https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vymenu-starych-kotlu-smerovalo-ve-zlinskem-kraji-561-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výměnu starých kotlů směřovalo ve Zlínském kraji 561 mil.Kč

27.7.2020 00:02 | ZLÍN (ČTK)
Na výměnu starých kotlů za ekologičtější způsob vytápění dosud směřovalo ve Zlínském kraji 561 milionů korun. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytlo hejtmanství. Většinu peněz kraj rozdělil v dosavadních třech vlnách takzvaných kotlíkových dotací, dotaci získalo 5107 zájemců. Zájem veřejnosti byl velký, například při poslední loňské vlně přijal kraj za prvních pět vteřin po spuštění systému 2843 elektronických žádostí.
 

V první vlně v roce 2016 bylo rozděleno ve dvou kolech 1708 žadatelům zhruba 183 milionů korun. V prvním kole lidé ještě podávali žádosti fyzicky na úřadě a ve frontě tehdy před úřadem stály od rána stovky lidí. Od druhého kola dotací úřad přijímal žádosti již elektronicky.

Ve druhé vlně uspělo 1401 žadatelů, rozděleno bylo mezi ně 155 milionů korun, loni se ve třetí vlně rozdělovalo 160 milionů korun a uspělo 1427 žadatelů. Kraj poté dostal od státu na výměnu kotlů dalších 63 milionů korun a letos oznámil, že je rozdělí mezi ty, jejichž žádost ve třetí vlně neuspěla a byla zařazena do takzvaného zásobníku projektů. Peníze by měly být rozděleny mezi 571 žadatelů.

Podle krajského odboru životního prostředí a zemědělství výměna nevyhovujících zdrojů tepla v domácnostech sníží emise například tuhých znečišťujících látek o 55 tun za rok a emise benzoapyrenu, kde lokání topeniště jsou významným zdrojem, asi o 32 tun za rok. "Zda tohoto zlepšení bude reálně dosaženo, bude ověřeno jednak měřením, které již provádí a bude provádět ministerstvo životního prostředí, a měřením, které po realizaci kompletní výměny zadá Zlínský kraj v lokalitách, kde byly provedeny výměny a kde současně známe výchozí stav, tedy tam, kde měření bylo v minulosti realizováno," uvedla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Podle ministerstva životního prostředí byla kvalita ovzduší v Česku loni významně lepší než v roce 2016. Přispěly k tomu však také investice do ekologičtějších provozů v průmyslu a energetice či obměna vozidel, nicméně výměna kotlů v domácnostech má podle ministerstva pozitivní vliv, který je již patrný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist