké a středně velké populace. Hořeček drsný Sturmův byl dříve Česku doložen na více než stovce míst. Nyní roste na devíti. Druhu se přitom skutečně daří jen na území přírodní památky Kocelovické pastviny na Strakonicku.

Oba druhy hořečků jsou dvouleté byliny. Kvetou na podzim, mají menší fialové květy. Podle ministerstva semena nejlépe klíčí v mezerách travního porostu bez tlaku okolní vegetace

"Chceme především zajistit dlouhodobou vhodnou péči o místa, kde hořečky doposud rostou. Na řadě z nich totiž nyní žádná není. V praxi to znamená především kosení luk a pastvu společně s narušování travního porostu, třeba vyhrabáváním či vláčením. Neméně důležité je vhodné načasování," řekla k náplni programu Helena Neuwirthová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), která záchranný program koordinuje.

Program podle ní zahrnuje i výzkum těchto rostlin a jednání s vlastníky pozemků a hospodáři. "Podporou šetrného hospodaření dávají záchranné programy ohroženým druhům alespoň někde vhodné podmínky k životu. Zároveň ale nepomáhají jen těm druhům, pro které se připravují, například pastva prospěje kromě rostlin také řadě druhů hmyzu," doplnil ředitel AOPK František Pelc.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) upozornil, že nyní je 12 záchranných programů pro rostliny i zvířata. Patří k nim například programy zaměřené na matiznu bahenní, rdest dlouholistý, koniklec otevřený, sysla obecného nebo užovku stromovou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist