https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vavrouskovu-cenu-je-letos-nominovano-pres-40-osobnosti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vavrouškovu cenu je letos nominováno přes 40 osobností

9.6.2021 16:52 | PRAHA (ČTK)
Josef Vavroušek při zakládání Občanského fóra s Lubomírem Volejníkem, budoucím prezidentem NKÚ. Rok 1989
Josef Vavroušek při zakládání Občanského fóra s Lubomírem Volejníkem, budoucím prezidentem NKÚ. Rok 1989
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jeden spolek a 45 osobností jsou letos nominovány na Cenu Josefa Vavrouška. Patří k nim biologové, zástupci enviromentálních organizací či učitelé. Ekologické ocenění se uděluje ve třech kategoriích - za dlouhodobý přínos, výjimečný počin a "ekozásek" roku. Slavnostní vyhlášení bude 13. července ve Valdštejnském paláci. Za pořadatelskou Nadaci Partnerství to uvedl David Kopecký.
reklama

 

Nominaci za dlouhodobý přínos má například biolog Mojmír Mašín, který patří k tuzemským vůdčím osobnostem ochrany přírody. "Známá je jeho angažovanost v souvislosti Novomlýnskými nádržemi, ochranou přírody na Soutoku či vzácných horských ekosystémů v Národním parku Šumava," uvedl Kopecký. Mašín spolupracoval také na naučných televizních pořadech.

Dalším nominovaným je geolog a publicista Václav Cílek, který se od 80. let zabývá aspekty environmentální geologie. Je také popularizátor vědy. Spolupracoval na více než 30 knižních titulech, publikuje v časopisech a často se objevuje v televizi a v rozhlasu.

O cenu v této kategorii se uchází také botanička Helena Vágnerová, která pracuje na Velvyslanectví USA v Praze. Podle organizátorů soutěže se Vágnerová dlouhodobě zasazuje o rozvoj enviromentálních organizací v Česku zprostředkováním kontaktů a znalostí ze Spojených států. Na enviromentálním vzdělávání v Brně se pak významně podílí organizace Lipka, v jejímž čele stojí téměř dvě dekády, taktéž nominovaná, Hana Korvasová. Celkem je v této kategorii nominováno 17 osobností.

Sedmnáct nominací je také na cenu za výjimečný počin. Zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová ji získala za propagaci udržitelných principů hospodaření. Stanislav Pernický se mezi nominanty dostal svým podílem na revitalizaci řeky Bečvy po zářijové havárii i tím, že se aktivně zasazoval o prošetření kauzy. "Mezi nominovanými je i bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček za prosazování udržitelného rozvoje v rámci svého resortu i státní správě," dodal Kopecký. Výraznou osobností je i Ondráš Přibyla, který inicioval a vede projekt Fakta o klimatu. Projekt veřejnosti zprostředkovává vědecké poznatky o klimatické změně.

Poslední kategorie, Ekozásek roku, cílí na osobnosti do 33 let. Letos je součástí soutěže podruhé. Podruhé v ní byl také nominován analytik Martin Madej, který podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů energie a působí v Alianci pro energetickou soběstačnost.

Další adeptkou na cenu je blogerka Pavla Wernerová, která je autorkou podcastu Ekomaniaci. Metodička vzdělávání Veronika Ambrozyová se pak o "ekozásek" uchází jako jedna z hlavních autorek on-line kurzu o klimatických změnách, který nabízí učitelům nezisková organizace Člověk v tísni. V této kategorii je nominováno devět osobností a olomoucký spolek Wangari. Spolek se zabývá výsadbou ovocných stromů podél silnic, polních cest i ve volné krajině.

Cenu Josefa Vavrouška od roku 1996 převzaly čtyři desítky lidí. Ekolog a někdejší federální ministr životního prostředí Josef Vavroušek patřil k protagonistům konceptu trvalo udržitelného rozvoje. V roce 1995 se svou dcerou tragicky zahynul při zimním přechodu Vysokých Tater.

V minulosti Vavrouškovu cenu získali například filozof Erazim Kohák, exministři životního prostředí Bedřich Moldan, Ivan Dejmal a Martin Bursík nebo bývalý poslanec ČSSD a nynější ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

9.6.2021 17:08

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MK

Majka Kletečková

9.6.2021 18:29 Reaguje na karel krasensky
Uvítala bych, kdybyste přestal na ekolistu trousit jalové plky. Hodí se možná do hospody 4. cenové kategorie, na ekolistu ale nemají co dělat.

Nominací na Cenu Josefa Vavrouška jsou zviditelňováni lidé, kteří pro o ochranu přírody hodně užitečného udělali. Podle kvality Vašich blábolů soudím, že těmto lidem nesaháte ani po kotníky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.6.2021 21:00 Reaguje na Majka Kletečková
Za života J. Vavrouška to bylo ještě o ochraně přírody, kdy ochránci přiložili ruku k dílu. Dnes je to většinou o terorismu zelených, o přiložení ruky k dílu ani slovo.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

10.6.2021 10:51 Reaguje na smějící se bestie
Proč ze sebe děláte trolla nevím, protože těch akcí, co probíhá v rámci ochrany přírody a krajiny je tolik, že to musí uznat i ti největší, ale inteligentní odpůrci principů ochrany přírody a krajiny. Dnes mnoho akcí podporují i silně komerční společnosti v rámci svým programů.
Někdy se skutečně podívejte co se děje a nechytejte se akcí několika pomatenců, co se tváří jako ochránci, ale nadělají víc škod, zejména na veřejném mínění, než je zdrávo.
Pokud byste se chtěl připojit - stačí si na internetu najít mnoho akcí. Teď je nastupující léto - takže velmi vítané je kosení luk kosou či lehkou technikou a podle Standardů AOPK. Ty si najdete na internetu a možná zjistíte, že to má nějaká pravidla, která navazují na tradice našich předků, a doplněné o řešení současného stavu krajiny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2021 18:00 Reaguje na Pavel Jeřábek
Ta bestie to má přímo z Kremlu....tohle jim tam tlačí do koblihy pod tlakem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2021 19:56
Cenu by měl určitě dostat ředitel ČIŽP pan Erik Geuss za velmi profesionální a kvalitní práci při vyšetřování Bečvy, jak se sám ráčil vyjádřit.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist