https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-protest-kvuli-polskemu-dolu-turow-v-liberci-prislo-asi-20-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na protest kvůli polskému dolu Turów v Liberci přišlo asi 20 lidí

17.6.2021 00:48 | LIBEREC (ČTK)
"Chceme tím poukázat na to, že miliarda korun, která dohodě dominuje, je skutečně jen směšné výpalné, ale žádné řešení. Nepokrývá skutečné náklady na revitalizaci krajiny a na snížení půdního sucha, nepokrývá ani náklady na poškozené zdraví lidí žijících v okolí dolu,” uvedla Kšírová.
"Chceme tím poukázat na to, že miliarda korun, která dohodě dominuje, je skutečně jen směšné výpalné, ale žádné řešení. Nepokrývá skutečné náklady na revitalizaci krajiny a na snížení půdního sucha, nepokrývá ani náklady na poškozené zdraví lidí žijících v okolí dolu,” uvedla Kšírová.
Na protest v souvislosti s polským příhraničním hnědouhelným dolem Turów přišlo včera v Liberci před krajský úřad asi 20 lidí. Spolek Rodiče za Klima Liberec ho svolal v reakci na návrh mezivládní dohody ohledně dolu. Návrh smlouvy sice nezná, podmínky požadované českou stranu po Polsku přesto spolek považuje za nedostatečné. "Za nás je to málo," uvedla za organizátory mítinku Anna Kšírová.
 

Akci spolek nazval Turów: Nehandlujte. Řešte! "Chceme tím poukázat na to, že miliarda korun, která dohodě dominuje, je skutečně jen směšné výpalné, ale žádné řešení. Nepokrývá skutečné náklady na revitalizaci krajiny a na snížení půdního sucha, nepokrývá ani náklady na poškozené zdraví lidí žijících v okolí dolu,” uvedla Kšírová. Na demonstraci vystoupili i dva obyvatelé z příhraničních vesnic na Liberecku, kteří mají obavy z dopadů těžby, hlavně ze ztráty vody. "Smlouva je slabá, nic neřeší," uvedl Milan Starec z osady Uhelná u Hrádku nad Nisou. Podle něj by ve smlouvě měl být požadavek, že se těžba nesmí více přiblížit k českým hranicím. Dalším z požadavků, který zazněl na mítinku, bylo, aby ve smlouvě byl konkrétní termín, do kdy má těžba v dole skončit.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů. České úřady ale upozorňují na to, že rozšíření dolu ohrozí zásobování vodou obyvatel příhraničních oblastí Liberecka. Povede také podle nich k větší hlučnosti a prašnosti. Česko a Polsko ve čtvrtek zahájí jednání o mezivládní dohodě o Turówu. Smlouva by měla obsahovat podmínky, jejichž plnění Praha chce po Varšavě před i po případném stažení žaloby podané k Soudnímu dvoru EU. Podobu návrhu vláda nezveřejnila. Mezi požadavky by ale měl být podle dřívějšího vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) závazek pro polskou stranu podílet se na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na Liberecku, na což je Česko připraveno žádat 40 až 50 milionů eur (1,02 až 1,27 miliardy korun). Součástí návrhu by měl být i požadavek, aby Polsko vpouštělo české odborníky na pravidelné kontroly situace.

Česká republika už také požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsku udělil pokutu ve výši pěti milionů eur (asi 127,3 milionu korun) za každý den, kdy bude pokračovat těžba v hnědouhelném dole Turów nedaleko hranic s Českem. Polsko dostalo od soudu lhůtu do 22. června, aby se k návrhu pokuty vyjádřilo.


reklama

 
Marek Kuntoš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist