https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazich-v-jihospanelske-andalusii-se-zacali-objevovat-divocaci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na plážích v jihošpanělské Andalusii se začali objevovat divočáci

11.8.2023 11:49 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přítomnost divokých prasat na periferiích evropských měst, která se zvýšila i v souvislosti s vylidněnými ulicemi za pandemie covidu-19, dnes už tolik nepřekvapí. V jihošpanělské Andalusii se ale divočáci v posledních dnech objevují i na plážích, kde hledají jídlo v taškách turistů, kteří se tam opalují. Informovala o tom ve čtvrtek místní média.
reklama

 

Malá skupinka divočáků se objevila například na pláži Playa del Cable ve městě Marbella. Polekaní turisté odběhli opodál a divoká prasata se vrhla s chutí na jejich tašky, kde zřejmě cítila jídlo. Pobíhala mezi lehátky a některá se pak rochnila v kalužích vyhloubených v písku. Podle televize Telemadrid přicházejí prasata na tuto pláž prakticky každý den.

Prasata se objevila i na dalších středomořských plážích jižního Španělska. Naštěstí zatím nikoho nezranila.

V Cabo de Gata nedaleko Almeríe je situace už tak vážná, že místní úřady do konce srpna myslivcům povolily jejich odstřel v revírech.

"Prase divoké už dnes u nás nemá téměř žádné predátory, jediní, kdo mohou jejich množství omezit, jsou vlci. Problém je ale v tom, že populace vlků se výrazně zmenšila," řekla serveru 20.minutos Andrea Torresová z nadace ochrany zvířat FAADA. "Divočáci mají v posledních letech také lepší reprodukční schopnosti, a navíc jsou to všežravci," dodala Torresová. Celoroční nabídka potravy v lidských obydlích tak přispívá k tomu, že doba jejich páření, která normálně probíhá přes zimu, se rozšířila na celý rok.

K růstu populace divočáků podle Torresové přispívají i klimatické změny, které přinášejí mírnější zimy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist