https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-povodne-jsme-se-pripravili-dobre-zapomneli-jsme-ale-na-jinou-vec-rika-ministr-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na povodně jsme se připravili dobře. Zapomněli jsme ale na jinou věc, říká ministr Brabec

16.11.2018 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na něco jsme zapomněli... Na snímku Richard Brabec.
Na něco jsme zapomněli... Na snímku Richard Brabec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Vnímejme vodu jako veřejný zájmem,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec na úvod říjnové konference Počítáme s vodou. Na důležitost vody jsme podle něho přišli pohříchu pozdě.
 

Od roku 1998 se Česko podle něho vcelku dobře připravovala na povodně. „Na sucho se ale zapomnělo, přestože odborníci upozorňovali, že kromě povodní tu máme ještě další velký problém.“

Na sucho se Česko podle ministrových slov připravuje někdy od roku 2014, od Sobotkovy vlády, v které byl Richard Brabec ministrem životního prostředí poprvé. „Při mém příchodu na úřad jsem se lidí na ministerstvu životního prostředí zeptal, co je podle nich největší problém. Dostal jsem pro mě překvapivou odpověď. Sucho.“

Podle Brabce se budeme muset vypořádat s tím, že za komunismu tu naši předci vysušily kolem 1 milionu hektarů mokřadů, asi třetinu současného stavu.

Vody na naše území spadne dostatek, nějakých 56 miliard m3. „Ale zemědělská půda nemá schopnost vodu zadržet, města jsou tepelné ostrovy s nepropustnými plochami. Voda z naší krajiny a měst mizí bez užitku pryč,“ nastiňuje ministr situaci.

Jako jedno z řady řešení, které je podle ministra dostupné většině z lidí, je program Dešťovka, kde lidé mohou žádat dotace na hospodaření s dešťovou vodou. Podle ministra je vidět, že někde se věci mění. „Dnes už jsou developerské projekty, které využívají dešťovou a šedou vodu,“ upozorňuje ministr Brabec.

David Stránský z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství ČVUT na konferenci zmínil, že technicky není problém postavit stavbu, která umí s vodou hospodařit. „Co ale potřebujeme, je komplexní a koncepční řešení pro města. Jasně daná a vymahatelná pravidla,“ říká Stránský.

Petr Birklen ze společnosti Ekotoxa připomněl, že naše města nejsou na změnu klimatu připravena. „Staří stovky velkých českých měst je v průměru 700 let. Města vznikala a vyvíjela se v jiných klimatických podmínkách, než které nás v budoucnu čekají,“ říká Petr Birklen. Podle něho většina měst bez adaptace při změnách klimatu neobstojí.

Sedmdesát procent české populace přitom žije v městech. Ta jsou a budou centrem rozvoje. Je tedy potřeba je na změny klimatu připravit.

Problém je, že reálně hrozí, že se světu nepodaří splnit klimatické cíle z Paříže, že se nepodaří omezit vypouštění CO2 a v důsledku nás může čekat velmi nepříjemný dopad.

Jednou z cest jsou podle Birklena adaptační strategie měst na změny klimatu. „Adaptační strategie ale nemůže být samostatná. Musí být provázána s dalšími strategickými dokumenty. Adaptační strategie by ale ideálně měla figurovat jako vůdčí strategie,“ říká Birklen.

Města jsou zranitelná a bude nás to omezovat. Adaptace umožňuje se tématu věnovat široce, hledat multifunkční řešení. Jako klíčová se jeví voda. Je nutné počítat s tím, že efekt adaptačních strategií se nedostaví hned, ale až s odstupem času.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

16.11.2018 09:03
A má taková konference plná vzletných prohlášení a královských rad vůbec nějaký význam? Pokud se na stůl nejdříve nepoloží všechna technická řešení a z nich se nesestaví po kritické a věcné diskusi několik nosných koncepcí, nemá význam takové konference dělat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.11.2018 09:31
Ve skutečnosti 700 let stará města zažila i teplejší výkyvy klimatu, než je současný stav.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.11.2018 11:16
To zase objevil ameriku ministr. Legrační je teď po 30 letech něco svádět na komunisty. Možná vysušili xxx hektarů, které ale následně osázeli a na nich řádně hospodařili. Mimochodem současně od roku 1948-1989 tj. za 41 let budováním kaskád a nádrží všeho typu zvýšili zásoby povrchových vod 500 krát!!! a tím pochopitelně nezměřitelně napojili i zásoby podzemních vod. A co se udělalo za posledních 30 let. Nechci říct nic i když to tak vypadá. Ale téměř všechna opatření a obrovské peníze zdá se jdou naprosto mimo mísu. Proč?? Protože zdá se mi, že nejde skutečně o životní prostředí, spíš to vypadá na populismus, úporné čerpání dotací a kšefty.. Např. pan Brabec rozdal tzv. "škodičům" kotlíkové dotace a ejhle, ovzduší za loňský rok se mírně zhoršilo. Kůrovec žere krajinu a vesele se množí nejen v bezzásahových zónách, např. na Šumavě, nebo v NEUKLÍZENÉM lese pod Pradědem, ale přemnožený přelítá a žere a žere. .. O vodě a suchu rád mluví, radí se s izraelci???, ale to je taky mimo mísu, zdá se že ani on ani někteří jeho předchůdci a poradci vůbec nepochopili ukol státu v hospodaření s vodou, vztah vody s půdou, krajinou, budování vodohospodářských staveb...., a opět to skončí nějakou nicotnou buzerací občana a opět budeme za pár let skuhrat, že se stav nezlepšil a že za to můžou např. napouštěči bazánů. Absurdita? Ne, pokud místo seriozních zkoumání a analýz, seriosních a podložených statistik, znalostí vodních místních poměrů,bez budování velkých vodohospodářských projektů se bude tato oblast řídit momentálními nápady jsme opravdu v pytli. Zdrojů bude míň a míň a setrvačnost hloupých rozhodnutí nás doběhne....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.11.2018 12:25 Reaguje na Milan Milan
Píšete jeden nesmysl za druhým.. téměř nic z Vašeho příspěvku není pravda... než budete dávat na internet takovéto snůžky pocitů a absurdit, tak si prosím nastudujte témata, o kterých je řeč....


Odpovědět
MM

Milan Milan

16.11.2018 18:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak co není pravda? Zásoby vody 500x. Zdroj: Statistická ročenka.
Kůrovec? Zdroj není potřeba uvádět,řeší se denně, včetně mil. kubíků napadeného dřeva.. Pod Pradědem v lese je umístěna tabulka s nápisem: "Proč se v tomto lese neuklízí", mám foto z místa.Kolem to vypadá jako kůrovcová porodnice. Mírné zhoršení ovzduší v minulém roce. Zdroj: Informace s internetu předečírem, nejděte si.. Výši vynaložených kotlíkových dotacíkteré to měli změnit si najděte sám. Tak co není pravda???? Možná takhle zesumírované to zní drsně. Ale nechcete-li vidět nevidíte. Škoda diskuze.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.11.2018 17:33 Reaguje na Milan Milan
To Vám jako stačí vždy jediná informace na to, aby jste si udělal obrázek? Co takhle si to ověřit?

Ano, voda se začala zadržovat více a více centralizovaně a řízeně (nepřirozeně) a to mělo postupně až do teď spoustu negativních dopadů. Teď je taková krize, že už není voda skoro nikde protože je zničený celý vodní cyklus v krajině a zároveň je extrémní klimatické sucho, které se stava půdním a pak hydrologickým suchem, atd.

Někdo říká, že je potřeba vrátit vodu do řek. To je ale až to poslední místo kam musí doputovat (když nebudu mluvit o moři).

A právě ten začátek je nejdůležitější, protože záleží z jaké plochy se voda zavsakuje nebo se v ni zadrží a z které odteče a pak je držena stylem co popisujete.

Dnes je navíc voda stále velmi aktivně odváděna a ještě se dávají investice do rekonstrukcí takových zařízení..

Je potřeba vrátit vodu do podloží i do povrchových vod. ALE PŘIROZENOU CESTOU TAK, ABY TO PLNILO VŠECHNY POTŘEBNÉ FUNKCE!

JE DŮLEŽITÉ ZAPRACOVAT NA ZMĚNĚ PŘÍSTUPU K LESU A ZEMĚDĚLSKÉ PŮDĚ A ZLEPŠIT PŘIROZENÉ SCHOPNOSTI TĚCHTO PLOCH JAK Z HLEDISKA VODY, TAK Z MNOHA JINÝCH DŮVODŮ...

Doporučuji si přečíst nezávislé studie a ne věřit ročenkám a divokému internetu..










Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist