https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-strese-gymnazia-v-ceske-lipe-budou-solarni-panely-jde-o-treti-projekt-kraje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na střeše Gymnázia v České Lípě budou solární panely, jde o třetí projekt kraje

14.5.2023 00:03 | ČESKÁ LÍPA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na střeše Gymnázia v České Lípě budou solární panely, jde o třetí projekt, který Liberecký kraj na svých budovách připravil. Výstavba elektrárny složené ze 70 fotovoltaických panelů o celkovém instalovaném výkonu 30,1 kilowattu (kW) přijde na 2,543 milionu korun. Kraj bude žádat o dotaci z programu ministerstva životního prostředí, získat může 820 000 korun, řekl ČTK krajský radní pro rozvoj Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj).
 

Už v únoru zastupitelé schválili spolufinancování prvních dvou projektů dohromady za 8,7 milionu korun. Ještě letos by díky tomu měly solární panely pokrýt střechu budovy D v sousedství krajského sídla v Liberci, kde je podnikatelský inkubátor, a také střechu Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou. Z evropských fondů žádá kraj na tyto elektrárny čtyři miliony korun. Na střeše krajského úřadu by měla být elektrárna s instalovaným výkonem 93,6 kW, která by měla z 90 procent pokrýt spotřebu krajské budovy, na gymnáziu bude elektrárna o výkonu 30,24 kW.

Kraj má vytipováno dalších zhruba 20 budov, kde by v budoucnu mohly být solární panely. "Dalším projektem bude výjezdová základna záchranné služby v Hrádku nad Nisou, Střední průmyslová škola technická v Jablonci, Střední odborná škola Liberec, Střední zdravotní škola a střední odborné učiliště v České Lípě nebo Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou," doplnil Ulvr. Vhodné pro instalaci solárních panelů jsou podle něj také střechy Obchodní akademie v České Lípě nebo liberecké střední školy gastronomie a služeb.

Největším záměrem Libereckého kraje je solární elektrárna na bývalém vojenském letišti Hradčany v Ralsku na Českolipsku. Kraj si nechal zpracovat studii proveditelnosti, maximální varianta s instalovaným výkonem bezmála 104 MW počítá se zastavěním celé plochy letiště, nejmenší varianta, která by umožnila zachovat rekreační létání, by měla instalovaný výkon přes 67 MW. Odhadované náklady se blíží ke třem miliardám korun, nespotřebovanou elektřinu by bylo možné využít k výrobě vodíku.

"V maximální variantě by byla elektrárna schopna ročně vyrobit zhruba dvakrát víc energie, než kolik ročně kraj a jeho organizace spotřebují," řekl již dříve ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Rekreační provoz pro cyklisty a bruslaře by mohl být podle něj zachován a kraj by také vytvořil fond, který by bylo možné využít pro rozvoj tamní infrastruktury. Jde podle Miklíka o zásadní projekt, který by zajistil energetickou soběstačnost kraje a využil by jinak nevyužívanou plochu letiště.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

14.5.2023 10:56
Na škole, která bude o prázdninách mimo provoz, se nevyužije cca 20 % z instalovaného výkonu, servis a výměna komponent po dobu životnosti systému nebude zadarmo, i s dotací to bude na hraně ekonomické návratnosti. Na střechách budov, kde jedou v létě klimatizace, je to o něčem jiném.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.5.2023 18:03 Reaguje na pepa knotek
Tady nejde o to dělat rozumné věci, jde o reklamu a pro tu se hodí i stupidity.
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.5.2023 11:41 Reaguje na pepa knotek
Ty ten projekt znáš, že se k tomu troufáš vyjadřovat TVRZENÍM?
Nebo jde jen, ehm, o logiku tvého ega? :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2023 08:46 Reaguje na pepa knotek
Každý zdroj fv elektřiny je vždy přínosem. Zorganizovat její využití je další krok.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist