https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-cernem-moste-byl-slavnostne-otevren-park-u-cenku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Černém Mostě byl slavnostně otevřen park U Čeňku

30.9.2018 00:50 | PRAHA (ČTK)
Na Černém Mostě byl slavnostně otevřen park U Čeňku.
Na Černém Mostě byl slavnostně otevřen park U Čeňku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
Na Černém Mostě byl slavnostně otevřen park U Čeňku. Plochu o rozloze 45 hektarů nechalo hlavní město upravit na rekreační zónu s dětským hřištěm a hřištěm pro dospělé, posezením a s cestami pro bruslaře. Park se v dalších letech rozroste o část na druhé straně rybníku Martiňák. V úterý to uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Park, který byl zkolaudován v pátek, bude mít ve správě magistrát.
 

V první etapě, která stála zhruba 17 milionů korun, byly v letech 2015 a 2016 na pozemku mezi Černým Mostem, Hostavicemi a Horními a Dolními Počernicemi vysázeny duby, javory, jabloně či hrušně.

Park U Čeňku.
Park U Čeňku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy

Druhá etapa budování parku stála 19 milionů korun. Za uplynulý rok byla vybudována síť cest o celkové délce 2,5 kilometru a dvě hřiště s altány a toaletami. Na dětském hřišti jsou prolézačky, skluzavky, kolotoče a trampolína. Druhé hřiště je určeno zejména pro seniory, kteří mohou zlepšovat fyzickou kondici na 15 cvičebních prvcích. U tohoto hřiště jsou také kuželky, venkovní šachovnice a dráha na pétanque.

V dalších letech se park rozroste o plochu, která je mezi rybníkem Martiňák a novou zástavbou v Dolních Počernicích. Ta bude mít přírodnější charakter, magistrát zde plánuje vysázet sady a menší políčka pro přiblížení zemědělské činnosti. Tato etapa by měla začít v příštím roce, náklady zatím nejsou vyčíslené.

Park U Čeňku.
Park U Čeňku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy

Park U Čeňku vznikl na původně zemědělských pozemcích. Spadá do katastru Dolních Počernic. V jeho blízkosti je rybník Martiňák, kterému se říká také Čeněk, a rybník V Pískovně. Oba napájí Svépravický potok. Projekt nového přírodního parku pro obyvatele Černého Mostu je starý více než deset let. Nejprve byl plán vybudovat park za 400 milionů korun, postupně byl rozsah redukován. Magistrát začal park budovat v roce 2015.

"Tato část Prahy trpí nedostatkem ploch zeleně. Průběh letošního horkého léta přitom ukazuje, jak moc je zeleň pro obyvatele hlavního města důležitá. Stromy fungují jako výkonné klimatizační jednotky, v lesích i v parcích je výrazně chladněji než mezi rozpálenými domy," řekla radní hl. m. Prahy, Jana Plamínková. "Jsem ráda, že se podařilo během čtyř let park U Čeňku vybudovat, a věřím, že bude svým uživatelům z Černého Mostu, z Dolních Počernic i dalších částí Prahy dobře sloužit, i když bude trvat ještě pár let, než stromy povyrostou a začnou jako ty zmíněné klimatizační jednotky fungovat," dodává Plamínková.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist