https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-budoucnost-severozapadu-cech-ukonceni-tezby-uhli-se-zameri-klimajizda-2021
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na budoucnost severozápadu Čech ukončení těžby uhlí se zaměří Klimajízda 2021

20.8.2021 15:16 (ČTK)
Cyklojízda odstartuje v pátek v Chebu. Ilustrační snímek.
Cyklojízda odstartuje v pátek v Chebu. Ilustrační snímek.
Na téma budoucnosti severozápadu Čech po ukončení těžby uhlí se zaměří druhý ročník tzv. Klimajízdy. Na třicet účastníků vyrazí na kolech z Chebu do Ústí nad Labem. Po cestě se uskuteční besedy pro veřejnost věnované spravedlivé transformaci uhelných regionů. ČTK to řekla za pořadatele Veronika Dombrovská z hnutí Limity jsme my.
 

V rámci besed vystoupí zástupci místních samospráv, spolků, firem i akademické sféry. "Cílem je ukázat, že konec uhlí není jen hrozbou, ale také příležitostí k rozkvětu. Akce má navíc sloužit k propojení místních, vzájemné inspiraci a k informování o spravedlivé transformaci. To znamená provést odklon od uhlí tak, aby byl sociálně ohleduplný a bral v potaz potřeby místních obyvatel a pracujících," uveda Dombrovská.

Cyklojízda odstartuje v pátek v Chebu. V sobotu je na programu zastávka ve Vřesové, kde se nachází průmyslový komplex Sokolovské uhelné. V neděli bude beseda na biostatku Valeč na hranicích Karlovarského a Ústeckého kraje. V pondělí se podívají účastníci akce do Kadaně, ve středu se zastaví v Mostě a jízdu ukončí v sobotu 28. srpna v Ústí nad Labem.

"Vyrostla jsem na Ostravsku, které odchází od uhlí posledních třicet let. Ne vždy to ale proběhlo vůči zaměstnancům férově. Teď se to může změnit. Jen je třeba naslouchat místním lidem a poslat evropské peníze tam, kde jsou potřeba, nejen velkým firmám, které jsou příčinou některých problémů," uvedla Dombrovská.

"Jedeme za inspirativními lidmi, kteří dlouhodobě mění náš kraj k lepšímu. Chceme ukázat, že spousta dobrých věcí se tu už děje. Odchod od uhlí navíc zajistí čistější vzduch a dá prostor novým odvětvím ekonomiky, která by v regionu mohla udržet i mladé lidi," uvedl Andrej Lizoň z hnutí Limity jsme my, který žije v Ústeckém kraji.

Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj by měly získat podporu z Evropské unie na přechod z hospodářství založeném především na těžbě a zpracování uhlí. Pomoci k tomu má i několik dotačních programů, zejména Fond spravedlivé transformace. Z něho by kraj, města a obce a firmy mohly vyčerpat v následujících letech až 6,3 miliardy korun. Z toho asi polovina peněz má jít na takzvané strategické projekty. Druhá polovina se rozdělí mezi soutěžní projekty a grantová schémata na plošnou podporu vybraných odvětví na území kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist