https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ukrajine-chteji-vyuzit-po-valce-k-obnove-zeme-i-zkusenosti-rezervace-milovice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Ukrajině chtějí využít po válce k obnově země i zkušenosti rezervace Milovice

11.11.2023 01:45 (ČTK)
"S ukrajinskými kolegy jsme plánovali společný projekt v roce 2022, bohužel vypuknutí války zabránilo plánovanému převozu zubrů a dalších kopytníků z milovické rezervace na Ukrajinu, konkrétně do Přírodní rezervace Beremyčke," uvedl Dostál
"S ukrajinskými kolegy jsme plánovali společný projekt v roce 2022, bohužel vypuknutí války zabránilo plánovanému převozu zubrů a dalších kopytníků z milovické rezervace na Ukrajinu, konkrétně do Přírodní rezervace Beremyčke," uvedl Dostál
Foto | Martin Schmid / Česká krajina
Ukrajinští ochránci přírody by chtěli využít při obnově přírody zničené válkou také zkušenosti z bývalého vojenského prostoru v Milovicích. Tamější přírodní rezervaci navštívila skupina odborníků z řad ukrajinských ochranářů, národních parků a zástupců místních samospráv, informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

"Část z nich pracuje v cenných oblastech, které jsou přímo zasažené válkou. Prošla jimi fronta, jsou zaminovaná, utrpěly škody od těžké techniky a podobně. Minimálně dvě kolegyně se věnují enviro škodám způsobeným invazí," uvedla Pavla Hofmeisterová z organizace Nesehnutí, která ukrajinskou návštěvu v Česku zajišťovala.

Nesehnutí začali spolupracovat s Ukrajinskou skupinou pro ochranu přírody (UNCG) už před válkou. "Skupina usilovala o to, aby vybraná cenná území v jižních regionech Ukrajiny byla vyhlášena přírodními rezervacemi a tím se zastavilo jejich ničení, primárně způsobované nevhodným využíváním pro zemědělské účely. Velmi záhy po invazi Ruska si v UNCG uvědomili, že je třeba 'odkoukat', co se odkoukat dá, od zemí střední Evropy, které vstoupily do EU nedávno, a s typově podobnými problémy, jakým čelí na Ukrajině. A jejich zkušenost využít doma, kde s velkou pravděpodobností započnou přístupová jednání a slaďování s EU standardy i v ekologických věcech," uvedla Hofmeisterová.

Podle Dostála má Ukrajina pro projekty spojené s návratem velkých kopytníků velký potenciál. "S ukrajinskými kolegy jsme plánovali společný projekt v roce 2022, bohužel vypuknutí války zabránilo plánovanému převozu zubrů a dalších kopytníků z milovické rezervace na Ukrajinu, konkrétně do Přírodní rezervace Beremyčke," uvedl Dostál.

Následkům působení sovětské armády čelí dodnes také ochranáři z milovické rezervace. "Od odstraňování pyrotechniky přes odklízení ostnatých drátů, rozstřílených terčů až po likvidaci zbytků budov či stavební suti," uvedl Dostál.

Ukrajinští odborníci si prohlédli například i Národní park Šumava. "V Česku jsme se na základě mapování jejich zájmu a potřeb snažili domluvit výjezdy do terénu a návštěvy úspěšných projektů, které by zohledňovaly jejich profesní zaměření a potenciál přenesení projektů do ukrajinského kontextu," doplnila Hofmeisterová.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než sto zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

12.11.2023 08:12
tak nějak v této fázi se jedná hlavně o to, jestli by se měli kam vrátit.

Je lepší mít " holuba" z Ukrajiny, než Hamaz s Hizballáhem v domě, pro některé státy je už pozdě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist