https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-snizeni-emisi-prumyslovych-podniku-pujde-2-7-mld-z-dotaci-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na snížení emisí průmyslových podniků půjde do Česka 2,7 miliard z dotací EU

19.4.2016 12:49 | PRAHA (ČTK)
V roce 2014 byl podle Zprávy o stavu životního prostředí na 19,1 procentech plochy území republiky překročen imisní limit u minimálně jedné znečišťující látky, tedy prachových částic, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu nebo přízemního ozónu
V roce 2014 byl podle Zprávy o stavu životního prostředí na 19,1 procentech plochy území republiky překročen imisní limit u minimálně jedné znečišťující látky, tedy prachových částic, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu nebo přízemního ozónu
Foto | Ma Rui / Flickr
Zejména průmyslové podniky mohou využít dalších 2,7 miliardy korun z evropských fondů, které mají pomoci zlepšit kvalitu ovzduší v České republice. Dotaci získá 56 projektů na snížení emisí z průmyslu a zemědělství, informovalo ministerstvo životního prostředí. Podle ministra Richarda Brabce se vedle lokálních topenišť a dopravy jedná o další prioritní oblast, kde je nutné emise snižovat. Zájem žadatelů podle něj dvojnásobně překonal vyčleněné 2,5 miliardy korun.
 

Peníze tak půjdou podle seznamu schválených projektů například na modernizaci ocelárny a odprášení Arcelor Mittal Ostrava, ekologizaci tepelného zdroje v Teplárně Varnsdorf na Děčínsku, na modernizaci výroby vápence a vápna výrobce stavebních materiálů Kotouč Štramberk na Novojičínsku nebo na snížení emisí v Elektrárně Mělník a Vítkovice Steel. Dotace přispějí jen na část investice.

Brabec připomněl, že kvalita ovzduší v České republice i přes přijímání množství legislativních a finančních opatření v posledních letech stagnuje. "Zhruba jedna třetina obyvatel žije v oblastech s překročenými denními imisními limity pro jemné prachové částice. Proto považuji za zásadní tento stav otočit k lepšímu pomocí komplexního souboru opatření," uvedl. Zhoršená kvalita ovzduší se stále týká zejména Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

V roce 2014 byl podle Zprávy o stavu životního prostředí na 19,1 procentech plochy území republiky překročen imisní limit u minimálně jedné znečišťující látky, tedy prachových částic, rakovinotvorného benzo(a)pyrenu nebo přízemního ozónu. Překročení limitu konkrétně pro benzo(a)pyren zasáhlo vloni téměř jedenáct procent území, kde žije více než polovina Čechů, hlavně ve velkých městech. Tuto nebezpečnou látku vypouštějí lokální topeniště, jejich stav chce ministerstvo zlepšit dotacemi na výměnu starých kotlů za nové. Vývoj emisí skleníkových plynů naopak postupně klesá zejména díky modernizaci velkých průmyslových zdrojů.

Celkově o dotace v objemu až 5,5 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí, které se mohou čerpat do roku 2020, žádalo podle ministerstva rekordních 240 zájemců. Žádosti posílali ve druhé polovině loňského roku. Schválené dotace zamíří konkrétně na náhradu, rekonstrukci nebo pořízení dodatečných zařízení na spalovací a ostatní stacionární zdroje znečišťování. Cílem je snížit emise tuhých látek, oxidů síry, oxidů dusíku, amoniaku a těkavých organických látek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist